Rychlý Stripes (2005) - Info ze zákulisí

29.08.2008 22:06

Herecké obsazení

Nemohli jsme si vybrat lepší herce. V mnoha ohledech to pro ně nebyl vůbec lehký film,“ říká režisér Frederick Du Chau.

Bruce Greenwood hraje Nolana Walshe, bývalého trenéra dostihových koní, který se kariéry trenéra vzdal po tragické nehodě, při které na závodě zemřela jeho žena. V následujících letech se usadí jako farmář a soustředí se na výchovu své dcery Channing. Vždycky si byli blízcí, ale, jak už to s dospívajícími dětmi chodí, začne si Channing vydobývat nezávislost. V jejím případě to znamená – přes Nolanův zákaz – touha závodit. Chce být žokejkou, jako její matka, otec jí to ale zakazuje.

„Tady jde o vítězství ducha,“ říká Greenwood. „Je to ale také příběh holčičky, která miluje své zvíře a stará se o něj až do chvíle, kdy je dospělé. Zjistí, že mají podobné osudy. Proto je to dokonalý rodinný film. Nikdy jsem neviděl nic tak povznášejícího, vtipného, s takovou dávkou nadšení.“

„Mít ve filmu herce Greenwoodova kalibru je požehnání,“ říká Du Chau, „Protože kdyby lidé nemohli uvěřit našim lidským hercům, jak by pak uvěřili mluvícím zvířatům?“

Greenwood na scénu přicházel brzy a přivykal práci se zvířaty. „První, co musíte udělat, je dovolit jim, aby si na vás zvykli. K tomu pomáhá něco na zub.“ Nikdy předtím se zvířaty nepracoval:

Při obsazování Nolanovy dcery Channing hledali tvůrci filmu mladou herečku, které nejenže má herecký talent, ale je i sportovně nadaná. Všechno to našli u Hayden Panettierové.

Panettierová umí výborně jezdit na koni, a představovala si, že jezdit na zebře bude to samé, až na to, že bude kůň pruhovaný.: „Když jsem pak přišla na scénu, rychle mi došlo, že to tak není! Kůň a zebra mají úplně jinou povahu,“ vysvětluje herečka, „Sammy – zebra, na které jsem jezdila, nikam nešla bez svého kamaráda muly, takže jsme všude jezdili ve třech.“

Channing ve volném čase pracuje ve stájích Clary Dalrymplové, chladnokrevné ženy, která vládne Kentuckému závodišti. Nolan kdysi pro Claru trénoval koně a Clara ho chce zpátky – ví o něm, že je nejlepší a Clara vždycky chce jen to nejlepší. Nolan má ale ke koním jiný vztah, než Clara. Clara je bere jako způsob, jak si dobře vydělat, ne jako živé bytosti.

„Pro Claru jsou koně peníze,“ říká Malicková, která sama vlastní koňskou farmu v horách u Los Angeles, „Dostihy jsou byznys, a lidé do stájí investují miliony. Clara si to dobře uvědomuje. Jenže je to také příběh, ve kterém dobro vítězí nad zlem.“ M. Emmet Walsh si zahrál roli Woodzieho, který se potlouká kolem závodišť už léta, sází, a hledá svého šampiona. Když pak zahlédne uhánět Channing se Stripesem, je mu jasné, že ho právě našel. Woodzie je první člověk, který Channing dodá odvahu a přesvědčí ji, že to se Stripsem ještě můžou někam dotáhnout.

„Atmosféra, kterou herci společně vytvořili, je dokonalá,“ pochvaluje si film Kosove, „Lidští herci mají srdce, a dobře poznáte, jací jsou, protože zvířata si na nic nehrají. Myslím, že se nám podařilo pěkně propojit lidský a zvířecí svět.“

Stripsův trénink

Od začátku si všichni mysleli, že vycvičit zebru - a navíc pro hlavní roli - je nemožné:

Ano, zebra v hlavní roli je nová myšlenka, zatím zebry hrály jen v krátkých reklamách. Ale všichni, lidé i zvířata, se tolik snažili, aby se to podařilo. Ze všeho nejvíc se snažil cvičitel zebry Steve Martin.

Typický povahový rys zebry je její reakce „boj nebo útěk“. Kdykoli ji v přírodě pronásleduje predátor, zachrání ji její instinkt. Na dostizích ale zebra obyčejně nezávodí. Tým cvičitelů proto musel pracovat především s navyklým chováním zebry.

„Zebry žijí v divočině,“ říká Martin, „Nebyly domestikovány jako kůň. Kůň byl ochočen už před tisíci lety, přesto si teprve zvyká na nás a my na něj. Hodně jsme je venčili, hodně jsme si je hýčkali, takže si na nás hodně zvykli a zvykli si na naše doteky a na naši přítomnost.“

Dvě zebry, Columbia a Zoe, hráli Stripse jako mládě. Tvorečkové se museli naučit pronásledovat kohouta, strkat hlavu do kurníku a děsit jeho obyvatele, nebo závodit s pošťákovým autem.

Během natáčení byl celou dobu k ruce Martin a opatrovník zvířat, Andrew Berry. Maximální doba, kdy se zebry na určitou činnost soustředily byla 10 až 15 minut. Jako většinu zvířat je ale motivovaly odměny. Martin vybral osm „nevychovaných“ zeber, které budou hrát Stripse-teenagera. Zebry jsou proto, aby v divočině přežily, od přírody agresivní. Tři měsíce trvalo, než se naučily v klidu pracovat s ostatními zvířaty kolem sebe.

Zena byla zebra, která si na povel lehla, a naučila se tahat pluh – což je pro zebru ta nejméně běžná činnost. Daisy a Sammy byly zebry, na kterých se jezdilo. Sammy byl ze všech nejklidnější, tím pádem i nejbezpečnější pro práci s lidmi a zvířaty. Přesto se ale Panettierová musela mít neustále na pozoru, kdyby ji něco vyplašilo. „Jsou menší než koně a jinak chodí,“ říká Martin, „Zebra je stavěná spíš na rychlý úprk, aby se pronásledovateli rychle ztratila, a pak zas přechází v chůzi. Aby jim nevadilo, že na nich jede člověk, musela podél běžet jiná zebra nebo kůň, kterého měly zebry v oblibě. Zebra dokáže běžet rychlostí 28 mil za hodinu, což je docela dost, dokáže impulsivně utéct, ale nedovede závodit se závodním koněm, který běží rychlostí až 37 mil za hodinu!“

Jedna z nejobtížnějších scén byl Závod za svitu luny, tajný závod, kdy se koně scházejí za tmy a předvádí se – bez lidí a pravidel. „Ta scéna je komplikovaná,“ říká cvičitel koní Heath Harris, „Vezměte si 40 koní a pracujte s nimi najednou. Vyrovnejte si je do řady a pak k nim nechte přijít zebru, donuťte ji, aby je ignorovala, zastavila se a našla si mezi nimi místo. Tohle se nám podařilo téměř bez počítačového triku. Skoro všechno je skutečné.“

Produkce se maximálně snažila, aby se se zebrami dobře zacházelo. Pracovníci společnosti pro ochranu zvířat byl při natáčení každý den od rána až do večera. Kontrolovali zebrám teplotu, odčervovali je, dávali jim vitamínové injekce a zajistili luxusní spaní ve vyhřívaných stájích.

Výcvik koní

Celkem 90 koní bylo trénováno pro Rychlého Stripse . To je docela velké číslo, a to mezi ně nepočítáme zebry. Hodně pomáhá, když máte k dispozici předního trenéra, Heatha Harrise. Harris režíroval závodní pasáže a pracoval se cvičenými (cvičení koně reagují na váš hlas nebo gesto, nepotřebují otěže ani sedlo) i běžnými koňmi – včetně Stripesovy milované Sandy. Největší práce byla naučit závodní koně, kteří jsou zvyklí běhat jednou rychlostí, zpomalit, aby mohl Proužek závod vyhrát.

Závodní koně byli podráždění, když přišli do styku s jejich divokými pruhovanými příbuznými, a museli si na ně zvykat. V mnoha scénách se museli koně setkávat i s ostatními obyvateli farmy. Museli udržet pohled na jednom místě, aby to vypadalo, že s někým mluví.

Pohoda zvířat a bezpečí žokejů byly neustále na prvním místě.

Loutky a počítačové triky

Loutky byly k dispozici pro případy, kdy ani přes skvělou práci cvičitelů i zvířat zvířata něco nemohla zahrát. Tehdy byla minimální počítačová práce nutná. Rovněž v situacích, které by byly pro lidské nebo zvířecí herce nebezpečné. Tým Johna Coxe vytvořil tak věrohodné repliky zvířat, že jste si je na scéně často pletli se skutečnými.

Nejprve byla vytvořena loutka každého zvířecího herce. Loutka musela být naprosto dokonalá, od nozder až po paty. Oči loutek mrkaly, čelisti se pohybovaly a nozdry se pohybovaly, jako při dýchání.

Aby se loutky mohly hýbat, loutkovodič stál za nimi a ovládal pohyby zvířete lanky. Detailní pohyby obličeje a mluvení umožnil počítač nebo dálkové ovládání. Jedinou výjimkou byla Husa, která byla tradičně voděna pomocí drátků na křídlech.

Produkce

Natáčení Rychlého Stripese trvalo dva roky, včetně 14 dní natáčení v Jižní Africe. Jeden z těžkých úkolů pro štáb bylo najít vhodné exteriéry. Museli totiž najít místo, které by se podobalo Kentucky ale kde by bylo i hodně zeber, potřebných k natáčení. Jižní Afrika bylo jedno z mála míst, které tomuto požadavku vyhovovalo. Skvělé místo se nakonec našlo v kopcovité krajině provincie KwaZulu-Natal.

Walshova farma se natáčela na šestisetakrovém pozemku farmy Riverholme, bývalém hřebčíně. Farma vypadala jako typická americká farma, v tomto případě musela být trochu zchátralá, protože se o ni Nolan přestal po smrti své ženy starat. Wolf Kroeger (výprava) se svým týmem farmu dostavěl a malbou se pokusil vytvořit zanedbaný vzhled domu, přičemž původní zanedbanost na zdech ponechal. Poté, aby vytvořili dokonalou iluzi zanedbanosti, museli zapracovat ještě na pozemku. Rovněž bylo potřeba vztyčit 1,86 míle oplocení , zasít trávník a zasázet stromy. Ovšem když produkční tým na místo v zimě dorazil, země byla promrzlá a pokrytá sněhem. Tým musel přivézt 50 nákladních vozů dřeva, cihel, písku a cementu a vyrobil šindele ze sekvojového dřeva. Velký dostih ve smyšleném Turfway Parku se ve skutečnosti odehrál na trati Scottsville v Pietermaritzburgu, nedaleko Durbanu. Štáb nemohl v Jižní Africe najít trať, která by se podobala Kentucky, a tak bylo potřeba závodiště postavit na zelené louce. Postavit tribunu, která by udržela 1000 diváků nebyl jednoduchý úkol. Hotovou tribunu ozdobili vlajkami a transparenty. Tým konstruktérů se snažil vše stavět v co nejjednodušším provedení, aby vynikly především Stripesovy úspěchy a výkony ostatních zvířecích herců. Když sem Stripes poprvé přijde, jediné, co vidí je velká stará stodola se spoustou číhajících stínů. Při bližším pohledu zjistí, jsou to sedla, postroje a staré zemědělské nástroje, na které už dávno padl prach. Štáb nástroje sháněl po celé Jižní Africe – u zemědělců, na bazarech a aukcích.

Zato ze stájí Clary Dalrymplové je znát přebytek a bohatství - plno krásných dřevěných přepážek a dokonce i lustry ukazují jak jsou u ní koně hýčkáni.

Zpět

Vyhledávání

© 2008 Všechna práva vyhrazena.