Iron Man (2008) - Info ze zákulisí

23.09.2008 22:32

Je to (MARVEL) zábava

Marvel Entertainment patří s více než 5 000 komiksovými postavami mezi největší zábavní společnosti. Její úspěch je zakořeněn v šedesátileté éře vydávání komiksů, nicméně komiksy už zdaleka nejsou jediným druhem zábavy, který produkují. Mezi nejvýznamější patří filmy, které se pravidelně stávají kasovními trháky. Úspěch Marvel studií je v Hollywoodu opravdu veliký. Jejich nejúspěšnějšími tituly jsou Spider-Man , X-Men nebo Fantastická čtyřka. I díky nim se studiu podařilo mít 8 největších openingů v amerických kinech v řadě za sebou. Od roku 1998 jejich filmy vydělaly téměř 5 miliard dolarů, čímž se Marvel řadí mezi nejúspěšnější filmová studia. Podle Davida Maisela, ředitele Marvel studií, jejich úspěch spočívá v tom, že filmy s komiksovými postavami lákají dospělé i děti, hrají v nich velké filmové hvězdy a za vznikem stojí týmy vynikajících filmařů. Iron Man je prvním z 10 ohlášených filmů, které se Marvel studia chystají financovat pouze z vlastních zdrojů.

Iron Man jako jedna z prvních “marvelovských” komiksových postav ušel od svého prvního vystoupení v komiksu Tales of Suspense v roce 1963 dlouhou cestu. Postavu vymysleli Stan Lee, Don Heck a Jack Kirby. Iron Manovo alter ego Tony Stark bylo inspirováno skutečnou postavou, slavným americkým letcem, dobrodruhem a trochu bláznivým boháčem Howardem Hughesem.

Stan Lee říká, že chtěl vytvořit postavu, kterou budou mít lidé rádi. Proto vymyslel Tonyho Starka jako přitažlivého, inteligentního a bohatého muže s nemocným srdcem, což je slabina, kvůli které mu diváci fandí. Iron Man není monstrum ze železa nebo mutant, kterého kousl záhadný hmyz, ale geniální člověk, jenž se díky své inteligenci a vynalézavosti stane super hrdinou s nadlidskými schopnostmi.

VÝBĚR REŽISÉRA A HERCŮ

Jon Favreau byl při výběru režiséra jasná volba. Představitelům Marvel studia se líbily jeho filmy, ze všech nejvíc Zathura. Byli přesvědčeni, že jeho způsob vyprávění dodá komiksovým postavám potřebnou dávku lidskosti, a že se mu podaří vytvořit jasnou vypravěčskou linku příběhu. V 600 komiksech o Iron Manovi je totiž za 40 let jeho existence příběhů a zápletek víc než dost. Favreau začal na scénáři pracovat spolu s Artem Marcumem & Mattem Hollowayem jen rok před vlastním filmováním. Velký důraz kladli na období hrdinova “vzniku”. Nabízelo by se začít příběh o Iron Manovi ve chvíli, kdy už je superhrdinou. Favreau a spol. se ale na začátku filmu hodně soustředili na dobu, kdy Stark pracuje na svém mimořádném obleku a teprve se učí, jak ho správně používat.

V původním komiksu je Tony Stark zarytý antikomunista, který byl sestřelen a zajat Vietnamci, když v jejich zemi kontroloval minitranzistory používané Američany v boji. Tony je nadčasová postava s komplikovanou povahou, která najde smysl života až když se stane Iron Manem. Tvůrci chtěli tento původní příběh zachovat, museli ho ale modernizovat a zasadit do současného prostředí. Příběh byl přepsaný na dnešní globální politickou, sociální i ekonomickou situaci, tak aby byl pro dnešní generace zajímavý. To, co totiž bylo v šedesátých letech, kdy Iron Man vznikl, považováno za science fiction, je dnes běžnou součastí každodenního života:-)

Na scénáři spolupracovali i Mark Fergus & Hawk Ostby (jejich scénář k Potomkům lidí byl nominovaný na Oscara). Podle nich bylo nejtěžší najít příběh, díky kterému by film oslovil nejen poměrně úzkou skupinu fanoušků Iron Mana, ale i příznivce komiksů obecně a kromě toho i diváky, kteří o Iron Manovi nikdy neslyšeli. Scénáristé shrnuli obsah příběhu do myšlenky, že Iron Man je příběh o muži, který nalezne své srdce. Tony Stark je slavný pohledný a šarmatní muž, který má rád rychlá auta, krásné ženy a divoké večírky. Žije bezstarostný život plný zábavy, aniž by ho vůbec napadlo, že jeho byznys se zbraněmi může mít katastrofální dopad celý svět. Postupně ale začne chápat možné následky a rozhodne se zásadně změnit svůj život.

Robert Downey Jr. nebyl pro studio jasná volba, dali ale režisérovi při výběru volnou ruku. Ten si naopak tímto hercem byl naprosto jistý. Downey je stejně jako filmový Stark trochu zkažený, zároveň ale sympatický, zábavný a velmi talentovaný. Nakonec i studio bylo s výběrem hlavního představitele naprosto spokojeno.

Jak sám Downey říká, pro něj byla role Iron Mana splněním dětského snu. Na roli se pečlivě připravoval a podílel se i na konečné podobě scénáře. Především ale tvrdě pracoval na svém těle, jak sám říká, nechtěl přijít před kameru a ukázat své ochablé tělo čtyřicátníka. Posuďte sami, jestli se mu povedlo vypracovat si tělo superhrdiny:-)

Stark udržuje silné a prosperující přátelství s hlavním vojenským poradcem americké vlády, podplukovníkem leteckých sil Jamesem “Rhodey” Rhodesem. Rhodey je spojka mezi Starkovo společností a oddělením leteckých sil, které má na starosti nákup zbraní. Vždy brání Tonyho zájmy, často proti vlastnímu názoru. Když je Stark zraněn a zajat a Ministerstvo obrany po něm po několika měsících ukončí pátrání, Rhodey nepřestává svého dlouholetého přítele hledat. Rhodeyo hraje Terrence Howard (nominovaný na Oscara za roli v dramatu Snaž se a jeď ). Kromě toho, že dobře vypadá v uniformě Air Force, skvěle zahrál silného parťáka, který je stejně schopný jako Tony Stark.

Dalším Tonyho nepostradatelným spojencem je mazaná asistentka Virginia “Pepper” Potts. Nikdy nejde daleko pro ostrá slova a vždycky dokáže uhasit plameny, které Tony svých příliš sebejistým chováním zapálí. Producenti byli velmi rádi, že jejich nabídku role Pepper přijala oscarová Gwyneth Paltrow. Ta se stejně jako Robert Downey Jr. s marvelovskými komiksy setkávala od dětství, její bratr byl nadšeným komiksovým čtenářem. V původním komiksu je Pepper Potts trochu podlézavá, ve filmovém scénáři je role upravena na míru Gwyneth, takže je v jejím podání je Pepper mnohem víc sebevědomá, rázná a přitažlivá. Ve filmu je (na rozdíl od komiksu) ukázaná vzájemná přitažlivost mezi Pepper a Tonym, zůstává ale skrytá v náznacích. Pepper je zkrátka Tonyho pravá ruka, bez které by byl nefunkční. Podobně jako umělci i on jako geniální vědec nezvládá každodenní rutinní záležitosti. Vždy je tu ale Pepper, která vše zařídí, napraví a když je potřeba, srovná Tonyho zpátky do latě.

Roli Obadiaha Stana, pravé ruky Starka a vedoucího člověka v jeho firmě, který převezme vedení společnosti v době Tonyho nepřítomnosti, přijal Jeff Bridges (čtyřikrát nominovaný na Oscara). Obadiah je tvrdý businessman, který udělá vše pro to, aby obchod dopadl, tak jak on chce.

Jeff Bridges si kvůli roli nechal poprvé v životě oholit hlavu, aby vypadal co nejvíc jako komiksový Obadiah Stane.

V zajetí ve skalách se Tony setkává s válečným vězněm Yinsenem. Doktora, který Tonyho drží při životě, aby mu ostrá čepel nepropíchla srdce, hraje Shaun Toub. Zatímco Tony v jeskyni potají sestavuje pancéřový oblek, Yinsen se snaží odvést pozornost nelítostného vůdce povstalců Razy, který po Tonym vyžaduje, aby sestrojil nejmodernější řízenou střelu Jericho . Razu hraje Faran Tahir.

Ve filmu dále hrají Christine Everhart jako krásná investigativní novinářka Leslie Bibb, Sayed Badreya jako Abu Bakar – pravá ruka Razy, Clark Gregg jako vládní agent Coulson, Bill Smitrovich jako generál vzdušných sil Gabriel a režisér Jon Favreau jako Tonyho řidič Happy Hogan.

Film se natáčel v Los Angeles , zatímco původní komiks je jako všechny marvelovské komiksy zasazen do New Yorku. Část filmu se natáčela na vojenské základně Edwards Air Force Base, která se používá jako testovací centrum letadel americké armády. Aby se na takové letiště filmaři vůbec dostali, museli získat povolení od Ministerstva obrany. To mimojiné obnášelo poslat jim scénář, který úředníci prostudovali, aby si byli jisti, že postavy spojené s americkými vojenskými silami jsou zobrazeny v dobrém světle. To bylo v případě Iron Mana splněno, neboť podplukovník Rhodey je čestný hrdina. Kromě toho, že zástupce ministerstva dohlížel na serióznost vojenských postav, pomohl Terrencovi Howardovi s rolí Rhodneyho, který díky němu působil jako opravdový příslušník ozbrojených sil. Filmaři měli k dispozici i skutečné vojáky, kteří se ve filmu objeví jako kompars.

Pancéřové obleky vymysleli Stan Winston, držitel čtyř Oscarů za nejlepší kostýmy, Phil Saunders a Adi Granov. Zatímco první oblek nazvaný Mark I sestrojil Tony v zajetí, další zdokonalené tipy sestavoval ve své dílně. Nejčastěji se ve filmu objevuje oblek Mark III. Každý oblek vážil přes 40 kilogramů, proto byl Robert Downey Jr. často střídán dvojníky/kaskadéry, neboť v jeho silách nosit ho několik hodin v kuse během natáčení. Pokud to bylo možné, měl pro určité scény na sobě jen část obleku, aby se mohl lépe pohybovat. Některé záběry, například létající Iron Man, byly nahrazené počítačovými efekty. Pomocí počítačové techniky byl sestrojen i Iron Manův protivník Iron Monger. Jeho oblek, ovládaný statisty a manipulátovy, vážil 400 kilogramů.

zdroj: Bontonfilm

Zpět

Vyhledávání

© 2008 Všechna práva vyhrazena.