Zapomenutý ostrov (2008) - Info ze zákulisí

02.10.2008 10:03
Milý Alexi Rovere,
můj otec se ztratil v moři a náš ostrov byl napaden.
Potřebuji tvoji pomoc!

Na Zapomenutém ostrově se může stát cokoliv. Je to místo, kde vzkvétá představivost a vládne dobrodružství. Se svými exotickými zvířecími kamarády zde žije malá dívka jménem Nim (ABIGAIL BRESLIN). Báječně dobrodružný život žije tak, jako její oblíbený knižní hrdina – největší dobrodruh na světě: Alex Rover. Když je její ostrov v ohrožení, obrátí se na něj Nim se žádostí o pomoc.

Nim ani v nejmenším netuší, že Alex Rover je ve skutečnosti Alexandra Roverová (JODIE FOSTER) – samotářská a nesmělá spisovatelka, autorka dobrodružných příběhů o Alexovi, která žije uzavřená sama ve svém ohromném bytě v San Franciscu. Když Alexandra bojácně vyrazí do světa, aby pomohla Nim a Nim se musí vypořádat s největším problémem svého mladého života, čerpají obě odvahu ze statečnosti jejich společného hrdiny. Navzájem si musí pomáhat, aby společnými silami zachránily Zapomenutý ostrov.

Dobrodružná komedie Zapomenutý ostrov je o tom, že každý se může stát hrdinou svého příběhu. Ať jste malá holka, která si myslí, že je na světě sama nebo dospělá dáma, která se bojí okolního světa, můžete být mnohem víc než o čem jste kdy snili. V hlavní roli kurážné dívky uvidíme Abigail Breslin (nominovanou na Oscara za roli v komedii Malá Miss Sunshine ), Jodie Foster jako Alexandru Roverovou v nepříliš časté komediální roli a neodolatelného Gerarda Butlera ( 300: Bitva u Thermopyl, P. S. Miluji tě ) ve dvojroli skutečného otce Nim a udatného, ale smyšleného hrdiny Alexe Rovera.

Zapomenutý ostrov režírovali manželé Mark Levin a Jennifer Flackett( Malý Manhattan) podle vlastního scénáře, na kterém spolupracovali s Paulou Mazur a Josephem Kwongem. Námětem jim byla úspěšná kniha Wendy Orr. Producentkou je Paula Mazur ( Corrina, Corrina) , výkonným producentem Stephen Jones ( Superman se vrací ).

Natáčelo se na australských písečných plážích a v bujných deštných pralesích ostrova Hinchinbrook. Tým, který dobrodružný svět Nim stvořil, zahrnuje kameramana Stuarta Dryburgha, tvůrce scén Barryho Robisona , výtvarníka kostýmů Jeffreyho Kurlanda a střihače Stuarta Levyho.

NALEZENÍ ZAPOMENUTÉHO OSTROVA

Knihu “Zapomenutý ostrov” (v originále Nim's Island) vydala spisovatelka Wendy Orr v roce 2002. V její knize ožil výjimečný, dobrodružstvím nabitý tropický ráj a dvě neodolatelné hrdinky: odvážná dvanáctiletá dívka Nim, která žije jako moderní Robinsonka se svým otcem – vědcem na odlehlém ostrově a spisovatelka dobrodružných příběhů Alexandra Roverová, která vede naprosto rozdílný život, plný samoty a úzkosti ve velkém městském bytě. Tedy alespoň do doby než ji její nejvěrnější čtenářka Nim požádá o pomoc.

Když osud svede Nim a Alexandru dohromady, zdá se, že jen stěží můžou být dva lidé více rozdílní. Nim prahne po odvážných napínavých dobrodružstvích a skutečném přátelství, zatímco Alexandra je směšný uzlíček nervů. Ale obě rychle zjistí, že něco podstatného mají přeci jen společného – víru v sílu představivosti a lásku k fiktivnímu člověku – Alexi Roverovi, jehož bezmezná odvaha a silná vůle je nakonec inspiruje, aby spolu podnikly kouzelná dobrodružství a nechaly vzniknou přátelství, o kterém se jim dříve jen snilo. Nim se nakonec ocitne uprostřed největšího dobrodružství ze všech, uprostřed fungující rodiny.

Spisovatelka Orr říká, že příběh Nim je o tom, že všichni můžeme být mnohem statečnější, než si myslíme. Ať bojujete s loupeživými piráty nebo opustíte svůj byt a vydáte se na druhou stranu světa, jste schopní dokázat víc, než věříte.

Skočte pár let dopředu. Producentka Paula Mazur náhodou objevila knihu “Zapomenutý ostrov” v koši v knihovně na Santa Monice. Líbil se jí název knihy, tak jí vzala domů dětem a najednou byla inspirace na světě. “Je to tak krásný příběh, tak dobře napsaný, s výraznými postavami otce, dcery a spisovatelky, kterým je určeno, aby se navzájem našli, že jsem si hned řekla, že bych chtěla vidět takový film,” vzpomíná producentka.

Scénáře se ujali manželé Mark Levin a Jennifer Flackett, kteří se proslavili rodinnou komedií Malý Manhattan. Sami čerství rodiče, Levin a Flackett se do Nim a jejích kamarádů rychle zamilovali. Levin říká, že inspiraci, jak napsat a režírovat tento film, čerpali ve své dceři, která jim hlavní postavu v mnoha věcech připomínala. Chtěli zachytit dětskou radost z běhání, skákání a dobrodružných výprav. A kromě toho oba mají rádi nadčasové rodinné filmy.

Hlavní myšlenka Ztraceného ostrova je o hledání spojení. Otec se snaží dostat zpět domů ke své malé dcerce, ta se snaží najít svého hrdinu, když je jí těžko, spisovatelka se snaží spojit s okolním světem a všichni dohromady se snaží vytvořit fungující rodinu.

NIMINA VÝPRAVA: ABIGAIL BRESLIN HRAJE MALOU AKČNÍ HRDINKU

Hlavní hrdinkou Ztraceného ostrova je samozřejmě Nim, divoká, zvědavá a neposedná dívka, která žije dobrodružný život na pozoruhodném, zapadlém ostrově, kde vesele skotačí se svým nejlepším kamarádem, lachtanem Selkiem. Je neuvěřitelně kurážná, upřímná a houževnatá. Má i svoje chyby, ale nemůžete ji nemít rádi.

Před natáčením museli filmaři vyřešit dilema, kde najít mladou herečku, která by v divácích vzbuzovala tyto pocity a zároveň dokázala být zábavnou a dojemnou. Původní plán byl, že vyhlásí celosvětový casting na neznámou Nim. Ale náhoda tomu chtěla, že v téže době měla premiéru velmi úspěšná komedie Little Miss Sunshine, která světu představila mimořádný talent Abigail Breslin. Abigail byla v neuvěřitelných deseti letech nominovaná na Oscara za roli malé holčičky, která se za každou cenu chce zúčastnit dětské soutěže krásy, ačkoliv se naprosto vymyká průměrné představě o hezkých děvčátkách.

Když se s ní tvůrci setkali, byli nadšeni. Byla velmi tvořivá, spolupracovala a v emotivních scénách, když například hledá svého srdce, dojímala celý štáb.

Abigail říká, že nejvíc se jí na roli líbilo dobrodružství, akce a bezuzdá představivost. “Musela jsem hodně šplhat, běhat a lítat na provaze. A taky bojovat s kordem. Taky jsem se naučila, jak se potápí kachny, jak zadržet dech pod vodou a dokonce, jak pod vodou křičet. Není to tak těžké, jak se zdá – prostě otevřete pusu a začnete hned křičet. Tak se vám voda do pusy nedostane. A spoustu zábavy jsem zažila s Niminými zvířecími kamarády – lachtany ještěrkami a pelikány.”

Stejně jako si exotické prostředí užívá Nim, užívala si ho i Abigail, která vyrůstá v metropolitním New Yorku. Líbilo se jí dovádění na exotickém ostrově, ale sama říká, že velké věci se začaly dít, až když Nim dala síly dohromady s Alexandrou. “Nejvíc se mi líbilo, že Nim a Alexandra pochopily, že jsou statečnější, než si myslely. A že každý potřebuje ostatní lidi, bez ohledu na to, jací jsou. Každý má chvíle, kdy potřebuje někoho, kdo ho prostě má jen tak rád.”

NIMINA NADĚJE: JODIE FOSTER JE SPISOVATELKA ALEXANDRA ROVEROVÁ

Když se Nim ocitne opuštěná a ohrožená na svém ostově, rozhodne se, že zkusí zavolat člověkovi, o kterém si je jistá, že by jí pomohl: Alexovi Roverovi, statečnému hrdinovi z jejích oblíbených knížek. Brzy Nim ale zjistí, že Alex je ve skutečnosti Alexandra , spisovatelka s ohromnou představivostí, která vede nenápadný a překvapivě uzavřený život – tak uzavřený, že měsíce nevyšla se svého sanfranciského bytu! Na první pohled se zdá, že Alexandra nemá ze svého nebojácného hrdiny vůbec nic. Děsí se úplně všeho, včetně neviditelných mikrobů. Ale díky tomu, že nedokáže ignorovat Niminu žádost o pomoc, objeví, že i ona v sobě má hrdinu.

Pro postavu Alexandry filmaři hledali herečku, která dokáže být komicky prkenná a zároveň citově silná. Opět to vypadalo na úporné hledání, když osud znovu zasáhl. Filmaři hledali vhodnou herečku a Jodie Foster, které se do rukou dostala pracovní verze scénáře, hledala tvůrce Ztraceného ostrova , aby je přesvědčila, že je pro roli Alexandry ona ta nejlepší. Filmaři byli nadšeni a překvapeni zároveň. Jodie Foster není herečka, kterou si hned představíte v rodinné komedii. Stejně jako Abigail Breslin, začala Jodie Foster hereckou kariéru velmi brzy. První nominaci na Oscara získala za roli ve Scorseseho Taxikáři v pouhých čtrnácti letech. Stala se z ní vyhledávaná dramatická herečka a úspěšná režisérka a scénáristka. Kromě jiných významných ocenění získala dva Oscary – za filmy Znásilnění a Mlčení jehňátek . S tímto životopisem…, všichni dychtivě čekali, co s rolí směšně pomatené spisovatelky, která se bláznivě bojí otevřených prostor, udělá.

Jodie vložila svoji vážnou a přemýšlivou image i do této role, ale dost ji “přitáhla za uši”, takže výsledkem je skvělá zábava.Jodie samotnou přitahoval celý scénář i postava Alexandry. Má na svém kontě hodně filmů o strachu, ale Alexandřiny strachy jsou úplně jiné. Bojí se pavouka, který jí leze po počítači, lekne se, když jí někdo zaklepe na rameno a má strach vyjít ze svého bytu. V okamžiku, kdy se dostane na ostrov, se její život otočí o sto osmdesát stupňů a ona se ocitne v situacích, o kterých se jí ani nesnilo. Nejsou nepodobné těm, které zažívá její knižní hrdina Alex Rover – šplhá po liánách, plave ve vodě s ohromnými velrybami nebo létá v helikoptéře.

S Abigail si Jodie padly hned do oka. Abigail Jodie připomíná, když ona sama jako malá začala točit filmy, neboť Abigail navzdory tomu, že filmy točí poměrně dlouho, zůstala před kamerou přirozená a nedělá si z toho moc velkou hlavu.

NIMINI HRDINOVÉ: GERARD BUTLER JAKO JACK A ALEX

V příběhu, který je částečně o síle představivosti, pomocí které můžete vymyslet toho, kým chcete být, dostal Gerard Butler role na obou stranách reálného i smyšleného světa. Na jedné straně je skvělý otec a vynalézavý vědec, který se náhle ocitne daleko od domova a na straně druhé okouzlující a obdivovaný, fiktivní dobrodruh Alex Rover, kterého Nim požádá, aby ji zachránil. Filmaři původně chtěli pro obě role najít dva různé herce, ale Butler je svým výkonem přesvědčil, aby zaexperimentovali a obsadili ho do dvojrole.

Jack je mořský biolog, který má malou dceru a zlomené srdce. Je to podivín, který ze všeho nejvíc miluje svůj plankton, ale zároveň se snaží nalézt cestu zpět ke své dceři.

Alex je klasickým akčním hrdinou typu Indiana Jones. Je statný a plný života a energie, který ale žije jen v lidských představách. Vtip je v tom, že je ztělesněním alter ega spisovatelky Alexandry, které jí dodává odvahu.

NIMINY PŘÍŠERKY: LACHTANI, JEŠTĚRKY A PELIKÁNI

PŘIPOJTE SE K HERCŮM

Než do světa Nim vstoupí Alexandra Roverová, jsou jejími největšími kamarády zvířata. Přesněji lachtan Selkie, ještěrka Fred a pelikán Galileo. Výcvik těchto neobvyklých, ale pro film zásadních postav, měli na starost John Medlin a Katie Brock, kteří pracovali např. se zvěřincem ve filmu Babe 2: Prasátko ve městě .

Role lachtana Selkieho byla pro film klíčová, neboť tento ohromný savec je k Nim stejně přítulný jako jsou běžně zlatí retrievři. Jediný rozdíl je, že Selkie váží 200 kilogramů a žije v moři. Při hledání lachtana se trenéři obrátili na akvárium Sea World Australia, v jehož blízkosti probíhalo natáčení. Akvárium vybralo dva samce Spuda a Fridaye, kteří byli vytrénovaní na místní show. Produkce pracovala s oběma, pro případ, že by jeden neměl náladu předvádět “psí” kusy. Nejdůležitější bylo, aby si na sebe zvykli s Abigail Breslin. Ta z nich na začátku měla velký respekt, když viděla, jak jsou ohromní. Ale brzy se s nimi sžila, jediné co jí vadilo, byl zápach ryby, kterou jim dávala jako odměnu za dobře provedený výkon.

Producentka Paula Mazur k tomu dodává, že lachtani tak dobře spolupracovali, že tvůrci upravili části scénáře a začlenili více akcí se Selkiem.

Další, ještě více nezvyklé zvíře, byla exotická ještěrka, která má pod čelistma roztažitelnou kapsu podobnou visícím vousům. Navzdory svému bájnému jménu jsou tyto ještěrky plazi známí svojí poslušností. Trenér John Medlin jich najal celkem pět – Goblet, Steva, Crushera, Calica a Alici, kteří se všichni na roli Freda podíleli. Nejvíc pracovali se Stevem, který byl ochotný udělat cokoliv. Goblet dokonce v době natáčení snesla 12 vajíček, z nichž první vylíhnuté mládě bylo pojmenováno Nim a druhé Abigail. Zvířecí osazenstvo uzavírají pelikáni, kteří hráli Galilea. Většina zvířat ve filmu je opravdových, ale některá jsou animovaná, jako například velmi vzácné mořské želvy.

NIMIN SVĚT A JEHO PODOBA

Aby filmaři nalezli Zapomenutý ostrov s krásou, půvabem a nebezpečím, které má Nim na svém ostrově, museli cestovat na druhou stranu světa – do Austrálie, která je sama o sobě ohromným ostrovem s bujnými pralesy, zlatými plážemi a úchvatnými korálovými útesy.

To pravé místo nalezli na Gold Coast ve státě Queensland a na ostrově Hinchinbrook, kde dříve žili domorodci a dnes je zde národní park.

Aby film získal tu pravou podobu, spojili se režiséři s kameramanem Stuartem Dryburghem (držitelem Oscara za snímek Piano ), tvůrcem scén Barrym Robisonem a výtvarníkem kostýmů Jeffreym Kurlandem. Pro Robisona bylo nejtěžší sestavit dům ve stromech, kde žije Nim se svým otcem a viktoriánský dům Alexandry Roverové v San Franciscu. Ten je plný předmětů a suvenýrů z celého světa, čímž vznikl dojem, že spisovatelka chce žít život světoběžnice, aniž by opustila svůj dům.

Na závěr tvůrci doufají, že Ztracený ostrov se stane místem, kam diváci budou utíkat za svojí představivostí.

zdroj: Bontonfilm

Zpět

Vyhledávání

© 2008 Všechna práva vyhrazena.