Mejdan v Las Vegas (2008) - Info ze zákulisí

28.09.2008 21:28

V Americe je populární přísloví “Co se stane ve Vegas, ve Vegas taky zůstane”. Znamená to, že zde většinou necháte nejenom všechny peníze, které jste náhodou vyhráli, ale radši i vzpomínky na to, co všechno jste tam zažili. Nikdo totiž nezjistí, co jste v tomto bláznivém městě uprostřed pouště dělali. I proto tam můžete podniknout, co chcete. Můžete hrát do rána v kasinu, vyhrát závratný balík peněz a potom prostopášně hýřit v baru a flirtovat s kým se vám zrovna zachce. Je to jedno, stejně se druhý den probudíte a nebudete si nic pamatovat. A jestli ano, pravděpodobně jste ve Vegas vůbec nebyli.

Co se ale stane, když ty skvělé, bláznivé a opilé momenty nezůstanou ve Vegas a pronásledují vás zpět do každodenního života? A navíc hrozí, že vše obrátí vzhůru nohama? To jsou otázky, na které v romantické komedii Mejdan v Las Vegas hledají odpovědi dva mladí, atraktivní a naprosto odlišní Cameron Diaz a Asthon Kutcher.

Pro milovníka večírků Jacka Fullera (A. Kutcher) a upjatou byznysmenku Joy McNally (C. Diaz) měl být náhodou společně strávený divoký večer v Las Vegas jen nic neznamenající flirt. Tak by to ale bylo jen v případě, kdyby se omámeni bezstarostnou atmosférou Vegas a notnou dávkou alkoholu v místní kapli nevzali. A aby toho nebylo málo, nejen že ve Vegas vlezli do chomoutu, ale tu samou noc, už coby manželé, vyhráli v kasinu neuvěřitelné tři milióny dolarů. Vyhrál je Jack s mincí, která patřila Jay. Nebo že by na tom automatu už předtím hrála Jay a vyhrála je ona? Jak to vlastně bylo a čí ty peníze jsou?

Po vystřízlivění na obou leží tíha jejich fatální chyby, kterou po návratu do New Yorku ještě zhorší přísný soudce Whopper (Dennis Miller), jenž je odsoudí k šesti měsícům manželství, po kterých se teprve ukáže, jak na tom jako manželé jsou. I přes protesty nejlepšího Jackova kamaráda, právníka Steva “Hater” Hadera (Rob Corddry), soudce odmítne Jackovo a Joy manželství anulovat, zmrazí jejich výhru a přikáže nezodpovědnému páru, aby dokázali, že skutečně udělali vše, co je v lidských silách, aby své neplánované manželství zachránili. Pokus o záchranu samozřejmě znamená společné bydlení a něco, o čem je soudce Whopper přesvědčen, že mladá lehkomyslná generace odmítá, a to zkusit a snažit se. Když se nebudou prokazatelně snažit, vyhrané tři milióny zůstanou zablokované a získat se je zpět, bude tak drahé, že z nich kromě honorářů pro právníky nezbyde vůbec nic.

Takže skutečné manželství začíná. Jack i Joy jsou na začátku přesvědčeni, že přežít šest společných měsíců nemůže být tak těžké. Brzy zjistí, že se navzájem nemůžou vystát a začne drsná hra, kdo koho dřív zničí. Hra, kterou může vyhrát jen jeden “novomanžel”.

Bitva pohlaví nikdy nebyla tak drsná jako mezi Jackem a Joy. A nejsou v tom sami, každý z nich má na podporu silného parťáka – Jack napomádovaného kámoše “Hatera” a Joy věrnou a pěkně ostrou Tipper ( Lake Bell ). Hater a Tipper se nesnáší stejně vehementně jako Jack a Joy. Přidejte si k tomu Jackova komplikovaného otce -Jacka seniora (Treat Williams), workoholického šéfa Joy Bangera (Dennis Farina), jejího ex-snoubence Masona (Jason Sudeikis), chápající psychoterapeutku dr. Twitchellovou (Queen Latifah) a dostanete celou partu, díky které je manželský souboj ještě o něco nenávistnější.

Přežijí Jack a Joy své šestiměsíční manželské ”blaho”, aniž by se navzájem zabili a zinkasují nakonec vyhrané peníze? Nebo jiskry vzteku mezi nimi zapálí něco úplně jiného?

Od chvíle, kdy tvůrci začali uvažovat o realizaci Mejdanu v Las Vegas , do chvíle kdy se poprvé rozjely kamery, uplynula překvapivě krátká doba. Scénáristka Dana Fox a producent Michael Aguilar prodali svůj nápad studiu Fox na jaře, na podzim byl hotový první návrh scénáře, díky kterému se hned připojili oba hlavní představitelé a další léto (roku 2007) se začalo natáčet. Na hollywoodské poměry je to velmi rychlý průběh realizace.

Film je směsicí několika nápadů, které měla scénáristka Dana Fox v hlavě. Zpracování zápletky o nalezení lásky ve špatnou chvíli nebo na špatném místě ji dlouhodobě lákalo. Potom se zčista jasna v Las Vegas vdala populární Britney Spears. To scénáristku přivedlo na myšlenku, že jedna z věcí, kterou ve Vegas můžete udělat, je bezhlavě si tam vzít někoho naprosto neznámého. No, a další věc, která vás ve Vegas může potkat, je vyhrát balík peněz. A hlavní linka Mejdanu v Las Vegas byla na světě.

Cameron Diaz říká, že pro takovýto film bylo Las Vegas to pravé místo. Je to město, které nikdy nespí, nemáte zde ponětí o čase, kolik jste utratili peněz, vypili alkoholu nebo jak dlouho jste spali. Jelikož ve Vegas je dovoleno vše, máte možnost dělat věci, na které byste nikde jinde ani nepomysleli.

Ashton Kutcher dodává, že Las Vegas vám dává pocit, že můžete dělat nejbláznivější, nejdivočejší a nejdivnější věci, protože nikdo se o tom nikdy nedoví.

Oběma hercům se líbila myšlenka, že všichni musí stále hledat své štěstí. Ti, kteří mají partnera, mají pocit, že svobodní jsou na tom lépe a ti bez závazků jsou zase přesvědčeni, že ve vztahu by jim bylo líp. Většinou ale nestačí být šťastný, jen proto, že s někým jste, nejdřív musíte být šťastný sám se sebou. To je něco, co se Joy ve filmu velmi těžce učí.

Jack a Joy jsou jako obrácené strany mince. Oba hledají partnera, ale zatímco Jack je v naprosté pohodě, Joy je v neustálém stresu. Každopádně oba hledají na špatných místech, což je paradoxně svede dohromady ve Vegas.

Režisérovi Tomovi Vaughanovi se scénář líbil proto, že byl dynamický a nápaditý. Jak sám říká, Mejdan v Las Vegas je klasická romantická komedie, ve které jsou dvě hlavní postavy k sobě silně vnitřně přitahovány, i když to na začátku nevidí. To je zápletka, která se na filmových plátnech objevuje od dob, kdy Cary Grant poprvé pohlédl na Katharine Hepburn. Dvěma skvělým filmovým hvězdám dáte omezený prostor a jen sledujete, jak si k sobě hledají cestu. A ta cesta je obvykle velmi zábavná.

Mejdan v Las Vegas je hlavně komedie pro zasmání, ale režisér Vaughan chtěl zachovat určitou dávku vážnosti, chtěl aby diváky zajímalo, jak se vztah Joy a Jacka vyvine. Takže i když Cameron Diaz honí Ashtona Kutchera po ulicích New Yorku a hází po něm manga, divák pořád věří, že tak to opravdu může být.

Ačkoliv se tito herci před filmovými kamerami nikdy dříve nesetkali, od začátku mezi nimi na plátně fungovala silná chemie. A oba jsou ve filmu velmi zábavní.

S tak hvězdnými jmény jako Cameron Diaz a Ashton Kutcher bylo snadné obsadit ostatní postavy. Tvůrci byli ale při výběru představitelů vedlejších rolí velmi nároční. Chtěli, aby jim sekundovali zkušení komediální herci. Volbou Roba Corddryho nebo Zacha Galifianakise určitě neudělali chybu. Jako Jackovi nejlepší kamarádi, kteří mají co na srdci to na jazyku, bohužel vždy v nepravou chvíli, jsou perfektní. Stejně tak Jason Sudeikis, který hraje Joyinýho ex-snoubence Masona, byla pro roli úspěšného bankéře z Wall Street perfektní volba.

Lake Bell , jež hraje stále navztekanou kamarádku Joy, dodala roli téměř mužskou energii, zároveň je ale díky ní postava sexy, zábavná koketa.

Ačkoliv má film ve svém názvu jméno “hříšného” města Vegas, většina děje se odehrává v New Yorku. Filmaři pomocí města ukázali rozdíly mezi hlavními postavami. Joy pracuje na prestižní Wall Street a žije hektický život zasvěcený kariéře. Jack bydlí v chudém Brooklynu a živí se stavbou záchodů. Nejdetailněji je New York zachycen ve scéně, kdy Joy a Jack, každý odjinud, spěchají na povinnou schůzku s manželskou terapeutkou.

Dvoutýdenní natáčení v Las Vegas patřilo k nejnáročnějším. Město není tak velké, aby se dala uzavřít dostatečná část pro natáčení. Bylo proto nutné filmovat v davu mezi lidmi, což je s populárními hvězdami jako Cameron Diaz velmi obtížné. Natáčecí místa byla stále obklopena přihlížejícími a pokřikujícími fanoušky a turisty.

Na závěr tvůrci doufají, že diváci půjdou z Mejdanu v Las Vegas nejen dobře pobaveni, ale i osloveni myšlenkou, že člověk, který je vám souzen, často stojí přímo před vámi, jen to zabere dost času, než to pochopíte.

zdroj: Bontonfilm

Zpět

Vyhledávání

© 2008 Všechna práva vyhrazena.