Oko dravce (2008) - Info ze zákulisí

03.10.2008 22:17

Oko dravce. Thriller, ve kterém jde o každou vteřinu, znovu zkřížil cesty herce Shiu LaBeoufa, režiséra D.J. Carusa a producenta Stevena Spielberga. Naposledy se tito pánové setkali nad filmem Disturbia.

Jerry Shaw (Shia LaBeouf) a Rachel Holloman (Michelle Monaghan) jsou cizí lidé do chvíle, kdy je svede dohromady záhadný telefonát neznámé ženy. Pod výhružkou smrti jejich i jejich rodin je nutí, aby vykonávali nebezpečné, protizákonné příkazy. Situace se prudce zhoršuje a Jerry s Rachel se stanou nejhledanějšími uprchlíky v zemi. Bojujíc o své životy se stanou pěšáky neznámého nepřítele, který disponuje téměř neomezenou silou jimi manipulovat.

DreamWorks Pictures uvádí film společnosti Kurtzman/Orci Production Oko dravce . V hlavní roli Shia LaBeouf, Michelle Monaghan, Rosario Dawson, Michael Chiklis, Anthony Mackie a Billy Bob Thornton. Režie: D. J. Caruso. Námět: Dan McDermott. Scénář: John Glenn & Travis Adam Wright, Hillary Seitz a Dan McDermott. Producenti: Alex Kurtzman, Roberto Orci a Patrick Crowley. Výkonní producenti: Steven Spielberg a Edward L. McDonnell. Kamera: Dariusz Wolski, ASC. Architekt: Tom Sanders. Střih: Jim Page. Výtvarník kostýmů: Marie-Sylvie Deveau. Efekty: Jim Rygiel. Hudba: Brian Tyler. Kvůli akčním scénám a hrubému jazyku doporučeno dětem starším 13 let.

O filmu

Geoff Callister, ministr obrany Spojených států, stojí před klíčovým rozhodnutím: musí rozhodnout, zda nechá vybombardovat hledaného afghánského teroristu. Prezident dá příkaz k akci, aniž by ministerstvo mělo 100% jistotu, že jde skutečně o hledaného muže. Toto bombardování spustí vlnu terorismu proti USA v zahraničí, ale i uvnitř země…

V Chicagu se 23-letý povaleč Jerry Shaw (Shia LaBeouf), zaměstnanec místního kopírovací obchodu, dozví, že jeho identické dvojče, bratr Ethan, příslušník vojenských sil Air Force, zemřel při autonehodě.

Ve stejné době na druhé straně Ameriky vypravuje svobodná matka Rachel Holloman (Michelle Monaghan) svého osmiletého syna Sama na školní koncert do Washingtonu. Je to poprvé, co Sam jede někam sám. Později večer, když je Rachel venku s kamarádkami, ji zavolá neznámá žena na mobil, s příkazem, aby přesně dělala, co jí řekne, jinak Sam, kterého Rachel nepochopitelně vidí na velkých pouličních obrazovkách, zemře.

Po návratu domů Jerry zjistí, že na jeho normálně prázdném účtu je nyní 750 tisíc dolarů a jeho byt je plný technického vybavení pro teroristickou skupinu. Stejně tak i jemu zavolá neznámá žena, aby se nepokoušel utéct nebo bude zatčen. Než se Jerry stačí sbalit, vtrhne do bytu policie a on je vzat do vazby.

Při výslechu se snaží vysvětlit agentovi FBI Thomasi Morganovi (Billy Bob Thornton), že je nevinný. Poté, co ho agent nechá samotného ve vyšetřovací místnosti, ho znovu kontaktuje neznámá žena a pomůže mu uniknout. Zorganizuje, aby se venku stojící jeřáb rozkýval a rozbil okno vyšetřovací cely.

Jerry je navigován k autu, kde už na něj čeká Rachel, kterou do té chvíle nikdy neviděl. Zpočátku jsou k sobě velmi podezřívaví, ale časem pochopí, že jsou oba v moci neznámého hlasu, který sleduje každý jejich pohyb a má zdánlivě neomezenou kontrolu nad jejich osudy.

O natáčení

Nápad natočit Oko dravce se zrodil před několika lety v hlavě producenta Stevena Spielberga. Základní koncept se soustředil na myšlenku, že moderní technologie je všude kolem nás. Co se stane, když se technika, kterou bereme jako běžnou součást života, najednou obrátí proti nám a ohrožuje naše životy?

Stejně jako se kdysi lidé báli plavat v moři, potom co shlédli film Čelisti , chce nyní Spielberg, aby okamžitě vypnuli svoje mobilní telefony, když shlédnou Oko dravce .

Námět zůstal několik let nezpracovaný, neboť Spielberg se bál, že by příběh, vzhledem k nižší úrovni technologie v té době, nebyl uvěřitelný.

V roce 2006 Spielberg námět oprášil a začal se jím zabývat spolu se scénáristy Alexem Kurtzmanem a Robertem Orci, tvůrčím týmem trháků Mission: Impossible III , Star Trek a Transformers.

Hlavní postavy Jerry a Rachel se stanou šachovými figurkami, jejichž pohyby a činy ovládá neviditelný nepřítel. Jsou to obyčejní lidé, kteří se nevědomky ocitnou v neobyčejné situaci, kterou absolutně nemají pod kontrolou, jsou nuceni dělat věci, kterým nerozumí a nutně potřebují zjistit, proč byli vybráni právě oni. Díky této základní myšlence je film nadčasový, neboť hrdinové mohou žít v kterékoliv době a diváci se s nimi mohou ztotožnit bez ohledu na to, odkud jsou.

Původně chtěl film Spielberg režírovat film sám, ale nakonec se rozhodl soustředit na větší projekty, především nového Indianu Jonese. Ve stejné době režisér D.J. Caruso natáčel film Disturbia a Spielbergovi se film tak líbil, že mu nabídl scénář k Oku dravce.

Hlavní postavy

Shia LaBeouf hraje Jerryho Shawa, méně úspěšné dvojče, černou ovci rodiny. Když se s ním poprvé setkáváme, není na tom moc dobře. Jeho bratr je mimořádně úspěšný, chytrý, schopný a sebejistý – všechno, co Jerry není.

K velkému zklamání svého otce, Jerry kdysi opustil univerzitu a vydal se na cesty. Teď pracuje v obyčejném kopírovacím obchodu, užívá si života s přesvědčením, že ne každý musí jít na vysokou a dělat to, co se má. A teď náhle je okolnostmi donucen přeměnit se z chlapce v muže.

Oko dravce je po Disturbii dalším filmem, na kterým Shia LaBeouf spolupracoval s režisérem D.J. Carusem. Kromě toho v nedávné době hrál ve Spielbergově Transformers a Indianu Jonesovi a Království křišťálové lebky.

Jerryho protějšek, Rachel (Michelle Monaghan), je svobodná matka, která se se svým osmiletým synem probíjí životem, jak se dá. Poté, co vypravila Sama na školní koncert, má konečně jeden volný den sama pro sebe. Ale to, co měl být skvělý den, se změní v peklo. Během večera, kdy si vyrazí s kamarádkami, jí zavolá neznámá žena a zeptá se jí: “Co bys udělala, abys zachránila život svému synovi?” Kromě toho jí navede, aby se podívala na televize vystaveném v obchodě na druhé straně ulice, kde uvidí svého syna, jak sedí ve vlaku, kam ho před chvíli posadila. Rachel se rozhodne udělat cokoliv, aby svého syna zachránila.

Když se Jerry a Rachel poprvé setkají, okamžitě si myslí, že ten druhý je zdrojem jejich neštěstí. Brzy ale pochopí, že se oba stali součástí scénáře, na který nemají žádný vliv, a že se mohou spoléhat jen jeden na druhého. Hlas neznámé ženy, která jim dává rozkazy, je všude. Zdá se, že má kontrolu nad vším, co se těch dvou nějak týká. Ovládá semafory na křižovatkách, řídí příjezd metra do stanice...

Zatímco neznámý hlas je nechává v neustálé nejistotě, co bude dál, agent FBI Thomas Morgan (Billy Bob Thornton) jim dává dost jasně najevo, že je za mříže dostane za každou cenu. Ačkoliv se to ze začátku nezdá, je agent Morgan kladná postava, která jen dělá svoji práci.

Morganovi v pátrání pomáhá speciální agentka pro vyšetřování v Air Force Zoe Perez (Rosario Dawson), která se k případu dostane díky Jerryho dvojčeti Ethanovi, který pro letecké síly také pracoval. Stejně jako Jerry a Rachel i Morgan i Zoe se musí naučit spolupracovat, neboť to je jediný způsob, jak pokračovat ve vyšetřování.

Ministra obrany Geoffa Callistera hraje Michael Chiklis. Callister je ve scénáři popisovanán jako muž, kterému je ve tváři neustále vidět břímě, jež jeho úřad představuje.

Ve filmu dále hrají Ethan Embry jako agent FBI Grant a Anthony Mackie jako major Bowman.

Říkal někdo “Akce?”

Filmaři byli od začátku rozhodnutí natočit jiný typ akčního filmu. Podle jejich názoru je v současných akčních filmech věnováno málo prostoru postavám a jejich problémy a psychika se stávají podružnými. Emocí je v Oku dravce tedy dostatek, ale neznamená to, že diváci nedostanou svoji dávku akčních scén. Caruso chtěl natočit co nejvíce akcí v reálu, tak aby byla počítačová animace použita minimálně. Takže jeřáb, jenž spadne na dům, je opravdu jeřáb, který spadne na postavené kulisy.

Vzorem pro automobilové honičky byl film Francouzská spojka . Základem bylo, aby scény nepopíraly fyzikální zákonitosti. Zajímavostí z natáčení akčních scén je, že během honičky mezi hlavními hrdiny, FBI a chicagskou policií bylo zlikvidováno 38 aut. A hlavní herci Shia LaBeouf a Michelle Monaghan natočili 80% akčních scén sami bez dublérů.

Zatímco děj se odehrává v několika málo dnech, natáčení probíhalo 77 dní na 200 různých scénách, kvůli kterým se celý štáb čítající 120 lidí musel 100 krát přesunout. Z natáčení se tak stal malý road movie.

Hlavní natáčení probíhalo na venkově ve státě Illinois. Filmaři mimojiné dostali mimořádné povolení natáčet pod stožáry vysokého napětí. Tak mohla vzniknout scéna, ve které Jerry a Rachel přebírají klíče k dodávce od neznámého muže, který v ten moment zemře zásahem elektrického proudu.

V Chicagu se natáčelo na více než 10 různých místech, včetně třetího nejrušnějšího dopravního uzle v USA. Kromě toho bylo využito mnoho lokací v a kolem Los Angeles, které zdárně nahradily další místa filmu. Hlavní část natáčení proběhla na starém letišti nedaleko Los Angeles, kde bylo ve starých hangárech postaveno více než 50 scén.

Jak již bylo zmíněno, hlavním úsilím filmařů bylo zachovat důvěryhodnost. Pro konzultace nad vojenskými záležitostmi dokonce oslovili Ministerstvo obrany USA, které se na natáčení aktivně podílelo. Někteří vojáci si ve filmu i zahráli malé role. Díky spolupráci Pentagonu měli filmaři vzácnou příležitost natočit několik scén přímo na přísně střeženém území tohoto ministerstva.

Rosario Dawson, která hraje speciální vyšetřovací agentku Air Force, strávila nějaký čas na skutečném ústředí této organizace ve Washingtonu, aby viděla, jak se lidé v tomto úřadu chovají ve skutečnosti. Konzultace k vyšetřování zajistil veterán FBI Tom Knowles.

Vzhled scén měl na starosti filmový architekt Tom Sanders, který získal ocenění za filmy jako Zachraňte vojína Ryana , Statečné srdce nebo Drakula .

Ačkoliv se snažil co nejvíce se držet reality, některá místa musela být kompletně vymyšlena, protože skutečné předlohy jsou přísně tajné - jako například Národní vojenské rozkazové centrum.

Velký bratr se dívá

Představte si, že konečně máte “padla”. Vypnete počítač a interní firemní síť umožní vašemu šéfovi, aby zkontroloval, jak jste pokročil s prací, která musí být hotova do konce týdne. Po cestě domů vám zazvoní na mobilu připomínka, že musíte koupit mléko. GPS v autě vám poradí nejlepší cestu, jak se k obchodu dostat. Volá vám syn, že zůstane na večeři u kamaráda a vy díky navigaci přesně víte, kde teď je. Připomenete mu, aby si nezapomněl vzít léky na astma, na což vás upozornil počítačově zpracovaný zdravotní záznam o celé vaší rodině, který vám zároveň s tím připomíná, že je čas objednat se na další preventivní lékařskou prohlídku. Ne, toto už není budoucnost...

Naše doba je plná moderních technologických zlepšováků. Mobily, GPS navigace, bankomaty, počítače, bezpečnostní alarmy, kamery na semaforech, magnetické proužky na platebních kartách, identifikační a členské kartičky..., díky tomu všemu jsou naše životy jednodušší a bezpečnější. Počítače zjednodušily organizaci a kontrolu informací, komunikaci, dopravu, vojenský arsenál, finanční systémy a elektrické sítě – věci, které tvoří základ našich životů.

Bereme to automaticky, ale nezamýšlíme se na tím, jak to funguje. Prakticky vše je v dnešní době digitalizováno, nahráno a uskladněno. Naše podoba, jméno, hlas, číslo zdravotní kartičky, nákupní preference, co máme rádi a co ne. A jak se zvyšuje výkonnost počítačových systémů, roste možnost kontroly nad uloženými informacemi. Vše, co je zachyceno ve filmu Oko dravce , představuje svět, ve kterém žijeme.

Otázka, kterou si film klade je: Co když...? Co když někdo objeví způsob, jak se k těm informacím dostat a zneužije je? Co když budou použity pro nám?

Od doby, kdy Spielberg poprvé přišel na myšlenku natočit film o lidech obklíčených a pronásledovaných technologií, neuplynulo zase tolik času a tehdy námět na scif-fi film se stal realitou. Je zajímavé, jak Steven Spielberg dokázal v té době prozíravě vymyslet to, co je dnes běžné.

Nosná myšlenka filmu je, že ať je to kdokoliv, kdo má nad Jerrym a Rachel kontrolu, dokáže děsivě ovládat všechny zdánlivě “lidem přátelské” technologie.

Shia LaBeouf k tomu na závěr říká: “Jediné co víme je, že někde je někdo s velmi mocným hlasem. Je v každém autě, na všech obrazovkách, kdekoliv, co můžete zapojit do zásuvky. Jerry ani Rachel nemají potuchy, proč mají plnit příkazy z telefonu. Nepochybují ale o tom, že hlas je tak mocný, že oni i lidé, které milují, budou v ohrožení, pokud odmítnou rozkazy vykonat. Neví, odkud hrozba přichází, ale jsou si dobře vědomi, že z pod nepřítelovy kontroly není úniku.”

zdroj: Bontonfilm

Zpět

Vyhledávání

© 2008 Všechna práva vyhrazena.