Kouzelný kolotoč (2005) - Info ze zákulisí

01.09.2008 09:59

Seriál Kouzelný kolotoč

Roku 1964 francouzský animátor Serge Danot přijal od francouzského televizního kanálu ORTF zakázku vytvořit dětský animovaný seriál s názvem „Le manége enchanté“ (kouzelný kolotoč). Tento seriál přinesl na obrazovku kouzelnou zahradu s kolotočem, v které žilo více zajímavých postaviček - čaroděj Zebulon, děvčátko Margotte či králík Flappy. Ke skupince dále přibyl beznohý psík Pollux, který chodí na kolečkách, a další. Práva na seriál brzy koupila britská BBC a její pokračování si zachovalo původní podobu příběhu, i když v mnohém se lišilo od francouzské verze.

Role vypravěče se v nové verzi příběhu ujal nápaditý a novátorský muž jménem Eric Thompson, dnes už zesnulý otec herečky Emmy Thompsonové, který si kromě samotného překladu z francouzštiny vytvořil i velmi svérázným, osvěžující a populární způsob vyprávění, který učaroval dětem i dospělým.

Francouzský Danotův seriál měl původně 500 dílů. Vysílal se v letech 1963 – 1967. Danot zpočátku pracoval v reklamě, a v 60. letech ve spolupráci s britským animátorem Ivorem Woodem začal pracovat na Kouzelném kolotoči.

Danot kdysi pracoval i jako malíř při malování Eiffelovyj věže, a říká se, že díky tomu získal antipatii k zelené barvě a při tvorbě Kouzelného kolotoče preferoval spíše červenou, žlutou, modrou a oranžovou. Tím, že však v Británii BBC až do roku 1969 nevysílala barevně, diváci sledovali seriál černobíle. Je zajímavé, že když francouzská televize poprvé seriál nabídla BBC, ta ho odmítla jako divný a těžko přeložitelný do angličtiny. Potom ho však vedení programu posunulo Ericu Thompsonovi, který se ujal jeho přizpůsobení britskému publiku. Thompson se stal hlavním tvůrcem a vypravěčem, pustil si originální francouzskou verzi bez zvuku, a při sledovaní začal psát svůj vlastní scénář a nové příběhy, které se podle něho hodili k obrazu. Každé postavičce vymyslel nové jméno a jiný hlas a do dialogů přidal více vtipu a ironie. Vysílání této „nové verze“ začalo roku 1965 a zbytek je historie.

Thompsonova manželka říká: „Zatím, co jsme s našimi dvěma dcerami házely kamínky do vody, Eric si sedl za kriketový stolek a se skleničkou whisky v ruce psal nové dialogy. Promítal si filmy na starém projektoru, který ovládal nohama. Skutečně pracoval tvrdě.“ Kouzelný kolotoč se v Británii stal televizní legendou a stal se prvním zábavným programem, který BBC vysílala každý všední den. Pětiminutový úsek přímo před večerními zprávami mu zajišťoval vysokou sledovanost, někdy až osm milionů diváků. Zdánlivě dětsky nevinná animovaná pohádka však obsahovala i vtipné postřehy pro dospělé, takže ji sledovalo více generací a i dospělí lidé chodili z práce domů, aby stihli nový díl. Svým uvolněným stylem a reálným pohledem na život přinášel pohodu a stal se přímo kultem. Nejslavnější větou celé série se stala Zebedeeho rčení „Je čas jít do postele“, která každý večer spolehlivě uložila děti ke spánku.

Když se po dvou letech BBC pokusila přesunout vysílání Kouzelného kolotoče o hodinu dříve, široká masa diváků vyjádřila nespokojenost. Oxfordští studenti sepsali a šířili petici, jejíž velká podpora přinutila televizi vrátit pohádku do původního času. Britské královské letectvo RAF dokonce nazvalo po psíkovi Dougalovi jeden vrtulník a jedna žena pojmenovala svoji dcerku Zebedee.

Ve Francii vysílání seriálu skončilo v roce 1971, ale nové díly v Británii umožnili ve vysílání pokračovat až do roku 1977. Čtrnáct let po skončení vysílání však BBC zjistila, že 39 původních epizod nebylo nikdy odvysíláno a opět je zařadila do programu. Roku 1982 Eric Thompson bohužel zemřel a na jeho místo vypravěče nastoupil Nigel Planer. Zajímavé je i to, že v roce 1972 vznikl na motivy seriálu první celovečerní TV film „Dougal a Modrá kočka“. Figurky postaviček Kouzelného kolotoče, samotný kolotoč a různé hry s jeho tematikou jsou mezi dětmi také dnes velmi oblíbené.

Robbie Williams říká, že přijetí nabídky na dabování jedné postavičky je jeho pokus o překonání svého dětského traumatu: „Když jsem byl malý, bál jsem se té animace. S Doktorem Who jsem neměl problém, ale vždy když začal Kouzelný kolotoč, schoval jsem se za gauč.“

zdroj: SPI

Zpět

Vyhledávání

© 2008 Všechna práva vyhrazena.