Horton (2008) - Info ze zákulisí

23.09.2008 21:39

JAK SE HORTON NARODIL ANEB JAK VZNIKAL FILM

Horton začal svoji cestu na filmové plátno v roce 2003, když producent , tehdejší šéf studia Twentieth Century Fox Animation (pod které patří i studia Blue Sky, jež Hortona vytvořila) Christopher Meledandri, oslovil společnost Dr. Seuss Enterprises a autorovu ženu Audrey Geisel s nápadem natočit 3-D animovaný film podle knihy “ Horton Hears a Who”!

Důvodem, proč si vybral právě tuto ze Seussových knih, je silné téma “ tvor je tvor, nezáleží na tom, jak malý” a dobře se vinoucí vyprávění příběhu.

Audrey Geisel chtěla, aby byl film důstojnou adaptací díla jejího muže. Meledandri ji ujistil, že stejně jako u veleúspěšných snímků “Doba ledová” , “Doba ledová 2: Obleva” a “Roboti” i u “Hortona” animátoři Blue Sky studií vytvoří kouzelné postavy a prostředí tak, že budou jako skutečné. Aby ji přesvědčil, ještě před podepsáním smlouvy animátoři vymodelovali pilotní scénu, jak Kdovík Starosta drží svého synka Jendu nad hlavou. Poté už Horton, Starosta, Jenda, Klokanice a všechny ostatní postavičky z džungle Nool a městečka Kdosice mohli vykročit na svou cestu za filmovým úspěchem.

Na cestě je v roli režisérů provázeli Jimmy Hayward a Steve Martino. Hayward animoval průkopnické filmy studia Pixar “Toy Story: Příběh hraček” , “Toy Story 2: Příběh hraček” , “Život brouka”, Příšerky s.r.o.” a “Hledá se Nemo”. Martino jako umělecký ředitel pomohl ve snímku “Roboti” vytvořit první animovaný film, který představoval kompletně vymyšlený svět obydlený podivně chrastícími mechanickými bytostmi.

Jejich úkolem při tvorbě “ Hortona “ bylo zachovat Seussovu myšlenku, postavy i vizualizaci. Aby toho dosáhli, vzali základní vizuály přímo z knihy a z autorových poznámek a kreseb. Pomocí moderní počítačové grafiky kombinovali staré a nové techniky, aby tak vznikl mimořádný obraz s barvami a efekty charakteristickými pro Seussovo dílo a s nádechem 50. let minulého století, kdy byla kniha napsaná.

KDO JE KDO V KDOSICÍCH ANEB SEZNAMTE SE S POSTAVAMI

Horton je jiný než ostatní sloni. Nejen že je velký na pohled, má také velké srdce, velký charakter a velký smysl pro humor. Ochota, bezelstnost a odvaha z něj přímo sálají. I přes nepřízeň osudu, posměch, výtky a výhrůžky sousedů chobotnatců zůstává Horton pevný ve svém rozhodnutí zachránit své prťavé kamarády z Kdosic. Jeho mottem je “ být vždy věrný... na 100 procent”. Hortonovi propůjčil svůj hlas herec Jim Carrey. Režiséři si tuto volbu velmi pochvalují, díky svému vtipu, kreativitě a zaujetí zůstává v jeho podání Horton takový, jak ho diváci znají z knihy. Není divu, že Carrey ovlivnil i to, jak bude Horton vypadat. Na začátku měl mnohem menší tlamu. V podáni Carreyho se ale změnil ve slona velmi upovídaného a s tím se změnila i velikost jeho tlamy.

Nejdůležitějším vztahem filmu je přátelství mezi Hortonem a Starostou Kdosic. Ačkoliv se navzájem nikdy nemohou vidět, pouto, které mezi nimi vznikne, je silné, plné vřelosti, přátelství a humoru, přesto, že je pro oba v sázce život a smrt. Zatímco Horton pokračuje ve své snaze zachránit Kdosice, Starosta – hlas všech Kdovíků – riskuje vše, aby přesvědčil své spoluobčany o možném nebezpečí.

Dr. Seuss popsal Starostu jako “…loajálního, férového a trochu zvláštního. On a jeho žena mají dětí na rozdávání.” Doslova a do písmene! Mají 96 dcer a 1 syna!

Steve Carell dodává svým postavám lidský rozměr, jeho postava Starosty je jediná z Kdovíků, kterou diváci detailně poznají a díky Carellovi si k ní najdou vztah. Sám Carell popisuje Starostu jako vlídného, šlechetného a odvážného “muže”, který se snaží zvládnout těžkou situaci co nejlépe. Ačkoliv na první pohled jde o animovanou pohádku určenou především pro děti, Carellovi se líbil filozofický podtext Hortonova snažení, že tvor je tvor, nezáleží na tom, jak malý. “Ta myšlenka směřuje k nám všem – je jedno, jak jsme navenek rozlišní, pokud existuje slušnost, laskavost a snaha, může se podařit všechno”.

Starostovou pýchou a radostí je jeho jediný syn Jenda, nejmladší z Kdovíků. Starostovým snem je, že až půjde do důchodu, převezme malý Jenda místo starosty a bude pokračovat v jeho práci. Ale Jenda má o své budoucnosti úplně jiné představy. Mladý málomluvný Kdovík totiž usiluje o něco úplně jiného a velmi velmi speciálního....

Hlavní hrozbu pro Hortonovo snažení a tím pádem pro přežití Kdosic představuje Klokanice , která jako samozvaný vládce džungle Nool vytváří zákony a dohlíží na jejich dodržování. Má zatrpklou povahu a uzavřenou mysl. Podle ní, když něco nevidíte, tak to přeci neexistuje. Tento názor ovšem může mít tragické důsledky pro Hortona, Starostu i celé Kdosice.

Carol Burnett, která Klokanici namluvila, skvěle uplatnila svůj zvučný hlas, jenž mimojiné dříve využila i v televizní show o Tarzanovi. Herečka si moc pochvalovala, jak příjemné bylo vyřvat se (díky ukřičenosti Klokanice ) z plných plic a ještě za to dostat zaplaceno:-)

Ona sama o jejím údajném bídáctví říká, že Klokanice samozřejmě nevidí sama sebe jako zlou. Myslí si, že její postoje a myšlenky jsou správné. Stačilo by jen, kdyby všichni poslouchali, co říká, a souhlasili s ní. Pak by byl svět krásný. Každopádně je velmi tvrdohlavá a panovačná. Svému synovi Rudymu téměř nedovolí vylézt z její kapsy na břiše. (Zde je naznačena určitá paralela s rodiči, kteří svým dětem vše zakazují.)

Jejím hlavním nohsledem je Vlad Vlad-I-Koff (namluvil ho Will Arnett z hudební skupiny Arrested Development). Ohromný arogantní orel, který má otrhaná mastná pera, roztřepený zobák a mluví s ostrým ruským přízvukem. Vlad je zlý nebezpečný týpek, který je pro všechno špatné. Cítí se jako velký hiphoper, který zná poslední hudební pecky, ve skutečnosti vypadá žalostně směšně, spíše jako raper se zlatým řetězem v ušmudlaném sametovém obleku, který dávno vyšel z módy.

Vlad sice není nejchytřejší opeřenec v džungli, zato je pro Hortona a Kdosice velmi nebezpečný. Dokáže najednou přilétnout jako stíhačka odněkud ze stromů, skoro máte pocit, že slyšíte jak k vám přilétá letadlo. V jedné scéně honí Hortona po džungli tak, že film působí spíše jako horor:-)

Horton má protivníků více než dost. Má také ale skvělého kamaráda, myšáka Mortona, který se snaží velkému kamarádu vždy dobře poradit. “Ty, mluvíš s jetelem, to nevypadá dobře,” říká například chytrý hlodavec chobotnatci. Seth Rogen, který hrál ve filmu “Zbouchnutá” , propůjčil Mortonovi svůj zmatený hlas, díky kterému vynikne myšákova bázlivost a určitá nesamostatnost.

Zatímco se Starosta snaží všechny v Kdosicích přesvědčit o nebezpečí, které městečku hrozí, doma jeho žena, matka 97 dětí, hladce udržuje každodenní běh věcí. Zdánlivě lehký způsob, jakým matka zvládá nezvladatelnou domácnost, pobaví všechny rodiče. Režisér Steve Martino k tomu dodává, že on má doma děti dvě a už to je podle něj výzva. Představte si, že jich máte doma 97!:-)

Sally, ženu orla Vlada Vlad-I-Koffa, namluvila Amy Poehler, herečka a skutečná žena Willa Arnetta alias Vlada Vlad-I-Koffa. Sally se posmívá Vladově zuřivé povaze, činí tak ale s vtipem a porozuměním. Drží svého manžela při zemi - musí, neboť ona je ve skutečnosti hlavou jejich ohromné rodiny. Má pro svého muže pochopení, trochu se ale obává, aby se z toho věčného poletování kolem a strašení, že přijde zkáza, nezbláznil.

Nehledíc na Sallyiny obavy, v Kdosicích je opravdu něco špatně. Aby si Starosta potvrdil svá podezření, obrátí se na ulítlou, ale velmi chytrou vědkyni - doktorku Lekavou z Who U . Doktorka Lekavá nosí tlusté ochranné brýle a husté fialové vlasy. Její celý svět je opředen vědou, postrádá jakékoliv sociální cítění. Isla Fisher ( “Nesvatbovi”, Lookout ”), která doktorku Lekavou namluvila, poznamenává, že vědkyně je, kromě Starosty, jediná z Kdovíků, která “plně chápe následky náhlé změny klimatu v Kdosicích” (způsobenou velmi odvážnou výpravou Hortona přes džungli Nool). Jako první se přidá ke Starostovu podezření o možném budoucím neštěstí.

Po chytré vědkyni si pojďme představit ty ne příliš chytré... Seznamte se s Hadrmaníky , opičím klanem, jehož členové by rádi působili jako skuteční gangsteři. V podstatě je to parta vtipálků, kteří nejsou zlí. Když ale Hortonovi začne jít do tuhého, mají z toho radost. Hlavou Hadrmaníků je Yummo . Namluvil ho Dan Fogler, který svůj hlas propůjčil i další postavě snímku – předsedovi rady městečka Kdosice.

ZACHOVÁNÍ „RUKOPISU“ DR. SEUSSE VE FILMU

Režiséři Jimmy Hayward a Steve Martino, kteří chtěli zachovat kouzlo Seussových knížek i na filmovém plátně, navštívili archívy a knihovnu na univerzitě v San Diego v Kalifornii, kde jsou uloženy všechny originály Seussových děl. Aby porozuměli základům Seusseova “designu”, pečlivě prostudovali všechny jeho originály včetně rukopisů a ručně psaných poznámek. Díky tomu potom pak snáze pracovali se svojí představivostí a vytvořili v 3D prostoru tvary, barvy a podobu postav.

Na základě prostudovaných materiálů Steve Martino sestavil příručku stylu, podle které animátoři vytvořili trojrozměrný a realistický svět.

Pro dílo Dr. Seusse jsou typické drobné detaily a speciální vizuální styl. Klíčem k úspěchu při přeměně postav do počítačové animace bylo zachování přístupu, který si filmaři pojmenovali “Seussovská logika” neboli, že každý nepatrný detail a každá “vychytávka” musí být zábavné, ale naprosto odpovídající předloze.

Kdosice, městečko, které se celé vejde do smítka prachu, jež přistálo na lístku jetele, svým způsobem představuje náš svět s jeho každodenními všednostmi: děti chodí do školy, dospělí do práce a na nákup. Ale práce v Kdosicích může klidně znamenat celodenní povalování se na gauči a pojídání bonbonů.

Kdovíci cestují roztodivnýni dopravními prostředky – například ponožkovými auty, kolečkovými chůdami a jednokolkami. Filmaři se snažili vytvořit dopravní prostředky co nejzábavnější. Mezi jejich nejoblíbenější patřilo již zmiňované ponožkové auto – chodící auto se čtyřmi nohami... a ponožkami, perfektní pro dopravu do míst, kde je nutné zachovávat ticho, například do nemocnic nebo knihoven. Další z oblíbených bylo postelové auto , ideální způsob, jak ráno ušetřit nějaký čas na cestě do práce. Můžete si po cestě v posteli číst nebo si ještě na chvíli schrupnout.

Jestli je ponožkové nebo postelové auto pro vás příliš normální, možná byste raději vyzkoušeli Jendovo ohromné prakové zařízení , které používá, aby se dostal do staré hvězdárny (ta má mimochodem ve filmu významnou úlohu). Nevíte, jak prak použít? Jenda vám to rád předvede – nasednete na jednokolku připojený k praku, rozšlapete se na kole pozpátku, jako byste chtěli nabourat do zdi, zatáhnete za páku a ta vás po zavěšeném žebříku prudce vymrští do vzduchu. Zvláštní, že?

Jak asi vypadá zábava v Kdosicích, co třeba takový tenis? I zde filmaři popustili uzdu své fantazii. Lze předpokládat, že Kdovíci by nehráli tenis na obyčejném tenisovém kurtu. Takže jejich kurty vypadají tak, že jedna strana je zavěšená ve vzduchu a druhá je kolmo k zemi. Gravitace není v Kdosicích žádný problém, Kdovíci běžně chodí po úzkých schodech bez zábradlí vedoucích až do nebe. Není proč by se měli bát, že se zraní. Zranit se totiž není zábava a zábava je to, o co Dr. Seussovi šlo.

KOŽEŠINA JAKO MÓDNÍ HIT ANEB JAK JSOU POSTAVY OBLEČENÉ A NAPARÁDĚNÉ

V Kdosicích je srst víc než jen obyčejná pokrývka chlupů na tělech Kdovíků, je to módní záležitost. Všechno oblečení v tomto malém městečku je ušito z kožešin. Kdovíci se mezi sebou baví o tom, co se bude příští rok nosit, jak bude vypadat kožešinová haute couture a jaká se budou nosit trička.

Naanimovat dav tisíce Kdovíků v kožešinách bylo pro filmový štáb velká výzva. Stejně tak vytvořit pole půl biliónu jetelových lístků pro scénu, kde Vlad vytrhne Hortonovi z chobotu jetel, na kterém žijí Kdovíci a upustí ho do jetelového pole, které je všude, kam se podíváte. K nejdojemnějším scénám filmu patří, jak potom slůně prohlíží lístek po lístku, jen aby našlo své kamarády. Tak vypadá pověstné hledání jehly v kupce sena.

Zajímavostí z filmařské dílny je, že “hrdinný” lístek (obývaný Kdovíky) a další blízko v záběru byl každý vyrobený z miliónu chlupů . Ostatní “podpůrné” lístky byly v průměru vytvořeny jen z 50 000 chlupů .

SLŮNĚ POSLOUCHÁ ANEB ZVUK A HUDBA PATŘÍ K SOBĚ

Nosnou myšlenkou filmu je, že dvě hlavní postavy se nikdy nesetkají, pouze se slyší a věří, že to, co slyší, je pravda.

Na zvuk a hudbu je proto v Hortonovi kladen mimořádný důraz. Autorem zvuku je Randy Thom (držitel Oscara za zvuk k filmům “ Úžasňákovi” a “ Správní hoši ”). Hudbu složil John Powell, který je podepsán například pod hudbou k snímkům “Shrek”, “Happy Feet”, “Doba ledová: Obleva” a filmy o agentu Bourneovi .

Thom a Powell začali spolupráci na filmu netypicky brzy, více než rok před uvedením filmu. Po setkání s režiséry bylo totiž jasné, že zvuk bude pro film základ. Bylo potřeba najít takové zvuky, aby diváci uvěřili, že prťavý Kdovík a pětitunový slon se opravdu mohou navzájem slyšet. Horton Kdovíky poprvé uslyší, když zaslechne jejich slabounký křik o pomoc. Vidí ale jen letící lístek jetele. Ve snaze navázat kontakt s kýmkoliv, kdo vydává ty slabounké zvuky, zařve “Haló!”. A diváci mohou díky animaci sledovat zvuk, jak cestuje k jeteli, dotkne se ho, projde skrz mraky a zmizí v bludišti potrubí až se náhle objeví před Starostovým úřadem. Při cestě atmosférou použil Randy Thom různé cinkání a řinčení, aby byla patrná obměna zvuku.

Chvíle, kdy se ti dva navzájem uslyší, je pro diváky velmi zábavný a pro Hortona ohromující: “Dva absolutně odlišné světy se zázračně zkřížily. Můj je ohromný a váš miniaturní a přesto jsme nějak záhadně navázali kontakt!”

Zvuk hraje zásadní roli i ve vrcholné scéně filmu, kdy Kdovíci dělají všechny možné zvuky, aby na sebe upozornili a tím se zachránili od jisté záhuby. Unisonem křičí, “Jsme tady! Jsme tady!”. Pomoc přichází z nečekané strany, když Starostův syn Jenda zahraje na svůj Symfoniefon , což je podivný hudební nástroj, který sám sestavil z různých nehudebních předmětů.

Na závěr pár slov ženy zesnulého Dr. Seussea: „ Pravděpodobně by řekl, že Horton je tak velký a má tak velké srdce, že si zasloužil, aby ho diváci na filmovém plátně viděli v takovémto zpracování.“

zdroj: Bontonfilm

Zpět

Vyhledávání

© 2008 Všechna práva vyhrazena.