Šílení (2005) - Info ze zákulisí

03.09.2008 16:05

Úvod režiséra:

 

Scénář „ŠÍLENÍ“ volně vychází z motivů dvou povídek E.A. Poea: „Zaživa pohřben“ a „Šílený psychiatr“. Tyto motivy jsou skloubeny v samostatný děj, který s uvedenými povídkami nesouvisí. Jednou z hlavních postav je Markýz. Tato postava je inspirovaná Markýzem de Sade. Ve scénáři jsem použil některé autentické texty de Sada. Je to film hraný, animace je použita jen skromně ve snech. I když se děj filmu zdánlivě odehrává začátkem 19. století ve Francii, je plný anachronismů a reálií dneška, protože tento film je alegorií současného světa. A blázinec je jeho výstižnou kulisou. Kdybych měl nějak vymezit žánr, pak je to: filozofický horor. Absolutní svoboda, civilizační represe a manipulace jsou jeho tématem.

O filmu

Podle vlastního scénáře natočil výtvarník, scenárista a režisér Jan Švankmajer film Šílení, který označuje za „filozofický horor“ a bude opět kombinací hraného filmu s animovanými pasážemi. Tématem jsou absolutní svoboda, civilizační represe a manipulace. Scénář volně vychází z motivů dvou povídek E.A.Poea: „Zaživa pohřben“ a „Šílený psychiatr“. Tyto motivy jsou skloubeny v samostatný děj, který s uvedenými povídkami nesouvisí. Jednou z hlavních postav je Markýz. Tato postava je inspirovaná markýzem de Sade. „Ve scénáři jsem použil některé autentické texty de Sada. Je to film hraný, animace je použita jen skromně ve snech. I když se děj filmu zdánlivě odehrává začátkem 19. století ve Francii, je plný anachronismů a reálií dneška, protože tento film je alegorií současného světa. A blázinec je jeho výstižnou kulisou,“ říká Jan Švankmajer. Snímek se natáčel na hradech Lipnice, v zámcích Byšice, Březno a Peruc, v okolí Slaného, Knovíze a Jílového u Prahy a na Malostranském hřbitově. Ateliérové scény se točily v dekoracích studia Athanoru v Knovízi. Točilo se od října 2004 do května 2005, celkem 130 dní, z toho 65 dní s herci. „Scénář v podobě literární předlohy existuje již od 70. roku. Na přípravě jsme začali pracovat na konci roku 1999, hned po dokončení Otesánka. U projektů Jana Švankmajera je tato dlouhá příprava běžná. Vybírají se motivy, diskutujeme o hercích, Jan Švankmajer průběžně pracuje na scénáři a dáváme dohromady finance,“ říká Kallista.

Stejně jako u minulých filmů Jana Švankmajera je producentem filmu „Šílení“ ATHANOR, společnost pro filmovou tvorbu s.r.o. Jaromíra Kallisty a Jana Švankmajera. Film vzniká v česko–slovenské koprodukci, za českou stranu jsou koproducenty stejně jakou u Otesánka BARRANDOV STUDIO a ČESKÁ TELEVIZE, koproducentem za slovenskou stranu je C-GA FILM. Film získal příspěvek z evropského fondu pro podporu koprodukcí EURIMAGES a příprava projektu byla podpořena evropským fondem MEDIA. Kromě toho film získal návratnou finanční výpomoc od STÁTNÍHO FONDU PRO PODPORU A ROZVOJ ČESKÉ KINEMATOGRAFIE a finanční podporu z MINISTERSTVA KULTÚRY SLOVENSKEJ REPUBLIKY. Předprodán byl společnosti REN CORPORATION do Japonska.

zdroj: Warner Bros.

Zpět

Vyhledávání

© 2008 Všechna práva vyhrazena.