Můj miláček ráže 6,65 (2005) - Info ze zákulisí

02.09.2008 16:50

Slovo režiséra

„Lars Von Trier a já spolupracujeme již od roku 1995, kdy jsme založili společnost Dogme ’95. Co se týče naší práce a našeho stylu jsme naprosto odlišní a proto je to pokaždé, když spolu pracujeme, tak inspirativní. Lars je precizní a systematický – až matematicky přesný – zvláště, když experimentuje s filmovou formou. Já pracuji spíše intuitivně a důkladně a snažím se dělat co můžu, abych na plátně stvořil život a lidskost. Myšlenka spojení těchto kvalit v jednom filmu byla zajímavá a když se tato možnost naskytla, řekl jsem zkrátka „ano“ aniž bych četl scénář. Od té doby jdu z jednoho problému do druhého. Můj miláček ráže 6,65 je o skupině mladých lidí žijících v nevýrazném hornickém městečku někde na jihovýchodě Ameriky. Odtáhnou se od okolní společnosti a vytvoří si klub, ve kterém mohou nosit a uctívat své zbraně, zatímco zůstávají stále věrni svým představám o pacifismu. Klasické drama vyvolávající zamyšlení. Pacifisté se zbraněmi je něco, za co se považuje většina obyvatel západu. Věk hlavních postav jsem snížil na –náct a dělal vše, co jsem mohl, abych nezabředl do stylizovaného příběhu… Snažil jsem se po celou dobu dodat tomuto projektu formu reality a rozeznatelnosti a při tom zůstat věrný neobvyklé a fascinující linii příběhu. Od té doby, co jsem začal pracovat na filmu Můj miláček ráže 6,65, jsem čelil sérii znepokojujících myšlenek a pocitů týkajících se lásky ke zbraním.“

Thomas Vinterberg, listopad 2004

O výrobě

Ve snímku Můj miláček ráže 6,65 zaměřuje Thomas Vinterberg svůj pohled na svět, ve kterém skupina mírumilovných mladých lidí získá neočekávaně vášeň ke zbraním. Lars Von Trier napsal scénář a opět se dva „bratři“ z Dogma ’95 spojili při jedinečné spolupráci.

Ve filmu hrají vynikající mezinárodní herci – v hlavní roli mladý, talentovaný Jamie Bell (Billy Elliot) a v roli místního šerifa Krugsbyho Bill Pullman (Lost Highway, Den nezávislosti). Za kamerou stál mezinárodně uznávaný kameraman Anthony Dod Mantle (Za všechno může láska, Dogville),výpravu a dekorace zajistili Jette Lehman (Za všechno může láska, Wilbure se chce zabít) a Karl Juliusson (Prolomit vlny, Tanec v temnotách). V dynamickém filmovém soundtracku hraje hlavní roli kultovní skupina The Zombies.

Můj miláček ráže 6,65 se natáčel ve Filmbyen, kousek za Kopenhagenu, a v pusté hornické oblasti v Nordhein-Westfalen, v Německu.

Thomas Vinterberg vs. Lars Von Trier

Můj miláček ráže 6,65 nebyl příběhem, který by Vinterberga okamžitě zaujal. K tomuto projektu se však přidal díky Larsi Von Trierovi. Chtěl natočit něco, co Lars napsal, a tak ani nečetl scénář a nabídku přijal. Když si pak scénář konečně přečetl, líbila se mu v něm spousta věcí – skupinový portrét o tak bláznivém projektu byl pro něj neobyčejně inspirující, oslovily ho také ohromné aspekty sociálního chování, které ho, jako režiséra, zajímají.

Jak Lars uvádí: „Ten film jsem napsal sám pro sebe, ale bylo pro mne důležité, že to mělo realistický nádech, jinak by to nebylo nebezpečné. Tak jsem požádal Thomase, aby ho natočil, mohl filmu dodat ty absurdity realismu. Je v tomto ohledu velmi chytrý a dokáže skvěle vypracovat detaily.“ Oba dva však měli odlišný přístup k natáčení. Thomas začal s určitými charakteristikami, napětím mezi dvěma lidmi. Pak si teprve začal pomalu vytvářet svůj osobní vztah k tomuto projektu. Naproti tomu Lars začal z cela jiného konce. S hudbou. Hudba a emoce skupiny The Zombies pro něj byly tím hlavním odrazovým můstkem. Lars si již před časem tuto hudbu zamiloval, Thomas jí však musel přijít na chuť, aby i pro něj bylo stejným potěšením točit tento film.

Stejně jako v Dogville nás filmem provází vypravěč. Tentokrát je jím samotný hlavní hrdina. Jak Thomas uvádí, má rád tento druh vypravěče. Zároveň ho však vnímá jako svého největšího nepřítele, svoji překážku. Na něm je nebezpečné to, že může diváky zcela odvést od samotného příběhu a ti tak nebudou moci prožívat emoce filmových postav. Oproti Larsově původní představě Thomas hlavní postavu (a zároveň vypravěče) „omladil“ o 12 let a obsadil do této role vynikajícího mladého herce, Jamie Bella.

Výběr herců byl právě tou oblastí, které filmaři věnovali nejvíce času a peněž. Věděli, že musí získat výjimečnou skupinu lidí, aby film dostal správný nádech a ráz. A mohli si gratulovat. Nabídek na roli Dicka přišlo nesčetně. Tato postava však byla velmi citlivá a zranitelná. Vyžadovala herce, který dokáže manipulovat mnoha lidmi, ale zároveň být normálním klukem. Thomas proto s Jamiem hodně hovořilo jeho postavě, aby mu maximálně přiblížil jeho chování. Vysvětlil mu, proč si Dick začne povídat se svojí zbraní. Hledali pro to různá vysvětlení – osamělost, únik od okolní společnosti.

Zajímavou byla otázka na autory filmu: „Měli jste nějaké zkušenosti se zbraněmi před tím, než jste napsali a zrežírovali Mého miláčka ráže 6,65?“ Ani jeden z tvůrců se se zbraněmi nesetkal dříve než na filmové škole. Lars uvádí: „Ve škole nám nedovolili točit filmy se zbraněmi, tak jsem to udělal. Nikdy jsem skutečně nestřílel, ale docela často jsem natáčel s puškou a brokovnicí.“ Thomas si také vyzkoušel poprvé zbraň během studií, ale nedalo se z ní skutečně střílet. Zpětný ráz však měla docela slušný. Při natáčení filmu však vzal herce na střelnici a zkoušeli střílet z různých druhů zbraní. Říká: „Bylo to docela divoké. Je vzrušující střílet ze zbraně. Je to taková závislost. Když jsem si vyzkoušel střílet z pušky, cítil jsem, že to chci zkusit znovu, ale brzy to vyprchalo. Netrvalo to příliš dlouho.“

Lars na tuto poznámku reaguje: „Ani tak nezáleží na tom, do čeho se pouštíš, ale nacházíš v tom určitý druh krásy. Krásu v detailu; morální stránka je něco jiného. A když dáš dohromady lidi, které zbraně zajímají a lákají, posloucháš všechna ta označení, relative stopping power a podobně. Je to skutečně fetiš. Když se podíváš na internet, procházíš tisíci webovými stránkami určených právě tomuto, kde lidé napsali básně svým zbraním a vyšinují z takových věcí.“ Thomas si pro účely natáčení filmu zjistil řadu informací o zbraních a dle jeho slov je to úžasný nástroj, kterého může být fascinující studovat.

Filmové postavy

Dick
Dick je horlivý pacifista s velmi malým sebevědomím, žádnými přáteli a spoustou objemných knih. Až do osudného dne, kdy se dotkne malé zbraně – a jeho život se radikálně změní. Dick je vůdce a zakladatel tajného klubu nazvaného Dandies. Pacifisté se zbraněmi!
Střelba - zvláštnost: z boku a se zavázanýma očima
Zbraň - jméno: Wendy

Stevie
Stevie mnoho nenamluví, ale střílí jako ďábel. Spolu s Dickem založil Dandies. O každé zbrani zná její minulost. Stevie a Bed Steel jsou nerozluční a Stevie je uznáván jako technický génius.
Střelba - zvláštnost: přesnost na velkou vzdálenost
Zbraň - jméno: Bad Steel

Susan
Susan je jediná holka v klubu Dandies. Nenechte se však zmást jejím nevinným úsměvem a pěknou tváří – ona ví, jak vzít věci do svých rukou – střelbou ze dvou přesně zaměřených pistolí.
Střelba - zvláštnost: střelba odrazem
Zbraň - jméno: Lee a Grant

Huey
Huey se narodil jako smolař – nemá jednu nohu. Ale není na světě nic, co by tento mladík s berlemi a kalibrem .52 nedokázal…
Střelba - zvláštnost: velký kalibr
Zbraň - jméno: Lyndon

Freddie
Freddie je Hueyiho bratr a je nejmladším členem Dandies. Ve škole ho pořád bijí. Nic se ale nemůže postavit do cesty jeho lásce ke zbraním a jeho touze k jisté Dámě (Woman).
Střelba - zvláštnost: houževnatost
Zbraň - jméno: Woman + krabice různých automatů

Sebastian
Sebastian není rozhodně Dandies – a není to proto, že někoho zabil. Jeho arogance a postoj ke zbraním přiměje Dandies a jejich ideje podstoupit test, na který nikdy nezapomenou.
Střelba - zvláštnost: vysoký počet střel
Zbraň - jméno: Piece

Krugsby
Je znám jako šerif Krugsby. Někdo by si mohl myslet, že se mu gangy ve městě vymkly z rukou, ale šerif Krugsby a jeho L 1808 polymer vědí, jak si v Estherslope získat respekt.

zdroj: SPI

Zpět

Vyhledávání

© 2008 Všechna práva vyhrazena.