Valiant (2005) - Info ze zákulisí

01.09.2008 18:12

VALIANT, animovaná rodinná komedie z produkce firmy Vanguard Animation, vypráví příběh malého holuba Valianta s velkými sny. Spolu s několika svými kamarády se přihlásí k elitní Royal Homing Pigeon Service a navzdory všem nástrahám osudu oslaví velký úspěch tam, kde jejich mnohem lépe trénovaní kolegové zklamali. Je to Valiantovo odhodlání, které jej spolu s obrovskou odvahou promění ve velkého dobrodruha a nakonec i hrdinu.

Film vznikl v produkci společnosti Vanguard Animation pod režijní taktovkou Garyho Chapmana. Produkoval jej John H. Williams, koproducenty jsou Eric M. Bennett, Curtis Augspurger a Buckley Collum, vedoucími výroby jsou Barnaby Thompson, Neil Braun, Ralph Kamp, Robert Jones a Keith Evans. Scénář napsali Jordan Katz, George Webster a George Melrod.

VALIANT je film z produkce společnosti Vanguard Animation, který bude na území USA distribuovat společnost Touchstone Pictures. Mezinárodní distribuci zajišťuje společnost Odyssey Entertainment, v Británii jej bude distribuovat Entertainment Film Distributors.

Příběh filmu VALIANT vznikl v losangeleském sídle společností Vanguard Animation a samotný film byl vyroben ve studiích v Los Angeles a Londýně, přičemž druhé ze jmenovaných se nachází na půdě historických Ealing Studios.
O FILMU

"Ke Shrekovi jsem se poprvé dostal v jeho knižní podobě, z níž jsem velmi rád četl svým dětem," říká John H. Williams, který produkoval filmy Shrek 1 a 2. "Příběh Valiant nabídnul společnosti Vanguard přímo jeho autor George Webster."

Lidé ze společnosti vytvořili scénář a rozhodli se na jeho základě natočit první digitálně animovaný film z produkce Vanguard Animation.

Valiant je prvním výsledkem distribuční spolupráce mezi společnostmi Vanguard a Disney. Mimo severní Ameriku zajišťuje distribuci filmu společnost Odyssey Entertainment.

Cílem Vanguardu bylo natočit během dvou let animovaný film s rozpočtem 40 milionů dolarů, který je v rámci tohoto žánru zcela ojediněle nízký. Společnost si stanovila úkol vyprodukovat snímek s použitím nejmodernějších animačních technik za přibližně poloviční cenu a poloviční dobu oproti ostatním velkým animovaným produkcím. K pomoci s organizací a realizací tohoto odvážného plánu byli k projektu přizváni koproducenti Curtis Augspurger a Buckley Collum.

Produkce začala v Los Angeles v lednu 2003 prací na designu postav a prostředí a vytvářením storyboardů a základních animací. V této době si Vanguard Animation postavil vlastní moderní evropské animační studio v londýnských Ealing Studios, v němž se usídlilo přes 200 zaměstnanců. "Dokončili jsme konstrukci studia o rozloze asi 1200 m2 a vybavili jej nejmodernějšími dostupnými technologiemi a prověřenými komerčními softwarovými nástroji, které se používají v hollywoodských a jiných světových studiích," upřesňuje koproducent Buckley Collum.

V září 2003 se produkční štáb přesunul do studia Vanguard Animation v Londýně a poté začal hledat nadané filmové tvůrce z celého světa - práce na filmu se nakonec účastnilo přes 200 lidí ze 17 různých zemí.

"Náš štáb byl hodně mezinárodní - výtvarníci hovořili sedmi různými jazyky," říká koproducent Curtis Augspurger. "To s sebou přinášelo několik různých výhod. Když jsme všechny ty lidi schromáždili v Ealingu, umožnilo nám to vytvořit silný tým a svým způsobem i jakousi velkou rodinu s velkou tvůrčí energií."

Režijní úlohy se zhostil Gary Chapman. "Gary původně zastával roli výtvarníka postav, ale rozsah a přínos jeho připomínek k příběhu, prostředí a hudebnímu doprovodu mě přesvědčil, že se jedná o ideálního člověka na post režiséra," komentuje Chapmanovu cestu na křeslo režiséra John Williams.

"Jedním z mých hlavních úkolů bylo vytvořit celkovou vizuální atmosféru filmu," říká Gary Chapman. "Je to komediální dobrodružný film, ale připadalo mi, že by bylo vhodné ukotvit jej v realitě. Ani v jednom okamžiku jsme o něm nepřemýšleli jako o kresleném filmu."

Pro navození celkové nálady a atmosféry filmu byla důležitá také hudba. "Chtěli jsme, aby byla hudba trochu laděná do swingu, který je s druhou světovou válku určitým způsobem spojen," vysvětluje producent Buckley Collum. "Myšlenka pracovat s hudbou, která se k tomuto období váže, Garyho nadchla."

Produkce pro film zajistila hudební doprovod od uznávaného skladatele Georgea Fentona, který v minulosti získal mnoho prestižních cen a byl nominován na Oscara.

"Ve všech ohledech - zejména co se týče výpravy a hudby - jsme se snažili zůstat v souladu s dobou, v níž se film odehrává. Zároveň jsme ale film pojali tak, aby působil určitým současným dojmem," říká John Williams. "Tento film je v první řadě komedie, ale hnací silou celého příběhu jsou pocity ohrožení a napětí."

"Valiant je příběhem o dospívání, se kterým nebude mít žádné dítě problém se ztotožnit a každému dospělému vrátí vzpomínky na svá mladá léta," říká Curtis Augspurger. "Je to příběh o někom, komu bylo neustále vštěpováno, že na něco nemá, protože je příliš malý nebo příliš mladý, ale on se přesto nevzdává a dokáže opak. Když se film dostane k samotnému dobrodružství, máte už dostatek pochopení pro motivace a záměry jeho postav, aby vám na jejich osudu skutečně záleželo a abyste jim drželi palce. Opravdu chcete, aby se jim to podařilo."

Valiant, první 3D animovaný film, vyprodukovaný ve Velké Británii, byl dokončen lednu 2005.

Létající hrdinové - skutečný příběh

VALIANT vypráví příběh malého holuba hřivnáče, který se stane hrdinou, když se během druhé světové války připojí k britské Royal Homing Pigeon Service - organizaci, která pomáhá přenášet zprávy o postupu nepřátelských vojsk pomocí holubů, létajících přes Lamanšský průliv. Holubi jsou však v ohrožení a musí čelit náletům nepřátelských sokolů.

Fiktivní scénář je do jisté míry založen na historických faktech: holubi byli skutečně dlouho používáni k přenosu informací o válečných situacích, a to za první i druhé světové války. Mnoho z nich doneslo zprávu, která zachránila nejeden lidský život, a spousty jich při této snaze zemřely. Někteří z nich za svou statečnost obdrželi Dickinovu medaili - zvířecí obdobu Kříže královny Viktorie.

Na vzniku filmu Valiant se podílely organizace The Amalgamation of Racing Pigeons a The People's Dispensary for Sick Animals (PDSA), které poskytovaly cennou výpomoc a konzultaci.

Filmaři si od nich vyslechli spoustu příběhů o úloze holubů ve válce a využili možnosti navštívit holubníky, kde si mohli zvířata prohlédnout, nastudovat jejich chování a pořídit si záznamy, které pak byly využívány jako referenční materiál při samotné animaci.

"Byli jsme rádi, že můžeme lidem ze štábu pomoci získat představu, co všechno holubi za války dokázali. Spousta lidí, kteří ve válce nebyli, nemá vůbec představu, jak byli holubi důležití při záchraně spousty životů," říká Derek Partridge, spoluzakladatel Amalgamation of Racing Pigeons, napojené na organizaci National Pigeon Service, která během války zajišťovala holubí poštovní styk.

Pro přenos důležitých zpráv využívaly holuby pozemní, námořní i letecké ozbrojené složky. Když se ocitly v nebezpečí, připevnily životně důležitou zprávu na nohu holuba nebo ji umístily do kapsle, kterou poté připevnily na jeho záda. Poté ptáky vypustily a mohly se spolehnout, že s pomocí svého orientačního smyslu naleznou cestu zpět na základnu.

PDSA poskytla filmařům kopii Dickinovy medaile, která poté byla umístěna na čestné místo ve studiu, aby všem animátorům dala pocítit skutečnou povahu tohoto příběhu a připomínala jim, že tito malí ptáci během války opravdu uskutečnili mnoho odvážných a úžasných cest.

zdroj: Bontonfilm

Zpět

Vyhledávání

© 2008 Všechna práva vyhrazena.