Hellboy 2: Zlatá armáda (2008) - Info ze zákulisí

02.10.2008 21:31

V roce 2004 představil vizionářský režisér a scénárista Gullermo Del Toro světu komiksového hrdinu Hellboye (Ron Perlman - Blade 2 , Vetřelec 4: Vzkříšení ). Utajený, přerostlý a svalnatý detektiv s rohy, ocasem a tvrdým přístupem je obyčejný chlapík, který se stal hrdinou fanoušků po celém světě. Del Toro představil váhavého bojovníka proti zločinu divákům ve filmu Hellboy. Vtip, akce a důmyslné efekty přinesly přízeň kritiků a mimořádný úspěch u komikových fanoušků i diváků obecně.

Výpravná odysea nyní pokračuje akčním thrilerem Hellboy II: Zlatá armáda , který navazuje na Oscary ověnčený mistrovský kousek Faunův labyrint . Náš červený hrdina, jehož největší zálibou je pletení, je zpět. A s ním ještě větší svaly, nebezpečnější zbraně, davy příšer a mnohem horší padouch.

Hellboy plní rozkazy svého zaměstnavatele na výbornou. Zaměstnává ho Úřad pro paranormální výzkum a obranu (známý také jako B.P.R.D., utajovaná organizace, kterou v roce 1943 založil Roosevelt, a která používá tajné technologie a mimořádné síly.) Pro úřad pracují lidé s nadpřirozenými silami, kteří ochraňují svět před zloduchy disponujícími schopnostmi ještě děsivějšími. Hellboy by byl ale mnohem raději někde zalezlý se svojí pyrokynetickou přítelkyní Liz Herman (Selma Blair - Pravá blondýnka , V dobré společnosti) , cigaretou, pár plechovkami piv a svými kočičími miláčky. Osud pro ně ale má větší plány.

Poté, co je narušeno pradávné příměří mezi lidstvem a původními potomky Země, rozpoutá se skutečné peklo. Anarchistický prince podsvětí Nuada (Luke GossBlade 2 , Unearthed ) je unaven po století zachovávající úctou k lidské rase. Zosnuje probuzení spící armády zabijáckých nestvůr, které mají za úkol vrátit jeho lidem, co jim patří. Jen Hellboy dokáže temného vládce zastavit a zachránit svět před úplným zničením.

S vtipným, žlutookým démonem a jeho ohnivou přítelkyní se vrací i další postavy z předchozích dílů o Hellboyovi. Zpět je vynikající, empatický a vodu milující Abe Sapien (Doug JonesFaunův labyrint, Fantastická čtyřka: Silver Surfer ) a úředník B.P.R.D. Tom Manning (Jeffrey Tambor - Suprhrdina , Arrested Development ). Uznávaný John Hurt ( Indiana Jones a Království křišťálové lebky , V jako Vendeta ) se vrací jako náhradní Hellboyův otec (a jeho zachránce před nacisty) - profesor Trevor Broom. Nový v týmu je dříve přísně utajovaný protoplazmatický mystik Johann Krauss, kterého střídavě hrají John Alexander ( Velký Joe , Gorily v mlze: Příběh Dian Fosseyové ) a nováček James Dodd; hlas Kraussovi propůjčil Seth MacFarlane.

Nuadova touha po pomstě je vyvažována vznosnou povahou jeho dvojčete princezny Nualy (Anna Walton - The Mutant Chronicles , A Girl and a Gun ). Jejich úzkostného otce krále Balora hraje Roy Dotrice ( Lovec vetřelců , Amadeus ). Brian Steele ( Hellboy ) hraje princovu pravou ruku pana Winka a některé další malé postavy. S těmi mu pomáhá akrobat Jones, jmenovitě ztvárňuje například postavu nejvyššího královského soudce Chamberlaina a ohromující zjevení se jménem Anděl smrti.

Kvůli této bitvě musí B.P.R.D. cestovat pod zemský povrch do skryté kouzelné zóny, kde vládnou děsivé příšery. A Hellboy, stvůra v obou světech, který nepatří nikam, si musí vybrat mezi životem, který zná a lákavým osudem.

HLAVNÍ POSTAVY

Hellboy

Narodil se v plamenech pekla a na Zemi byl přiveden jako dítě, aby páchal zlo. Z magických spárů nacistů ho vytrhl laskavý doktor Trevor Broom a vychoval z něj nejnepravděpodobnějšího hrdinu. Nyní je na nejdrsnějším, nejneústupnějším hrdinovi planety, který zbožňuje pletení, aby zničil mstivého prince a jeho armádů zabijáků. Možná je rudý, rohatý a těžko pochopitelný, když ale potřebujete, aby bylo něco správně udělané, je pravý čas pro Hellboye. Tento ohromný rudý rváč má na pravé ruce obrovské kamenné prsty, které v bojích použivá jako palici. Když ta nestačí, má “Velký bejby” – napůl brokovnici, napůl revolver s náboji velkými jako skleničky od dětské přesnídávky.

Liz

Pyrokinetická Liz Sherman si teprve začala zvykat na své mimořádné schopnosti, které se poprvé objevily, když jí bylo 13 a tragicky ovlivnily životy její rodiny. Už jako dítě se kvůli svým dovednostem stranila ostatních. V B.P.R.D. našla nejen domov, ale i svoji životní lásku Hellboye. Jelikož už jí unavovalo žít jako utajovaný blázen, zdráhavě přijala roli odtajněné hrdinky. Když je potřeba, tak říká: “Oheň není můj nepřítel, je mojí součástí,” a začne pálit hořící šrouby na všechny, kteří ohrožují její přátelé nebo nevinné.

Abe

Téměř 150 let starý vodomil, mimořádně citlivý Abe Sapien má psychogenetickou schopnost číst minulost i budoucnost ostatních. Je ukázkovým gentlemanem a jeho bezmezná dobrota je narušována jen jeho vášní pro shnilá vajíčka. Rybovitý savec musí používat vodní plíce, aby mohl dýchat, když je na suchu. Ve svém srdci má tajemnou princeznu Nualu, která má podobnou povahu a stejný smysl pro spravedlnost.

Johann

Protoplasmický mystik Johann Kraus je nejnovějším členem B.P.R.D. Dokáže ovládat živé i neživé objekty a měnit jejich nervové reakce. Ovládá telepatii. Chrání ho tlustý oblek, který uvnitř udržuje plynovou ektoplasmu nutnou k životu. Jeho schopnost nahlížet do mysli neživých věcí pomáhá Hellboyovi a jeho kolegům v boji proti příšerám, které se objevují převážně v noci...

Manning

Specialní agent Tom Manning je hlavní spojkou mezi FBI a B.P.R.D., který strávil desítky let utajováním existence skupiny superhrdinů před veřejností. Ačkoliv odvrátil několik katastrof ohrožujících tajný tým (a odrážel nekonečný houf novinářů dychtivých ulovit senzační zprávu o “ďábelském” muži), po Hellboyových činech na Manhattanu byl Manning uklizen do ústranní. Teď, když je existence B.P.R.D. odtajněna, Manningovo místo je v ohrožení, neboť vládá žádá, aby tajnou agenturu na veřejnosti zastupoval Johann Krauss.

Princ Nuada

Krutý vládce, který žije ve světě nahoře i pod zemskou kůrou, vyzval své potomky, aby probudili k životu neporazitelnou armádu kreatur známou jako Zlatá armáda. Z exilu se vrátil do království Bethmoora, aby získal zpět zemi a svobodu, kterou mu podle něj vzali jeho lidé. Nuada ví, že aby se mu to podařilo, bude potřebovat pomoc dobrých, zlých... a těch nejhorších.

Princezna Nuala

Věčně krásná princezna Nuala je zvláštně podobná svému brutálnímu dvojčeti, princi Nuadolvi. Jen na tváři má jizvy, které kazí její dokonalý obličej. Ona je laskavá yin a její bratr zlý yang. Nuale byla jako oblíbenému dítěti krále Balora svěřena královská koruna království Bethmoora, která buď zajistí mír celému vesmíru nebo způsobí absolutní zničení.

Wink

Nuadův obludný nohsled, skřet pan Wink, plní příkazy svého zkaženého pána bez ohledu na to, jak děsivé jsou instrukce. Od osvobození davu zubatých skřítků, kteří se pak vrhnou na nevinný dav na trhu trollů, Wink je ohromná a odporná příšera. Má obrovskou mechanickou pěst, se kterou má i Hellboy a jeho kamenná ruka co dělat.

Anděl smrti

Nesmrtelný a uchvacující Anděl smrti čeká ve svém podzemním doupěti už mnoho let, aby sdělila Liz a Hellboyovi tajemné proroctví, které ovlivní jejich životy a budoucnost celého světa. Má srdce z prachu a písku a společnost jí příležitostně dělá jen skřítek z království. Anděl smrti dá Hellboyovi a Liz na výběr jen dvě možnosti: získat nový život nebo se proměnit v smrtelný prach.

Větší, nebezpečnější... ale pořád rudý: Hellboy je zpět

První Hellboyova dobrodružství byla vydána v roce 1994. Ještě o rok dřív natočil Guillermo del Toro svůj režisérský debut – kritiky vyzdvihovaný horor Stroj času. Myšlenku natočit film podle díla Mika Mignoly nosil v hlavě poměrně dlouho.

Jeho verze Hellboye se velmi podobala tomu, jak ho viděl sám Mignola – řemeslník, možná instalatér nebo zámečník, který přijde a řekne: „Tak kde to teče?“ a mlčky to opraví. Zároveň to ale je unavený, zdráhavý badatel, který se snaží přijít na to, jak přeprat příšery.

Režisérův záměr proměnit padoucha ve filmovou hvězdu překvapil pragmatického Mignolu, který byl přesvědčen, že jeho anti hrdinové zůstanou jednou pro vždy na papíře.

V dnešní době, která fandí dokonalé kráse, diváci přivítali, že kladná postava bude vypadat, řekněme to na rovinu, zrůdně. Producent Mike Richardson k tomu říká: “Hellboy není klasický superhrdina. Je to postava s rohy a ocasem, která vypadá jako zlý démon. Snaží se zbavit se svých rohů, aby vypadal co nelidštěji. Je to průměrně statečný hrdina, který touží být jedním z nás.

Celých pět let před začátkem natáčení prvního Hellboye se kreativní tým komiksu rozhlížel, kdo by byl nejvhodnějším režisérem. Stálo o to mnoho lidí, ale až Guillermo svými filmy Princ bez království a Blade 2 producenty přesvědčil, že on je ten pravý.

První díl byl poměrně úspěšný a celosvětově vydělal 100 miliónů dolarů. Produkovalo ho studio Revolution. Po jeho zániku se realizace ujalo studio Universal, které už na Hellboyovi kdysi začalo pracovat.

Del Toro chtěl, aby se v druhém díle objevilo více postav, které Mignola vytvořil. Namaloval více než polovinu všech skřetů, trolů a kreatur, které potom ztvárnili herci v důkladně vytvořených maskách a kostýmech.

Kromě postav z Mignolova vesmíru jsou ve filmu i postavy, které vymyslel sám del Toro. Je to například princův oddaný sluha, trol Wink nebo záhadný, okřídlený Anděl smrti.

Mignola i del Toro chtěli, aby měl v  Hellboyovi II příběh více vypravěčských rovin, než tomu bylo v prvním dílu. Nebylo to obtížné, nemuseli se držet původního příběhu, který byl dobře pokryt prvním filmem. V komisech o Hellboyovi se objevují i mytologie a báje a pověsti, které vůbec nebyly zapracovány do „jedničky“. Takže teď, místo Rasputina, nacistů a vědců se tvůrci rozhodli využít nadpřirozené jevy.

Od vymyšlení linky příběhu trvalo del Torovi dva a půl roku než dokončil scénář. Ignoroval obvyklé náležitosti pokračování, jak sám říká, nebyla potřeba znovu představovat jednotlivé postavy. Vycházel z toho, že je lidé znají z předchozího dílu. Místo toho se soustředil na příběh, na temnou pohádku plnou tajemných příšer, které žijí v neznámém světě, ale mají emoce velmi podobné lidským.

Zachraňovat svět je pekelná práce, ale Hellboyovi to nevadí, je to jeho poselství, jeho smysl života. Pomoc k němu přichází v podobě různých bláznů.Všichni společně se skrývají v moderně vybaveném úkrytu na základně B.P.R.D. v New Persey. B.P.R.D. oficiálně neexistuje, ale několik udivených civilistů zahlédlo rudého „gangstera“ a jeho mimozemské parťáky v akci. Takže, ať chcete nebo ne, je čas představit Hellboye veřejnosti.

Když jsme ho naposledy viděli, Hellboy zachraňoval lidstvo před starým šíleným mnichem, který velmi usiloval o zničení Země. Tentokrát se Hellboy setká s princem, který postupně připravuje armádu hrozivých kreatur, aby mu pomohly získat zpět, co bylo kdysi jeho. V soukromém životě má Hellboy ještě větší trable. S Liz chodí rok, počáteční zamilovanost je dávno pryč a přichází nuda všedních dní.

Herecké obsazení

Hellboy by nebyl Hellboy bez Rona Perlmana.Herec se ke své oblíbené roli vrátil velmi rád. Sám svoji postavu popisuje jako „ne moc schopného, líného lajdáka… průměrného Američana, který má rád pivo a fotbal, a který nemá žádnou touhu stát se super hrdinou.“ “Náhodou má mimořádné schopnosti, které přiměřeně odpovídají tomu odkud je a kdo vlastně je. Ideální den pro něj znamená hodně pizzy a piva u televize. Jeho nadlidské vlastnosti jsou náhodné, není to nic, o co by sám usiloval.”

Hellboy se samozřejmě nemohl vrátit bez své něžné, sarkastické a romantické polovičky, Liz, kterou čeká další kolo oslnivé pyrokinetiky. Perlmanovou partnerkou je opět Selma B lair. V komiksu je Liz pořád zasmušilá, hloubavá, zdá se, že se nikdy neuvolní a Selma Blair to zahrála naprosto přesně. Kvůli strachu, že by někoho náhodou zapálila, zůstává v prvním dílu krásná Liz nedotknutelná. Jen ale do chvíle než potká Hellboye. Kromě toho, že ve vztahu zažívají stejné problémy jako obyčejní lidé, musí se vypořádat s nástrahami, které číhají na démony a zapalovačky s nadpřirozenými silami. Malicherné věci se v jejich případě násobí. Když se pohádají, není to jen: „Jdu se projít, přijdu za chvíli.“, je to „Rozbiji kuchyni a pak se půjdu projít.“

V roli Abe Sapiena, který jí zkažená vajíčka, znovu uvidíme Douga Jonese. Tento napůl savec, napůl ryba může stejně jako delfíni přijímat a přenášet informace a obrázky, které přečte v jiných objektech. Abeho postava se v novém dílu více rozvíjí, poprvé ji uvidíme se zbraní ruce a poprvé se opravdu zamiluje. Jeho vyvolenou je princezna Nula. Jediným problémem je, že je navždy spojena se svým zlým dvojčetem.

Doug Jones nehraje jen Abeho, ale díky pětihodinové práci v maskérně se proměňuje i v otylého soudce Chamberlaina a okřídleného Anděla smrti.

Vedení z Washingtonu poslalo do B.P.R.D. nového šéfa, který dokáže urovnat pozdvižení spojené s Hellboyovým prozrazením na veřejnosti. Tým už se nemůže déle schovávat v Trentonu pod smyšleným jménem jiné společnosti. Nový šéf Dr. Johann Krauss dřív býval normální člověk, teď existuje jen díky plynu uvnitř jeho obleku. Je to učebnicový příklad šéfa a stejné chování očekává i od svého týmu, především od reptavého Hellboye. Naneštěstí pro Krausse, pokaždé, když promluví se svým německým přízvukem, v Hellboyovi se začne vařit krev a vidí rudě. Johannův oblek vypadá jako předpotopní skafandr a hlavu má ukrytou v skleněné bublině. Má zvláštní schopnost znovuoživit cokoliv svým ektoplazmatickým kouřem, který mu vychází z rukavice na rukou.

Vrací se i agent Tom Manning a s ním herec Jeffrey Tambor. Tambor, který měl jako dítě komiksy zakázané, si teď plní své dětské sny. Podle něj je stěžejní myšlenka Hellboye ve vědění, že všichni jsme Hellboyové, Liz a Abe. Všichni si o sobě myslíme, že jsme škaredí, ale zároveň v sobě máme lásku.

Celé B.P.R.D. je na nohou, když zaregistrují nebezpečí přicházející od zapovězeného syna Země, prince Nuada Silverlanceho, žijícího doposud v exilu. Princ se vrací na zemský povrch, aby změnil rovnováhu v rozložení sil, a to i za cenu, že se vzepře svému otci a svoji milovanou sestru vystaví nebezpečí. Princ je mimořádný padouch – je velmi nebezpečný a výborný bojovník, dodržuje ale vysoké morální zásady. Hraje ho Luke Goss, kterého jsme viděli jako upíra Nomaka ve filmu Blade 2 . Princ se nevrátil se na Zemi s úmyslem střetnout se s Hellboyem. Ale když k tomu došlo, využije toho a rozhodne se připoutat si ho fyzicky i psychicky. Přesně zná Hellboyova slabá místa a když přijde správná chvíle, zavolá si ho a přinutí ho podívat se, kdo vlastně je a jaké jsou jeho povinnosti. Hellboy se musí ptát sám sebe, proč pracuje pro agenturu, která likviduje kreatury, jež jsou stejné jako on.

Princeznu Nualu hraje britská herečka Anna Walton. Princezna se musí potýkat s vlastním svědomím.Miluje svého bratra, ale ví, že ho nesmí nechat zvítězit. Díky Anně Walton zůstává princezna éterickou bytostí, která dokáže mít vztah s rybou… tedy s Abe Sapienem.

John Hurt se v novém filmu opět objeví jako Hellboyův otec profesor Trevor Broom a Roy Dotrice si zahraje krále Balora. Brian Steele se ujal hned čtyř rolí najednou: zpodobnil princova nohsleda Winka, prodavače svitků, ženského trola Fragglewumpa a dalšího trola jménem Cronie.

Pod povrchem: Jak vznikala podoba Hellboye II: Zlaté armády

Tým superhrdinů provede sérií výprav do tajemných nových světů, o jejichž existenci se již dříve spekulovalo, ale nikdy nebyla prověřena. Tyto krajiny byly detailně rozkresleny ve všude přítomném notesu režiséra del Tora, který je namaloval dlouho před začátkem natáčení. Dát těmto skečům skutečnou podobu byl úkol pro designéra Stephena Scotta.

Tentokrát se Hellboy se svými dobrodružství dostane do nových míst. V prvním díle se pohybovali jen v kanálech a podzemí, teď se musí zorientovat ve “vyšších” sférách - mezi lidmi ve volném prostranství.

Nepochybně nejzvláštnější prostředí je příznačně pojmenovaný trh trollů. Místo pod Brooklynským mostem, kam se dostanete jen přes řeznictví, je jedno z mála míst, kde se zrůdy necítí jako vyvrženci. Koupíte zde všechno, co jen bytost z podsvětí může potřebovat: vyřazené věci z nadzemního světa, novinky na trhu jako lidská kůže, holičství, opiové doupě, ohromný mlýnek na maso nebo černou tabuli na psaní. Najdete zde vše, dokonce věci, které nejsou na prodej. Je to samozřejmě místo přeplněné trolly, je jimi ucpaná každá štěrbina. Trollí trh vznikl v ohromné jeskyni nedaleko od Budapeště, která do té doby sloužila hlavně k pěstování hub. Vzhled trollů byl pečlivě vytvořen tak, aby si je diváci nemohli spléct s “obyčejnými” lidmi. Trollové mají hrby vepředu i vzadu, ohromná břicha, ruce se třemi prsty, vysoké boty...

Jak trollí trh,tak impozantní komnata Zlaté armády byly navrženy v ostrém kontrastu s nadzemním lidským světem. Pozemní svět je lineární, s rovnými čárami a ostrými hranami, zatímco v podzemí je všechno zakulacené. V komnatě je ukryta “zbraň masového ničení”, kterou před mnoha stoletími sestavil král Balor. Chtěl armádu, která nepotřebuje jíst, pít, spát ani odpočívat. Tak vznikla armáda ohromných strojů zabijáků. Jako stroje nerozlišují, zda je jejich cílem muž, žena či dítě, zda je to voják nebo nevinný civilista. Ve chvíli, kdy si vládce uvědomí nebezpečnost svého konání, zamkne Zlatou armádu jednou provždy, aby nemohla nikdy škodit. Bohužel jen do doby než ji zpět k životu přivede jeho syn. Komnata byla postavena v nepoužívané sportovní hale jedné budapešťské univerzity.

Natáčení začalo v červnu 2007 v Budapešti. Ulice New Yorku byly postaveny v ateliérech.

Ve scéně, kdy Hellboy uniká před Nuadou, musí se vyšplhat po kývajícím se hotelovém neónovém nápise. Pro tuto práci dubléra byl osloven maďarský šampión v rychlostním lezení Csaba Komondi. S botami, koženými kalhoty, těžkým kabátem, ohromnou zbraní, ocasem, rohy a kamennou rukou, nemluvě o nemluvněti, které zachraňoval, vážil o téměř čtyřicet kilo víc než normálně.

B.P.R.D. tým také navštívil legendární Obrův chodník v Irsku. Skutečný chodník byl použit jen na leteckých záběrech, detaily byly natočeny na maďarském venkově.

Sídlo agentury B.P.R.D., kde superhrdinové i bydlí, bylo postavaeno u Budapešti.

V doupěti Anděla smrti je na zemi vyryto schéma vesmíru. Pozorný divák si ve filmu všimne několika symbolů a schémat. Nejdůležitějsí je vyrytý piktogram, který na pokraji zkázy lidstva objeví Hellboy. Stane se spasitelem nebo poslem zániku lidstva, podle toho, jak ho budete číst...

Zubatí skřítci a prodavači údů: Kreatury v Hellboyově světě

Režisér del Toro má rád filmy, ve kterých je hlavním hrdinou příšera. Tato záliba je patrná i v novém Hellboyovi . V prvním díle útočily ohromné příšery, teď si režisér pohrál s myšlenkou, jaké by to bylo, kdyby najednou zaútočily malé potvůrky, které jsou vlastně roztomilé.

Proto se zrodili zubatí skřítci. Tito tvorečci mají pramálo společného se svým hezkým názvem. Mají neutuchající chuť na železo a nejraději ho získávají z lidského masa.

Další z mimořádných stvůr je jako rostlina vypadající Elemental, dosahující až 70 metrů. Původem pochází z Nuadovi zahrady. Po styku s vodou se rozroste do ohromného pralesa a požírá vše, co má v cestě. Původně sloužila elfům při udržování rovnováhy ekosystému, ale vymkla se kontrole.

Většinu bojových scén točily dvě hlavní “živé” postavy – Hellboy a princ Nuada – sami. Pro některé náročné prvky mrštného, rychlého prince bylo pro Luka Gosse potřeba najít dubléra. Dnešní doba umožňuje takové „zázraky“ jako zadat slovo akrobat do internetového serveru YouTube a kýžený akrobat je na světě.

Pro Guillerma del Tora a kameramana Guillerma Navarra je Hellboy II: Zlatá armáda pátou vzájemnou spoluprací. Poslední Faunův labyrint přinesl v roce 2007 Navarrovi Oskara za nejlepší kameru.

Na závěr slova režiséra: “Hellboy je netypický dobrák, se zvyky dělníka a velkým srdcem. Má výjimečnou práci, ale mentalitu pracujícího dělníka. Bojuje se svými vnitřními démony a vzpírá se tomu, čemu ostatní říkají osud. Mísí se v něm povaha a výchova, což jednoduše ukazuje, co to znamená být člověkem. Byl bych rád, kdyby si v Hellboyovi každý našel svoji příšeru. Všichni je potřebujeme, abychom mohli snít.”

zdroj: Bontonfilm

Zpět

Vyhledávání

© 2008 Všechna práva vyhrazena.