Kurýr 2 (2005) - Info ze zákulisí

02.09.2008 19:13

Když v říjnu 2002 uvedla společnost Twentieth Century Fox do kin snímek Kurýr, stal se tento akční thriller celosvětovým hitem. Kurýr, na jehož scénáři se podílel úspěšný filmař Luc Besson, který film také produkoval, poté zaznamenal ještě větší úspěch při vydání na DVD a z Jasona Stathama, který v něm ztvárnil hlavní roli, udělal novou hollywoodskou akční hvězdu.

 

"Kamkoliv jsem šel, tam mi lidé říkali, jak moc se jim Kurýr a postava Franka Martina líbili. Úloha v Kurýrovi pro mě byla mimořádně důležitá, protože ovlivnila mou kariéru více než kterákoliv jiná předchozí role," říká herec. Podle režiséra snímku KURÝR 2 Louise Leterriera byla působivost prvního filmu (u nějž zastal roli hlavního výtvarníka) úzce spojena se Stathamovým pojetím hlavní role. "Jason do ní přinesl nejen fyzickou zdatnost, ale také lidskost," říká Leterrier. "Hraje Franka jako člověka, který jen velmi neochotně znovu přijímá roli bojovníka. Chce skončit s pochybnými kšefty a snaží se žít normálně. Osud si s ním však rád zahrává a Frank proto musí i v novém filmu čelit další nejhorší možné situaci."

Robert Mark Kamen, který napsal scénáře k oběma filmům s Lucem Bessonem, souhlasí, že velkou část celkové působivosti filmu má na svědomí Statham a jeho přístup ke své roli. "Jason je lidský a decentní; obě tyto vlastnosti vložil i do své role, přestože Frank dokáže být přesně tak drsný, jak je třeba." Vzhledem k tomu, jak ý oslavil první film i jeho hlavní představitel úspěch, nebyla možnost pokračování nijak nepravděpodobná. Luc Besson si představoval KURÝRA 2 jako filmovou událost, která předčí první díl svou velikostí i emocionální intenzitou.

I přes úspěch prvního filmu a společné nadšení filmařů podílet se na druhém, nebyl KURÝR 2 z realizačního hlediska nijak jednoduchý. Statham se stal jedním z nejžádanějších hollywoodských herců, režisér Louis Leterrier, který právě v Bessonově produkci dokončil práci na filmu Utržený ze řetězu s Jet Li, Morganem Freemanem a Bobem Hoskinsem se poohlížel po dalších projektech a choreograf bojových akčních scén Cory Yuen (který režíroval film Kurýr) pracoval současně na několika filmech.

V nabitých kalendářích všech těchto klíčových lidí se však na KURÝRA 2 nakonec přece jen našlo místo. Jakmile dal Besson projektu konkrétnější podobu, bylo jasné, že KURÝR 2 bude z hlediska akce, dramatičnosti i charakteru postav mnohem nabitější. "Od prvního filmu se Frank vyvinul," říká Statham. "Z citového hlediska je pro něj tentokrát v sázce mnohem více než kdy předtím." Stathamovi se kombinace jemnějších a drsnějších stránek jeho filmové postavy zalíbila. "Jeden den jsem hrál něžnou, emocionální scénu s Amber Vallettou (představitelka matky uneseného dítěte) a hned druhý den jsem si podával skupinu gangsterů ve velké bojové scéně. Nikdy to ale nebyla nuda."

Stejně jako jeho předchůdce se ani KURÝR 2 nevyhýbá využití Stathamových impresivních atletických schopností, které si vypěstoval během let, kdy se věnoval boxování, kickboxu a skokům do vody. Jeho znalost bojových umění i zkušenosti s potápěním filmařům velmi pomohly při natáčení závěrečné sekvence, která se týká stíhačky, jenž se při nehodě zřítila do Atlantiku. Stathamovi, který se i v nejintenzivnějších akčních scénách filmu vyhnul použití kaskadéra, fyzické aspekty role vyhovovaly. Zvláště potěšen byl možností znovu si osvojit velmi rychlou jízdu s autem, kterou si vyzkoušel při natáčení prvního dílu. "Řízení toho rychlého auta bylo opravdu vzrušující," říká Statham, který se v KURÝROVI 2 posadil za volant černého Audi A8. "Ale je pravda, že trénink i samotné provádění kaskadérských kousků bylo napodruhé jednodušší. Tentokrát jsem věděl, co mě čeká!"

Stejně jako v případě prvního filmu Statham pracoval s týmem pečlivě vybraných akčních a bojových choreografů pod vedením Coryho Yuena. "Cory zná Jasonův potenciál a ví, jak posunout jeho fyzické limity," říká režisér Louis Leterrier, který s Yuenem bezproblémově spolupracoval na obou dílech. "Informoval jsem Coryho o tom, jak má akce začít a v co má vyústit a on vyplnil všechno mezi tím. Cory a jeho tým vyprávějí příběh pomocí akce." Emocionální tón filmu je tentokrát intenzivnější díky Frankově interakci s malým Jackem Billingsem (herecký nováček Hunter Clary). "Frank je velice oddělený od společnosti, proto jsme si říkali, že by mohlo být zajímavé nechat jej vozit dítě," říká Robert Mark Kamen. "Frank nemá s dětmi žádné zkušenosti. Jasonovy scény s Hunterem jsou skutečně zajímavé, protože Frank s ním jedná jako s dospělým - nic jiného totiž neumí!"

Besson a Leterrier Stathama obklopili talentovanými herci. Amber Valletta, která nedávno ztvárnila dědičku, jež se ve filmu Hitch: Lék pro moderního muže zamiluje do korpulentního účetního, si tentokrát zahrála Audrey Billings. Audrey, která je díky obavám o bezpečnost svého dítěte a rostoucí přitažlivosti k Frankovi velmi zranitelná, skrývá velkou vnitřní sílu. Právě ta jí pomůže zpochybnit některé kroky, které podnikají federální agenti při vyšetřování únosu jejího dítěte.

Matthew Modine, který si během své dlouhé a význačné kariéry zahrál mimo jiné ve filmech Stanleyho Kubricka (Olověné vesta), Olivera Stonea (Vítězové a poražení) a Roberta Altmana (Short Cuts), ztvárnil manžela Jeffersona Billinga, s nímž však Audrey už nežije. Billingův nový post drogového cara má velký podíl na únosu jeho syna a strategických a smrtelných krocích, které únosci podnikají. Pravým opakem mateřsky založené, ale také výbušné Audrey, je podlá Lola v podání Kate Nauta, kterou scénář charakterizuje jako "vraždícího maniaka v těle supermodelky". Nautu, která se skutečně živí modellingem, objevil Luc Besson, známý svým instinktem pro hledání nadějných talentů (mezi jeho objevy patří také Natalie Portman, kterou proslavil filmem Leon).

Dalším padouchem je uznávaný italský herec Alessandro Gassman, syn slavného, již zesnulého herce Vittoria Gassmana. Alessandro se zhostil role Gianniho, mozku celého plánu, který začíná únosem dítěte a ústí v ohrožení životů tisíců lidí. Britský herec Jason Flemyng, který ztvárnil Dr. Jekylla a pana Hydea ve filmu Liga výjimečných, se zhostil role ruského doktora Dimitriho, jehož lékařské zkušenosti jsou pro Gianniho plány klíčové. Uznávaný francouzský herec François Berléand se vrací do role francouzského detektiva Tarconiho. V prvním pokračování Tarconi Franka podezříval, že jeho přepravní služby byly napojeny na ilegální aktivity. Přestože stojí na opačné straně zákona, postupem času mezi nimi vznikl vzájemný respekt. Na začátku tohoto filmu už jsou přáteli a Tarconi navštěvuje Franka v jeho novém domě v Miami - s překvapivým výsledkem.

"Rád jsem si tuhle roli znovu zahrál," říká Berléand. "Tentokrát není Tarconi ten zkušený policejní detektiv, není ve své kůži. V KURÝROVI 2 jej trochu překvapí, v co se nakonec zvrhne původně přátelská návštěva a dovolená." "Tarconi je jako ryba na suchu. Chce se jen mrknout na Miami Beach, ale v okamžiku, kdy přijede, je okamžitě uvězněn kvůli svému napojení na Franka."

Samotné Miami hraje ve filmu také klíčovou roli. "Představoval jsem si, že by Frank nechal své práce a přestěhoval se na druhou stranu světa - do Miami - aby zde našel nový životní styl," říká Statham. Město filmařům poskytlo dostatečnou pestrost a krásu, která by doplňovala téměř nepřerušovanou filmovou akci. Nečekanou ukázkou "přírodních krás" byl filmový štáb doslova unešen - během několika dnů natáčení v červenci a srpnu 2004 byla produkce sužována dvěma hurikány a sérií méně prudkých, ale i tak silných bouří, které se hnaly městem až rychlostmi okolo 200 mil za hodinu. V jednom okamžiku musel být štáb evakuován do podzemního bunkru poblíž letiště.

I přes tyto povětrnostní potíže a z toho vyplývající posuny v natáčecím rozpisu se štábu a hercům podařilo zachovat cílevědomost, produkci úspěšně zakončit a přivést k životu novou kapitolu Kurýrových příběhů. Jason Statham považuje to, co tento film vypovídá o postavě Franka Martina, za dobrou možnost, jak tuto filmovou sérii ještě dále rozšířit. "Myslím si, že Frankův potenciál se teprve začíná odkrývat," říká herec. "Je ještě spousta věcí, které o něm nevíme."

zdroj: Bontonfilm

Zpět

Vyhledávání

© 2008 Všechna práva vyhrazena.