Star Wars: Klonové války (2008) - Info ze zákulisí

02.10.2008 22:16

STAR WARS SE VRACÍ NA VELKÉ PLÁTNO

V roce 2005 se filmem Star Wars: Epizoda III – Pomsta Sithů hraná sága Star Wars uzavřela. George Lucas a ostatní tvůrci z Lucas Animation však o “jedné vzdálené galaxii” neřekli zdaleka všechno. Informace o Klonových válkách, které celou galaxii změnily k nepoznání, se objevily jen v několika náznacích Pomsty Sithů a na konci Epizody II – Útok klonů. Význam Klonových válek je pro vesmír Star Wars naprosto zásadní – z Republiky se kvůli nim stalo Impérium, což vedlo k rozpoutání občanské války. Tyto informace se dostaly do úvodu slavné Epizody IV: Nová naděje.

Již první poznámka, kterou v prvním díle Star Wars ohledně bojů učinil Luke Skywalker, vybičovala představivost celých generací návštěvníků kina.

LUKE
Bojoval jsi v Klonových válkách?

OBI-WAN
Ano. Kdysi jsem byl Jedi, stejně jako tvůj otec.

LUKE
Chtěl bych ho poznat.

OBI-WAN
Byl nejlepším pilotem v celé galaxii a obratným válečníkem. Proto ses stal tak dobrým pilotem i ty. Byl to dobrý přítel.

“Diváci se na základě této zmínky po celá desetiletí zajímali o to, co to vlastně Klonové války jsou,” říká režisér filmu Klonové války, Dave Filoni. “Hrané filmy se soustředily na příběh Lukea Skywalkera a jeho rodiny, celý rozsah konfliktu jsme však na plátně ještě nikdy neviděli.”

Díky novému animovanému filmu Star Wars: Klonové války diváci poprvé na vlastní kůži zakusí konflikt, který změnil galaxii k nepoznání. Zároveň s tím tento animovaný snímek rozšiřuje dosud známý svět Star Wars, přivádí na scénu nové postavy, uvádí do nových dramat i dobrodružství.

Pozadí v podobě Klonových válek podle Filoniho dává příležitost vyprávět o událostech, které stály u zániku Republiky, vzniku Impéria a vydláždily cestu k občanské válce. “Může se sice zdát, že Klonové války jsou až příliš krátká etapa, ale rozsah bojů – přesněji řečeno galaktické války – je opravdu enormní. Jde o hodně – jsou tu hrdinové, zločinci, intriky, dobrodružství. Jde o součást příběhu, který už známe, ale až dosud byl pouze na jeho pozadí.“

Pro návrat Star Wars na plátna kin byl jedním z nejdůležitějších úkolů nalezení správného navazovacího bodu. Předchozí filmy se týkaly Luke Skywalkera a jeho rodiny, Klonové války však nabídly téměř neomezené možnosti.

“ Válka je už svou povahou konglomerátem příběhů,” říká tvůrce Star Wars George Lucas. “Vždycky mě fascinovalo, že ve vesmíru Star Wars jsou bytosti, které iniciují velké změny, ale občas je zkrátka zastíní ještě větší okolnosti. Víme, k čemu v galaxii nakonec dojde, ale neznáme všechny nitky, které k tomu nakonec vedou. A to jsou právě ony příběhy za příběhy.“

Lucas u prvního animovaného filmu ze světa Star Wars hledal výrazný vizuální styl, který by evokoval ducha hraných filmů a zároveň přišel s něčím novým. “Neusilovali jsme o fotorealizmus,” říká Lucas. “Pracovali jsme v animovaném prostředí a chtěli jsme dokonale vytěžit všechna jeho pozitiva. Což zároveň znamenalo, že je nutný i určitý myšlenkový posun. V animovaném prostředí se příběhy vyprávějí jinak, na druhou stranu však máte dost svobody k tomu, aby vzniklo něco, co byste na živo nikdy nenatočili.”

Lucas tentokrát vyměnil post režiséra za výkonného producenta. Novým režisérem se stal Dave Filoni – zkušený tvůrce seriálu Avatar: The Last Airbender a mnoha dalších. Filoni je dlouholetým fanouškem Star Wars téměř encyklopedickými znalostmi a ukázal se jako ta nejlepší volba.

“O Star Wars jsem snil od dětských let, se svým bratrem jsem si hrál na dvoře se Star Wars postavičkami,” říká Filoni. “Natáčení Star Wars je něco, co jde až hluboko za ty nejfantastičtější představy, jaké mě kdy napadly. Je báječné, že se můžu podílet na světě, který mám tak rád – a zejména po boku George Lucase. Jakožto fanoušek si zároveň uvědomuji, jak je důležité udělat vše tak, jak to být má.”

CO JSOU TO KLONOVÉ VÁLKY?

"Generále Kenobi, před léty jste s otcem bojoval v Klonových válkách." - Princezna Leia, Star Wars: Epizoda IV – Nová naděje

Staré Republice se po tisíciletí dařilo dobře a pod moudrou vládou Senátu a ochranou rytířů řádu Jedi rostla a sílila. Když však roste bohatství a moc, ruku v ruce s nimi stoupá i závist. Obchodní zájmy převáží nad všemi ostatními, v Senátu se rozbují korupce a ambiciózní politik - senátor Palpatine je zvolen Nejvyšším Kancléřem. Co je však ještě zásadnější - po tisíciletích se objevil nebezpečný Temný pán, který hledá, koho by pohltil.

Uprostřed zmatků zformuje bývalý Jedi, hrabě Dooku, separatistické hnutí. Ten si vetkl do znaku boj s korupcí a závistí, jež se postupně vyvrátily z kloubů – a zároveň přesvědčil tisíce světů, aby se od Republiky odtrhly.

Až později se ukáže, že Temným pánem je právě Dooku, který úzce spolupracuje s tajemným učitelem Darth Sidiousem. Během desetiletí se Sidous spolčil s největšími obchodníky a průmyslníky, vlastnícími soukromé armády bojových droidů. Ty se kvůli enormnímu množství dokonalých vojáků ukázaly jako nezastavitelné.

Dooku pak důvěřivé rytíře řádu Jedi vlákal na odlehlé planetě Geonosis do léčky. Separatisté bohužel nevěděli, že Jediové objevili svou tajnou zbraň: obrovskou armádu klonů, kterou si před lety nechali tajně vyrobit představitelé ohrožené Republiky. Jediové sice válku o Geonosis vyhráli, ale vítězství nemělo dlouhého trvání. Moc Jediů se bohužel neupevnila a bitva o Geonosis se ironicky stala vůbec první bitvou galaktické války, která se jako oheň v buši šířila po tisících hvězdných systémů.

Tak začaly Klonové války.

Jediové chtějí v galaxii obnovit mír a svobodu a tak proti armádě droidů postaví šiky klonovaných vojáků. Jediové a Separatisté spolu na miliónech planet bojují o budoucnost Galaxie. Konflikt narůstá a do jeho výhně jsou postupně vtaženi i Anakin Skywalker, Obi-Wan Kenobi, Ahsoka Tano a Padmé Amidala. Hrabě Dooku, Darth Sidious a Asajj Ventress udělají pro pád Republiky cokoliv…

JAK SE NAVRHUJE NOVÁ GALAXIE

Stále je to svět “jedné galaxie před dávnými časy”, ale svět Klonových válek zároveň přicházejí se svébytnou tvůrčí vizí

Sága Star Wars vytvořila galaxii, která má snad divácky nejvýraznější a tudíž nejméně zaměnitelné rysy filmových dějin. Již více než před třemi desetiletími přinesla laserové meče, vesmírné lodě, specifické kostýmy, droidy a neznámé planety, jež fanoušci přijali za vlastní. Tým tvůrců se při převodu světa Star Wars z hraného prostředí do animovaného setkal s celou řadou zajímavých tvůrčích výzev.

“Naším cílem bylo vytvořit film, který se nepodobá žádnému vzniklému animovanému filmu,” říká režisér Klonových válek , Dave Filoni. „Zároveň jsme se však nesměli zpronevěřit stávajícímu světu Star Wars a všemu, co kdy George Lucas vytvořil. To se však snadněji řekne než udělá, trvalo nám docela dlouho, než jsme našli klíč k tomu, jaký styl vlastně mají animované Klonové války mít a jaký mají vyvolávat pocit.“

Sám Lucas vždycky tvrdil, že Klonové války by měly mít svůj vlastní vizuální styl, který se liší od všeho, co tu bylo dříve. Lucas a Filoni se shodli na tom, že Klonové války by měly být nabité barvitou a pohodovou atmosférou, která je ještě zdůrazněna mladickým heroizmem Jediů.

„George chtěl, aby si postavy žily svým vlastním životem, a nutně se nepodobaly hercům, kteří je ztvárnili v minulých filmech,“ říká Filoni. „Kvůli tomu jsme museli objevit pravou podstatu postav a uvést je v život, nikoliv pouze reprodukovat jejich reálné protějšky. Chtěli jsme se osvobodit od konvencí, jak by měly ´správné´ Star Wars vypadat.“

Radikální přístup k redesignu znamenal i změnu vizuální dynamiky, kterou mají fanoušci se sérií tradičně spojenou. Tvůrci z Lucasfilm Animation se nechali ovlivnit celou řadou škol a přístupů – experimentovali s extrémním stylem natáčení, používali agresivního svícení a rámování, které by ustavily nový vzhled postav i fiktivního světa.

„Vždycky jsem byl velkým fanouškem anime, japonské animace a mangy, které vždycky tlačí na pilu způsobem, který přinese něco nového. A tak jsme se s nimi svezli,“ říká Filoni. „Animace je pole nekonečných možností a byla by škoda, kdybychom se omezovali jen na jednu. Mimo to jsme se inspirovali sérií Thunderbirds od režiséra Gerryho Andersona, která se natáčel v 60. létech s loutkami. S pomocí těchto nesourodých vlivů jsme vytvořili něco skutečně unikátního.“

„Ve Star Wars: Konové války máme nové postavy, nové planety, nové dopravní prostředky, velké bitvy a samozřejmě nový příběh. Jejich animace má velmi svébytný styl,“ říká Dave Filoni. „Něco takového jste ve světě Star Wars ještě neviděli – a to v každém slova smyslu.“

zdroj: Warner Bros.

Zpět

Vyhledávání

© 2008 Všechna práva vyhrazena.