Johnny English (2003) - Info ze zákulisí

14.09.2008 13:13

PRODUKČNÍ POZNÁMKY

Jen málo věcí vzbuzuje v současném nejistém světě takovou důvěru, jako Britská výzvědná služba. Je to svět, uznávaný pro kvalitu svých agentů a špičkovou technologii, pokud jde o zbraně, i dokonalou mezinárodní síť agentů. Je to jedna z posledních bašt chlouby a ctí, kterou drží obhájci pravdy.

Když se Výzvědná služba dozví o neuvěřitelně troufalém plánu na krádež národem milovaných korunovačních klenotů, je vybrán agent číslo jedna,ten nejlepší z nejlepších mužů, aby zasáhl do případu. Tak přichází na scénu Johnny English, muž bez bázně a hany, který nepoznal, co je to strach, protože vlastně nepoznal nic.

ROVAN ATKINSON, skvělý komediant, který se proslavil svým nevinným a excentrickým humorem, je dnes kultovní hvězdou, známou jako Mr. Beán. V rodinné komedii JOHNNY ENGLISH se v titulní roli znova ocitá na scéně jako agent, který má vypátrat krádež korunovačních klenotů, odcizených z londýnského Toweru. Jde o spiknutí, které ohrožuje světovou bezpečnost. Poněkud nejapný ale mimořádně nadšený English je v zápětí vybaven technicky vysoce specializovaným automobilem, ozbrojen nejmodernějšími zbraněmi, jaké jsou k dispozici a má neomezený přístup k tajným spisům. Naděje celé Anglie se nyní upínají na Englishe. Není tím nejlepším - ale je tím jediným, který zbyl.

Partnery Rowana Atkinsona jsou mezinárodně uznávané hvězdy jako NATÁLIE IMBRUGLIA, v roli speciální agentky Lorny Campbellové, BEN MILLER, jako jeho anglický druh Bough, a nositel několika oscarových nominací JOHN MALKOVICH v roli významného francouzského obchodního magnáta Pascala Sauvageho.

Film vznikl v produkční společnosti Working Title Films jako napínavá špionážní komedie, určená pro pobavení celé rodiny. Film natočil režisér PETER HOWITT (SRDCOVÁ SEDMA), podle scénáře NEALA PURVISE, ROBERTA WADEHO a WILLIAMA DAVTESE. Producenty jsou TIM BEVAN, ERIC FELLNER a MARK HUFFAM. Film uvádí Do světové distribuce společnost Universal Pictures.

O NATÁČENÍ

Ve filmovém průmyslu se stalo běžným zvykem adaptovat úspěšná témata z knih, divadelních i televizních her, dokonce i podle populárních písní. JOHNNY ENGLISH však drží jedno prvenství: je to první film, který byl inspirován reklamními snímky. V letech 1992 až 1997 hrál nadaný Rowan Atkinson v sérii populárních reklam britských kreditních karet - Barclaycard. Již tehdy pojal Atkinson nápad, natočit film, inspirovaný těmito televizními spoty. Říká o tom: "I když tyto reklamy trvaly pouhých šedesát vteřin, měly v sobě zárodek filmu. Byly vytvořeny tak, že v nich nechyběla atmosféra velkých produkcí. Byly to minifilmy ale logické bylo, udělat z nich maxifilm."

Produkce Working Title s Atkinsonem spolupracovala po řadu let; na snímcích VYSOKÝ CHLAPÍK v 80 letech a na BEANOVI v 90. letech. Proto hledala projekt pro další spolupráci.

"Byl to perfektní nápad, udělat film o britském špionovi," říká producent Tim Bevan. "V britské kinematografii jsou úspěšné dva typy žánrů: film špionážní a komedie. Tady byla příležitost zkombinovat je dohromady."

Mezi dobou vzniku televizních reklam a zahájením práce na snímku pod titulem JOHNNY ENGLISH, který je dnes už dokončen, uplynula řada let. Jak produkce Working Title, tak Atkinson byli zaneprázdněni celou řadou projektů.

Autoři Neal Purvis a Robert Wade byli pověřeni vytvořením scénáře. Napsali předtím řadu skriptů různých žánrů a dostalo se jim velkého uznání za špionážní film JEDEN SVĚT NESTAČÍ.

Atkinson byl do projektu zasvěcen od začátku. Vzpomíná si: "SnažiI jsem kormidlovat scenáristickou práci. Byl jsem stále nablízku." Před filmem JOHNNY ENGLISH Atkinson úzce spolupracoval s režisérem Peterem Howittem na projektu, který se nakonec neuskutečnil. Nyní, když byl scénář dokončen, poslal Howittovi jednu kopii a chtěl znát jeho názor.

Peter Howitt poznamenává: "S tří hal jsem právě film v Los Angeles, když mi zatelefonoval Rovan Atkinson a požádal mě, abych si prohlédl scénář, který mi poslal. Zajímal ho můj názor. O několik měsíců později mě Atkinson řekl, že by byl rád, kdybych film také režíroval. Bylo jasné, že jak scénář, tak reklamy, které mu posloužily jako předloha, obsahují osobitý, nevšední a trochu excentrický humor. Spolupráce s Atkinsonem pak byla velmi zajímavá."

Wade a Purvis pracovali na scénáři neúnavně po dva roky, než se pustili do další bondovky DNES NEUMÍREJ. Scenárista William Davies byl přibrán do týmu, aby pokračoval v práci, obrousil pozůstatky televizních reklam a uzpůsobil skript pro celovečerní film.

Postavu Englishe charaktierizuje Atkinson takto: "Johnny tak miluje představu, že je tajným agentem, že překračuje svůj stín. Domnívá se, že je mnohem lepší, než tomu ve skutečnosti je. Představuje typ člověka, který v překážkovém běhu zdolá první překážku mimořádně dobře, a v tu chvíli se tím pyšní před publikem, kyne mu a usmívá se na něj, ale zapomene, že má zdolat další překážky. Na těch už samozřejmě neuspěje. Poslední momenty jeho aktivity znamenají katastrofální selhání."

Howitt souhlasí: "Je to zajímavý charakter - dělá chyby ve svých úsudcích. Johnny English není nijak ztřeštěný a nekompetentní, ale nepohybuje se v rovině reality. Vstoupí-li do nesprávné místnosti nebo na špatné místo - pokračuje a jde dál, protože je extrémně sebejistý. Vždycky ovšem nastane ten bleskový okamžik, kdy vidíte, že se zamyslí a sám pro sebe si nejspíš říká: „to co dělám je asi omyl, ale nesmím to na sobě dát znát." Hledá odtud cestu a přitom si uvažuje: „Dobrá, půjdu raději od toho. Rowan je geniem v nelehkém žánru, v oblasti humoru, který není prvoplánový, ale plyne ze situací."

Při výběru obsazení dalších rolí byla klíčovou postava partnera Johnnyho Englishe -Bougha.

Howit připomíná. "Charakter Bougha je velmi komplikovaný, je s Englishem takřka v každém obraze. Nemá jen přihrávat a doplňovat jeho komiku, ale má být směšný svým vlastním způsobem. Vlastně zastupuje publikum, které má pocit, že jeho prostřednictvím může s Englishem sledovat všechny jeho eskapády. "

Po dlouhém hledání byl vybrán ten nejlepší představitel - Ben Miller.

"Všechny nás šokoval," pokračuje Howitt. "Je v tomto typu komedie nesmírně zkušený a je skutečně fantastický, chytrý a vynalézavý a dovede všechno neuvěřitelně zlehčit. Vytvořil postavu Bougha jako mimořádný charakter, kterého si nelze nevšimnout. Také vás přiměje k smíchu, ale zcela jiným způsobem než Rowan."

Pro Millera bylo rozhodující, že bude moci spolupracovat s Atkinsonem a proto roli rád přijal. Když si prohlédl scénář, poznamenal: "Je to úžasně komické. Zajímavá je především rovina příběhu, která se pohybuje na ostří mezi nadsázkou a realitou, a to považuji za velmi zajímavé. Cítil jsem zde ten zvláštní smysl pro humor, který mám velmi rád."

Pro postavu Pascala Sauvage tvůrci nejprve hledali francouzského herce a přišli na Johna Malkoviche, teprve když jim ho jeho agent doporučil. "John je klasickým představitelem padouchů v realistických filmech, takže jsme o něm původně nepřemýšleli. Ale když jsme se s ním sešli, byl skvělý," vzpomíná producent Tim Bevan.

Malkovich je hereckým veteránem, účinkoval ve více než 70 filmech a stovce her. Připouští, že ztělesňoval řadu padouchů, ale žádný nebyl takový, jako Pascal - a to z několika důvodů. "Většinu komedií jsem sehrál na divadle, jen málo ve filmu. Nemyslím, že charakter Pascalovy postavy je nějak nový, ale nový je příběh a noví jsou lidé, s nimiž spolupracuji. Režisér na mně proto může chtít cokoli, co jsem předtím nedělal." Navíc je to poprvé, kdy Malkovich mluví anglicky s francouzským přízvukem. Nečinilo mu to problémy, protože žil několik let ve Francii a natočil tam řadu filmů.

Atkinson k tomu poznamenává: "John perfektně dokázal napodobit francouzský přízvuk, je jazykově velmi nadaný a navíc to, že žil ve Francii, mu umožnilo, aby nejen mluvil, ale také myslel jako Francouzi. Jeho obsazení bylo dokonalé - lepší, než jsme si mohli přát."

0 práci s Atkinsonem Malkovich říká: "Je velmi komický, když ho pozorujete. Všechno co dělá se díky Rowanově perfekcionismu zdá být na první pohled naprosto seriózní. Je velmi bystrý, má fantastickou mimiku, a je schopen neuvěřitelné komiky. I jeho způsob, jak si vybírá scény, aby byly směšné, je přesný. Je pravdivý až je mu ho člověku občas líto, a to je to, čemu se v komedii smějeme - té směsici směšnosti a trapnosti. Je to vlastně hold lidské hlouposti a nedokonalosti."

Podmínkou úspěchu filmu bylo ovšem také obsazení výrazné a inteligentní herečky do role Lomy. Australská zpěvačka Natálie Imbruglia obdržela od své hudební společnosti výtisk scénáře a byla pozvána na hereckou zkoušku. Přibližně ve stejné době se také rozhodla, že by vyměnila kariéru zpěvačky za hereckou dráhu.

Imbruglia vzpomíná, co ji na látce přitahovalo: "Byl to Rowan Atkinson a John Malkovich. Při čtení scénáře jsem se velice bavila - a to ve mně vzbudilo chuť zahrát si postavu Lorny.

Když jde filmový herecký debut, měla Imbruglia již zkušenosti z televize, které získala ještě předtím, než nastoupila dráhu zpěvačky.

Po dokončení scénáře, výběru herců a sestavení tvůrčího štábu se začalo s natáčením filmu JOHNNYENGLISH v červenci 2002. Natáčení trvalo 14 týdnů - odehrávalo se v anglických Shepperton Studios a lokalitách v Londýně, St. Albans a nakonec po dva dny v Monte Carlu, kam je situována závěrečná scéna. Během natáčení Atkinson a Imbruglia natrénovali většinu akcí, které by byli jinak prováděli kaskadéři, jejich výcvik vedl kaskadérský koordinátor Paul Jennings. Atkinson vychutnával zejména scény při řízení vozu a strávil dokonce hodiny, zavěšen ze stropu katedrály v St. Albans ( která představuje Westminsterské opatství), během natáčení vrcholných scén filmu.

Atkinson vysvětluje: "Netrvám na tom, že všechny výkony provedu sám, ale lákalo mě řízení aut, protože auta miluji."

Imbruglia si vedla velmi zdařile v bojových scénách a jen minimálně ji zastupoval duble. Herečka dodává: "Bojové scény byly báječné. Ve svém volném čase jsem dělala trochu kickboxing, takže jsem si zde některé drsné scény docela užila! Lorna byla pěkná role. Mohla jsem si vyzkoušet spoustu věcí: tančit, bojovat, řídit motorku. Co lepšího si dívka z Austrálie může přát?"

zdroj: Hollywood C.E.

Zpět

Vyhledávání

© 2008 Všechna práva vyhrazena.