Kopačky (2008) - Info ze zákulisí

28.09.2008 21:49

Producenti Judd Apatow ( Čtyřičet let panic, Zbouchnutá ) a Shauna Robertson ( Zbouchnutá , Superbad ) a debutující režisér Nicholas Stoller natočili katastrofickou romantickou komedii o způsobu, jak se vypořádat s nechtěným rozchodem neboli, jak se vyrovnat s tím, když dostanete “kopačky”.

Hlavní postava, hudebník Peter Bretter (Jason Segel) strávil posledních šest let

s přítelkyní, hvězdou televizní show Sarah Marshall (Kristen Bell). Svou Sarah naprosto zbožňoval, třeba i když na něj “nechtěně” zapoměla při děkovací řeči při přebírání televizních cen. Ve chvíli, kdy se s ním Sarah rozejde, Peterovi se zhroutí svět. Vyzkouší všechno, aby na ni zapoměl, vždy ale dojde k závěru, že bez Sarah už jeho život nikdy nebude mít smysl.

Na radu kamaráda odjede na Havaj s tím, že změna prostředí mu pomůže na nešťastnou lásku definitivně zapomenout. Realita je ale krutá, ve stejném hotelu se totiž ubytuje i Sarah se svým novým, příšerným přítelem Aldousem Snowem (Russell Brand). V rámci zmírnění svého utrpení začne Peter flirtovat s krásnou Rachel (Mila Kunis), díky níž pomalu zase dostává chuť do života a začne si dovolenou na Havaji pořádně užívat. Kromě Rachel mu trápení pomáhájí zmírnit litry koktejlů J

Částečně romantická, částečně katastrofická komedie Kopačky (v originále Forgetting Sarah Marshall ) je určená všem, kteří někdy měli srdce rozbité na tisíc kousků.

Ve filmu kromě hlavních postav hrají Paul Rudd ( Zbouchnutá, Čtyřicet let panic), Jonah Hill ( Superbad , Zbouchnutá ), Bill Hader ( Superbad ), Jack M c Brayer ( Ricky Bobby: Nejrychlejší jezdec ) a Maria Thayer ( Bezva vejška , Strangers With Candy ).

Schopnost hluboce a bláznivě se zamilovat je lidem vlastní. Stejně tak zlomená srdce. Ale i na nešťastné lásce se dá nalézt něco veselého. Jason Segel chtěl scénář k filmu napsat dlouho. Věřil, že i příběh, který začíná drsným rozchodem, může být vtipný, a že v neveselém období po rozchodu je možné zažít spoustu zábavy.

Producent Judd Apatow a scénárista a herec Jason Segel mají stejný smysl pro černý humor. Dlouholetí přátelé spolupracovali poprvé v roce 1999 na známém televizním seriálu Machři a šprti a v roce 2007 hrál Segel v Apatowově filmu Zbouchnutá .

Když Judd Apatow a Shauna Robertson četli scénář ke Kopačkám , byli nadšeni. V té době začínající režisér Nicholas Stoller hledal vhodný materiál pro svůj debut. Po přečtení pracovní verze Kopaček se hned rozhodl, že chce s Jasonem Segelem spolupracovat. Další rok a půl spolu pilovali konečnou podobu scénáře. Výsledkem je příběh dvojice, která má vše, dokud se ona nerozhodne ho opustit... Potom jí on dává vše za vinu.

Segel se směje, že mu studio Universal dalo milióny dolarů, aby zrealizoval svůj první pokus o scénář a přenesl na plátno své špatné zkušenosti s rozchody.

Režisér Stoller cítil, že od první klapky do posledního střihu bude natáčení Kopaček příjemné. Jak je obvyklé pro filmy Judda Apatowa, hercům byla ponechaná volnost, aby dialogy přizpůsobili podle sebe. Ani Jason Segel netrval na tom, aby se scény točily přesně podle jeho scénáře.

Nejdůležitější bylo nalézt vhodnou herečku pro hlavní postavu – sebestřednou a panovačnou, přesto sympatickou a milou Sarah. Kristen Bell roli získala okamžitě, její ztvárnění Sarah na castingu bylo dokonalé. S Jasonem Segelem neboli Peterem Bretterem se perfektně doplňovali a na place mezi nimi fungovala velká chemie. Vytvořili tak zajímavý, vtipný a zároveň příšený pár.

Mila Kunis jako vnímavá dívka Rachel Jansen, která na Havaji pomůže Peterovi zapomenout, byla pro tvůrce také jasnou volbou. Rachel je přesný opak Sarah. Nejen vzhledem, ale především povahou. Je bezstarostná, samostatná, nepotřebuje nikoho, aby jí dokazoval lásku. Mila Kunis stejně jako Jason Segel začínala svou hereckou kariéru v televizi. Odtud byla zvyklá, že vzhledem k nedostatku času je potřeba se naučit text slovo od slova. Volnost, jakou měla při natáčení Kopaček, tak pro ni byla naprosto nová, příjemná změna.

Když na casting přišel britský komik Russell Brand, nikdo nevěděl, co si o něm myslet. Přišel ve svém běžném “netypickém” oblečení, to jest v kožených kalhotech s několika pásky kolem pasu, načesanými vlasy a černými stíny kolem očí. Nikdo ze štábu Branda neznal, ale ve chvíli, kdy začal mluvit svůj part, který si stihl přečíst jen letmo, všichni věděli, že potkali největší herecký objev filmu. Roli nového milence Sarah mu tvůrci kompletně přepsali na tělo, jeho živelná povaha, divoký vzhled a sexy kožené kalhoty přesně doplnily image rockové hvězdy.

Hlavním postavám sekundují surfař Chuck, který má raději své havajské jméno Kunu (Paul Rudd) a nadšený obdivovatel Aldouse Snowa, číšník Mathew (Jonah Hill). Hereckou sestavu rozšířili Bill Hader jako Peterův vnímavý, ale přiblblý bratr Brian, Jack McBrayer jako sexuálně deprimovaný novomanžel Brian, Maria Thayer jako jeho náruživá manželka Wyoma, Taylor Wily jako Peterův havajský důvěrník Kemo, Liz Cackowski jako Peterova švagrová Liz a Da´vone McDonadl jako číšník Dwayne, který dává turistům rady jako odborník na ryby.

Jason Segel se vždy bál výšek, tak co je lepšího na překonání takového strachu, než aby jeho postava musela skočit z útesu?

Na severním okraji havajského ostrova Oahu našel štáb nádherný útes, ze kterého zevýšky sto metrů skáčou místní děti do rozbouřeného moře. Scéna, ve které Peter visí na okraji útesu a ve vodě pod ním na něj Rachel volá, aby skočil, si vyžádala hodně kamerových triků a vína pro Jasona. Tato scéna byla logisticky náročná, nad natáčecím místem byly ve výšce 120 a 240 metrů umístěny jeřáby s plným filmovým vybavením a v moři hlídkovaly tři záchranné čluny . Záběry bojícího se Petera jsou autentické, neboť Jason byl opravdu velmi vystrašený. Jak říká Jason Segal, ve chvíli, kdy kolem něj malé děti bezstarostně skákaly do vody, si uvědomil, že je opravdu “baba”. Skutečný seskok ale absolvovat nemusel, záběr je dotočený pomocí triků.

Jednoušší pro něj i proostatní herce bylo naučit se surfovat. Všichni si to prý oblíbili, Kirsten Bell dokonce žertuje, že se tím začne živit profesionálně.

Většinu hudby a textů k písním napsal také Jason Segel. Písně skvěle doplňují bláznivou atmosféru celého filmu. Co může být horšího než když někdo před vámi zpívá vaší ex-přítelkyni píseň s názvem “V tobě”?

Jak postupně ve filmu poznáme Petera Brettera, zjistíme, že zatímco se živí jako hudební skladatel v televizní show, ve skrytu duše sní o režírování muzikálu o Drakulovi. A ne lecjakého, ale přímo loutkového. Muzikál původně nebyl ve scénáři, ale tvůrci chtěli velké, nečekané vyvrcholení, proto loutky do filmu přidali. Výsledkem je muzikál s názvem “Chuť lásky” ve stylu Les Misérables s 30 loutkami na scéně. Loutkaři prý nikdy neměli lepšího studenta než Jasona Segela, který vede hlavní loutku Drakulu. Měli obavy, že to nezvládne, ale byli nanejvýš překvapeni. Jason Segel, herec, scénárista, hudebník, loutkař, je pravděpodobně multi talent J

Kromě dvou hlavních mužských loutek – Drakuly a Van Helsinga jsou v muzikálu dvě ženské postavy – upír a anděl. Nebylo pochyb, že upír s blonďatými vlasy a tesáky představuje Sarah a tmavovlasý anděl zobrazuje Rachel.

Jason Segel odjel na Havaj, aby zde našel inspiraci pro romantickou komedii. Není proto divu, že resort s názvem Želví zátoka, kde byl ubytovaný, se stal hlavním místem pro děj filmu.

Před vlastním natáčením dostala celá filmová produkce tradiční havajské požehnání od místní populární věštkyně, tety Netty. Její slova fungovala, neboť celých 33 natáčecích dnů zůstalo slunečno, bez jediného mraku.

Resort Želví zátoka poskytl filmařům dokonalé zázemí. Filmování není místním cizí, natáčení zde, vzhledem k idylickému prostředí, probíhá často. Hotelovým hostům se filmování Kopaček tak zalíbílo, že se sami nabízeli, aby mohli hrát alespoň komparzisty u bazénu nebo na baru.

Výtvarnice kostýmů Leesa Evans se na oblečení postav v havajském stylu pořádně vyřádila. Sarah okouzluje v nádherném a drahém plážovém oblečení, Rachel nosí uvolněný styl odpovídající její klidné povaze. Rocker Aldous Snow ani na Havaji neodkládá koženou bundu, jen boty vyměnil za plážové žabky. A jak roste sebevědomí zlomeného Petera, lepší se i jeho styl oblékání. Kromě hlavních postav musela Leesa Evans obléct stovky komparzistů a kompletně připravit šaty pro 16 svateb, jejichž svědkem se během svého pobytu nešťastný Peter stane.

Podle tvůrců bylo natáčení na Havaji doslova a do písmene “havaj”.

Kopačky jsou katastrofická romantická komedie. Toto označení přesně vyjadřuje, jak těžké to má hlavní hrdina Peter. Všichni jsme zažili, jaké to je mít zlomené srdce, rozcupované na kousky, podupané a hozené do odpadkového koše. Všichni jsme zažili tu bolest a utrpení, když se na nás vykašle přítel nebo přítelkyně. Peter se usilovně snaží na svoji ex-přítelkyni zapomenout a my se při sledování Kopaček přistihneme, že mu fandíme, aby se mu to povedlo.

zdroj: Bontonfilm

Zpět

Vyhledávání

© 2008 Všechna práva vyhrazena.