Tropická bouře (2008) - Info ze zákulisí

02.10.2008 22:11

V čele hereckého ansáblu akční komedie Tropická bouře stojí Ben Stiller, Jack Black a Robert Downey Jr. Skupina sebestředných herců se rozhodne natočit největší válečný film v historii. Po překročení rozpočtu hrozí, že bude filmování ukončeno, frustrovaný režisér to ale odmítne a vypraví se se svými rozmazlenými a namyšlenými herci do hluboké džungle jihovýchodní Asie, aby “zažili opravdovou realitu”. Tam však nedopatřením narazí na opravdové zločince.

DreamWorks Pictures uvádí film Bena Stillera “ Tropická bouře”.

Hrají: Ben Stiller, Jack Black, Robert Downey Jr., Brandon T. Jackson, Jay Baruchel, Danny McBride, Steve Coogan, Bill Hader a Nick Nolte; Režie: Ben Stiller; Scé nář: Justin Theroux, Ben Stiller a Etan Cohen; N ámět: Ben Stiller & Justin Theroux; Producenti: Stuart Cornfeld, Ben Stiller a Eric McLeod; V ýkonný producent: Justin Theroux; Kamera: John Toll; Vedou cí produkce: Jeff Mann; St řih: Greg Hayden; Kostýmy: Marlene Stewart; Hudba: Theodore Shapiro, George Drakoulias.

HERCI VE FILMU VE FILMU

Tugg Speedman (Ben Stiller) je zhýčkaná uhasínající hvězda akčních filmů. Jeho senzační apokalyptické trháky už nikoho nezajímají, a proto doufá, že Tropická bouře mu pomůže vrátit se na výsluní.

Jeff Portnoy (Jack Black) je hvězdou populární show “Tlouštíci” a nyní se snaží prosadit i jinde, aby světu dokázal, že umí víc, než jen lidi rozesmát svým prdnutím.

Australský herec Kirk Lazarus (Robert Downey Jr.) k herectví přistupje téměř věděcky. Získal pět Oscarů a stále hledá nové výzvy, aby předvedl své herecké umění.

Alpa Chino (Brandon T. Jackson) má - zdá se - všechno. Ale multiplatinová hip hopová hvězda touží posunout se výše mezi seriózní herce.

A nováček Kevin Sandusky (Jay Baruchel) je prostě šťastný, že dostal nějakou práci.

V Tropické bouři se dá tato nesourodá skupina namyšlených primadon dohromady, aby natočila výpravný válečný film a nechtěně se připletou do skutečného boje. Na první pohled se zdá, že tito herci jsou naprosto rozdílní. Ve skutečnosti se ale všichni snaží o to samé – udělat se svojí kariérou něco nového a tajně doufají, že tento film je tím správným řešením. Problémem všech (kromě Sanduskyho, který se hodně snažil, aby roli dostal) ale je, že jsou zahleděni sami do sebe. Mají pocit, že jsou nejlepší, takže ani nemají vůli na sobě něco zlepšovat.

Poté, co studio pohrozí, že produkci ukončí, deprimovaný britský režisér Damien Cockburn (Steve Coogan) odmítne natáčení zastavit a místo toho odvede nic netušící herce hluboko do džungle, aby dokončili hlavní natáčení ve stylu “guerilla”. Bez štábu, jakéhokoliv doprovodu, dokonce bez mobilních telefonů se brzy ocitnou tváří tvář velmi skutečné a velmi nebezpečné skupině drogových překupníků. Ti se je spletou s americkými drogovými agenty a rozhodnou se je zajmout jako “americké vetřelce”.

V tomto filmu ve filmu hraje Tugg Speedman (Stiller) Johna “Čyřlístka” Taybacka, statečného válečného hrdinu, jehož paměti z Vietnamu tvoří námět filmu.

“Speedman byl nejlépe placenou a nejvíce vydělávající akční hvězdou všech dob,” říká Stiller, který film režíroval, produkoval a podílel se na scénáři. “Je zhýčkaný, žije naprosto mimo realitu. Vzpamatovává se z několika neúspěchů, včetně do nebe volajícího pokusu získat Oscara. Film, který mu měl zlatou sošku zajisit, se jmenoval ‘Jednoduchý Jack,' a on v něm hrál duševně chorého farmáře, který umí mluvit se zvířaty. Film byl naprostým propadákem a stal se jedním z nejhorších filmů všech dob. Kromě toho ani jeho akčním filmům se nedaří, takže Speedman potřebuje nějakou práci, aby na svoje nezdary zapoměl.”

Filmaři dali dohromady komediální herce, kteří zároveň dokážou důvěryhodně zahrát dramatické momenty filmu.

Jack Black hraje bláznivého, nekontrolovatelného komedianta. Jeho postava Jeff Portnoy postavila kariéru na pšoukacích filmech. Ačkoliv mu tyto filmy přinesly velkou slávu, Jeff chce vyskočit ze škatulky a chce, aby byl jako herec brán seriózněji. Portnoy má jeden velký probl ém, ve chvílích, kdy jde do tuhého, začne být strašně sprostý. Black ale zvládl udržet rovnováhu, mezi ostrými slovy a vtipností.

Black sám nejvíc vzpomíná na scénu, ve které jede polonahý na hřbetu vodního bůvola zachránit Tugga Speedmana. V tu chvíli nejvíc myslel na to, jaká bude jeho kůže a jestli v něm náhodou nevyvolá alergickou reakci J Bůvolice Bertha navíc připravila filmařům překvapení, když se jí ke konci natáčení narodilo tele. Na počest Jacka Blacka bylo pojmenováno Little Jack (Malý Jack) J

Australský herec Kirk Lazarus udělá vše potřebné pro důvěryhodnost jeho postav. V tomto případě si nechal chirurgicky obarvit kůži na černo, aby vypadal jako Afroameričan, důstojník Lincoln Osiris.

Lazarusovým parťákem ve filmu je Alpa Chino. Multiplatinová hip hopová hvězda, která propůjčila svoje jméno a tvář do mnoha reklam, se rozhodla stát se opravdovým hercem. Jeho postava, voják Motown, nosí vojenskou uniformu pomalovanou graffiti. Zbožňuje film ‘Scarface' a podle hlavního hrdiny Al Pacina, se pojmenuje. Je na svoje jméno mimořádně háklivý, všechny, kdo ho vyslovují špatně, neustále opravuje. Těžce nese, že ve filmu nehraje postavu Lincolna Osirise černoch, ale běloch. Na druhou stranu jeho představitele Lazaruse obdivuje (stejně jako Al Pacina) ještě z dob, kdy sledoval jeho oscarové filmy. Mezi oběma dochází často k hádkám, ale v momentě, kdy se dostanou do opravdového nebezpečí, mezi nimi vznikne hluboké pouto.

Kevin Sandusky je nadšený seriózní mladý herec, který v tomto filmu získal svoji první roli – vojáka “bažanta” Brooklyna. Jako jediný z herců byl vybraný z castingu, jediný si přečetl knihu, která je předlohou jejich filmu, a jediný se zúčastnil vojenského výcviku určeného hercům. Takže když začne jít do tuhého, je to de facto on, kdo ví, co je potřeba udělat. Jako jediný umí číst mapy, nabít zbraň a možná i proto si ostatní (chybně) myslí, že umí i řídit helikoptéru.

Malou roli si ve filmu zahrál oscarový Nick Nolte. Hraje skutečného Johna “Čtyřlístka” Taybacka, jehož úspěšné paměti z Vietnamu slouží jako námět pro film a on sám je předlohou pro hlavní postavu Tugga Speedmana. Působí také jako technický poradce štábu. Když se natáčení začne rozpadat, právě on přesvědčí mladého režiséra, aby vzal herce, pár kamer a technika na speciální efekty a na pár dní vyrazil do džungle natočit “opravdové dobrodružství a opravdový strach”. Čtyřlístek má sám pár tajemství a nedopatřením je to on, kdo zavede herce do skutečného boje proti členům Ohnivého draka - partyzánské organizace vyrábějící drogy.

Damiena Cockburna, vyčerpaného britského režiséra, hraje britská televizní hvězda Steve Coogan.

Ve filmu dále hrají Danny McBride, coby expert na trhaviny Cody; Bill Hader jako Rob Slolom, zástupce studia a hollywoodský patolízal; vycházející hvězda Brandon Soo Hoo jako dvanáctiletý vůdce pašeráků Tran a Reggie Lee, jako jeho pravá ruka Byong.

Podstatou filmu je, že si dělá legraci sám ze sebe. Herci hrajou herce, kolem kterých běhá spousta asistentů, ale přitom ve skutečnosti jsou herci s mnoha asistenty. Ben Stiller v podstatě vzal realitu, ve které žije, jen ji víc přitáhl za vlasy a udělal z ní vtipnou komedii.

OD NÁPADU K REALIZACI

Nápad natočit Tropickou bouři dostal Ben Stiller v roce 1987. Měl malou roli ve Spielberově Říši slunce . Jeho herečtí kamarádi točili akční filmy o Vietnamu a v rámci přípravy na roli jezdili na vojenská cvičení, o kterých potom říkali, že to bylo jako opravdová válka. Stillerovi to připadalo směšné, neboť se sklutečným bojem to nemělo nic společného.

Od začátku Stiller na scénáři pracoval s kolegou, hercem Justinem Therouxem. Trvalo pět let, než dali dohromady hrubou verzi, jeden žijící v New Yorku, druhý v Los Angeles si přeposílali napsané scény emailem. Po nějaké době se k nim připojil scénárista Etan Cohen.

VLASTNÍ NATÁČENÍ

Tropickou bouři produkovaly společnosti DreamWorks a Red Hour Films ve spolupráci s producentem Ericem McLeodem, který se podílel například na sérii Piráti z Karibiku a který měl potřebné zkušenosti s natáčením v terénu.

Na kostýmech pracovala Marlene Stewart ( JFK, Pravdivé lži ), jejímž hlavním úkolem bylo vymyslet vojenské uniformy z dob vietnamské války. Kamery se ujal oscarový John Toll ( Statečné srdce, Tenká červená linie ) a produkci měl na starost Jeff Mann ( Transformers ).

Natáčení probíhalo na havajském ostrově Kauai , kde se již dříve točil například Jižní Pacific nebo Jurský park . Tropická bouře byla největší produkce, co kdy na ostrově pracovala. Natáčelo se na sedmi různých místech ostrova, interiéry byly následně točeny v Los Angeles.

zdroj: Bontonfilm

Zpět

Vyhledávání

© 2008 Všechna práva vyhrazena.