Šťastné míle (2007) - Info ze zákulisí

14.09.2008 18:04

Jak film vznikal

Film Šťastné míle, inspirovaný komediálními příběhy o přežití uprchlíků proudících z oblasti Pilbara na konci 80. let, hrdě pokračuje v tradici žánru “tři společníci proti své vůli”. Avšak stejně jako oscarový snímek Země nikoho (režie Danis Tanović) se zabývá v zásadě politickou látkou, a to formou srozumitelné, jemné komedie. Politiku přenáší do osobní roviny a skrze vzdor a lidskost postav budí porozumění a účast.

Projekt Šťastné míle odstartoval, když režisér a scénárista Michael James Rowland dočetl knihu Thomase Freidmana The Lexus and the Olive Tree. Společně s Helen Barnes začal na příběhu pracovat, přičemž se zaměřili především na inovativní a finančně dostupné techniky ztvárnění “pašeráků lidí” coby indonéských rybářů, jejichž postavy se pak vyvíjí poměrně sympaticky, a pečlivě také přehodnotili a propracovali druhou část.

Aby dosáhli co nejvyšší míry opravdovosti a životnosti svých postav a vůbec celého příběhu, spolupracovali tvůrci s několika konzultanty, mezi nimiž byli například Fiark Hany a Thorl Chea (příběh tří uprchlíků), Cip Morgan, Stephen Page a Mark Riffel (jednotka záložáků) a později také Sawung Jabo (Muluk) a Arif Hidayat (Abdu) pro příběh indonéských rybářů.

Obsazení

Arun/ Kenneth Moraleda
Arunova matka je z Kambodži. Otce nikdy nepoznal, ale podle něj jde o Australana. V trojici uprchlíků je tím, který všechny usmiřuje. Má trochu ženské povahové rysy, ale je také tvrdohlavý, umíněný a umí se rvát.

Kenneth Moraleda, herec filipínské původu, se narodil ve Spojených státech a nyní je doma v Austrálii. Základy herectví získal v Australian Theatre for Young People a poté byl přijat na prestižní National Institute of Dramatic Art, kde v roce 1955 získal bakalářský titul v oboru herectví.

Snímek Šťastné míle pro Kennetha znamená první hlavní roli v celovečerním filmu, i když klíčové role si už zahrál ve snímcích Batalion Johna Dahla (Monsod) a v krátkém filmu Sweet & Sour (Tony).

Filmografie:

  • 2005 BATALION (režie John Dahl)
  • 1997 SWEET & SOUR (režieLinden Goh)

Youssif/ Rodney Afif
Iráčan Youssif hledá v Austrálii azyl. Je nejchytřejší z trojky, ale postrádá přirozenou autoritu. Má odvahu, ale nějakým způsobem vždycky přijde na řadu až poslední. Zřejmě za to může jeho neutuchající skepticismus … a taky příliš mluví, ke své vlastní škodě.

Od ukončení studia na Victorian College of Arts v roce 1996 hrál Rodney Afif v řadě filmů, v divadelních inscenacích a v Austrálii velmi oblíbených televizních seriálech.

Jeho herecký výkon vynesl krátkému filmu Azadi (režie Anthony Maras) nominaci na cenu AFI. Hrál ve filmech jako například Checkpoint (režie Ben Phelps) a Love’s Brother (režie Jan Sardi).

Filmografie:

  • 2005 AZADI (režie Anthony Maras)
  • 2004 LOVE’S BROTHER (režie Jan Sardi)

Ramelan/Srisacd Sacdpraseuth
Ramelan je synovcem indonéského kapitána rybářské lodi, která uprchlíky dopravila do Austrálie. Ramelan je krátkozraký a vypočítavý, ale naštěstí nepříliš bystrý, čímž se snižují jeho šance škodit. Má talent způsobovat katastrofy a sám z nich vyjít nedotčen.

Srisacd se narodil v Laosu. V devíti letech se s rodinou dostali jako političtí uprchlíci před komunistickým režimem do Austrálie. Když zanechal studia bankovnictví, začal studovat herectví na Western Australian Academy of Performing Arts, kde v roce 1995 promoval. Má za sebou bohaté zkušenosti ve filmu, televizi i na divadle.

Ačkoliv se dnes Sri věnuje převážně filmové práci, spolupracoval s předními australskými nezávislými divadelním soubory (Griffin Theatre Company: Songket, Tamarama Rock Surfers: A Clockwork Orange).

Filmografie:

  • 1997 Zaplaťpánbůh potkal Lizzie (režie Cherie NOWLAN)
  • 2006 Answered by Fire (režie Jessica HOBBS)

Režie a scénář

Michael James Rowland
Ještě před studiem na The Australian Film Television and Radio School v Sydney Michael pracoval jako umělecký ředitel festivalu Adelaide Festival of Arts.

Když v roce 1997 skončil studium na AFTRS, měl v ruce titul bakaláře a dvě nominace na cenu AFI. Jeho absolventský snímek Flying Over Mother se promítal na filmových festivalech po celém světě a dodnes se prostřednictvím Short Film Cinema Journal prodává na Amazon.com.

Během posledních sedmi let se Michael jako režisér i scénárista pohyboval mezi žánry dramatu, dokumentu i komerčních snímků. Za svou práci na animovaném seriálu pro děti Bambaloo byl nominován na cenu australského svazu spisovatelů Awgie Award a s producentem Michaelem Bourchierem spolupracoval mimo jiné na několika dílech úspěšného seriálu Head Star a režíroval pilotní dětský animovaný serial Club Sandwich. K jeho vlastní tvorbě patří scénář a režie pro televizní stanice ABC a SBS, například televizní drama Bloodsports.

V oblasti reklamy Michael spolupracoval s oscarovým kameramanem Russellem Boydem na zakázkových reklamách pro časopis She a pro politické aktivity Australian Republican Movement. Jeho klientela v této oblasti tvorby je z různých oborů – spotřební zboží, mediální trh, vládní i neziskové organizace.

Michael napsal a ilustroval tři knihy vydané v nakladatelství Cowboy Books (např. The Existentialist Cowboy's Last Stand). Podle zmíněné knihy byl natočen stejnojmenný krátký film, který získal ocenění Silver Hugo na filmovém festivalu v Chicagu a byl nominován na cenu AFI. Od ledna 2004 měly webové stránky propagující Michealovy knihy 15 milionů návštěvníků. (cowboybooks.com.au).

Šťastné míle je Michealův první celovečerní film.

zdroj: Aerofilms

Zpět

Vyhledávání

© 2008 Všechna práva vyhrazena.