Eros (2004) - Info ze zákulisí

02.09.2008 16:46

V roce 1995 produkoval Stéphane Tchal Gadjieff úspěšný snímek Michelangela Antonioniho Za mraky (Beyond the Clouds), který byl natočen poté, co tento vynikající režisér utrpěl mrtvici a zůstal z části ochrnutý. Jeden z producentů řekl: „Inspirovala mne jeho vnitřní síla, jak odmítal své omezení.“ „Vidět tohoto muže bojovat každý den bylo zajímavou zkušeností.“ Po skončení natáčení byl Antonioni stále neoblomný a chtěl točit další filmy. Jednou řekl: „Točit filmy, to pro mne znamená žít.“ Nakonec přišel Stéphane Tchal Gatjieff s myšlenkou natočit trilogii s tématem Erose. K Antonionimu chtěl získat dva mladé úspěšné režiséry, kteří jsou Antonioniho filmařským uměním ovlivněni. Každý by pak dle své volby natočil příběh s tématem erotika.

Výroba začala s Antonioniho částí Erose, nazvanou The Dangerous Thread of Things. Scénář napsal dlouholetý Antonioniho scénárista Tonino Guerra (Dobrodružství, Zvětšenina) a námět čerpal ze tří příběhů Antonioniho knihy That Bowling Alley on the Tiber: Tales of Director. Natáčení začalo ke konci roku 2001 v okolí Lake Burano v Tuscany, Itálii a trvalo téměř 6 týdnů.

Soderberghův příběh, Equilibrium, se začal natáčet v březnu 2003 ve studiu v Los Angeles. Soderbergh věděl, že oba dva další režiséři budou ve svém přístupu k tématu více přímější, a tak si vybral odlehčenější a více eliptickou cestu. „Líbila se mi idea otázky: Jaký by měl být erotický film, ve kterém hrají Alan Arkin a Robert Downey, Jr.,“ říká Soderbergh.

Film Wong Kar Waie, The Hand, se natáčel ke konci roku 2003 v Hong Kongu a byl dokončen začátkem roku 2004. Gong Li uvedla, že byla ohromně šťastná, když mohla točit tento film „nejen s Kar Waiem, ale dělat projekt spojený s Antonionim.“

Pro sjednocení filmu bylo potřeba vytvořit scény, které by spojovaly tyto tři snímky. Tonino Guerra doporučil pro tuto práci skvělého italského umělce/ilustrátora, Lorenzo Mattottiho. Mattotti pracuje s různými styly a vybral tři, které podle něj korespondovaly s různorodostí tří příběhů.

Brazilský zpěvák/textař, Caetano Veloso, přispěl k tomuto filmu originální písní Michelangelo. Píseň hraje na pozadí záběrů Lorenzo Mattottiho.

Film se skládá ze tří povídek:

1. THA HAND

The Hand je příběhem mladého krejčího, který již dlouhou dobu tajně miluje krásnou Hong Kongskou kurtizánu. Datuje se rok 1963, je horké letní odpoledne. Zhang, krejčovský učeň, je velmi nervózní. Je to poprvé, kdy má ušít pro zákazníka šaty na míru. A zvláště, když tím klientem je slečna Hua, známá kurtizána. V apartmá slečny Hua se cítí nesvůj a vzrušený zároveň. Božsky krásná kurtizána k němu přistoupí a nařídí mu svléknout kalhoty. Pak mu vloží svoji ruku mezi nohy a začne hladit jeho stehna. Říká: „Nyní poslouchej: tvůj mistr stárne. Řekl, že ty máš talent. Jednoho dne se staneš mým krejčím. Zapamatuj si tento pocit a budeš mi šít nádherné šaty.“ Stejně rychle, jak to začalo, tak rychle to také skončilo. Během let má Zhang mnoho příležitostí vidět slečna Hua, ale ona nikdy nezmíní jejich první setkání, ani o něj neprojeví jakýkoliv zájem. Ale on je jí stále fascinován. Pokaždé, když pro ni šije šaty, cítí pohlazení její ruky. Jak Zhangovy dovednosti a pověst krejčího rostou, Huanina kariéra postupně upadá…

2. EQUILIBRIUM

Equilibrium Stevena Soderbergha je o vystresovaném reklamním managerovi z New Yorku, 50. let, který trpí sérií opakujících se erotických snů. Během sezení s psychologem Dr. Pearlem, popisuje svůj sen o ženě, která je mu povědomá – ale když se ráno probudí, nemůže si vybavit, kdo to je. New York, 1955. Nick Penrose má své sezení s psychiatrem Dr. Pearlem. Zdá se, že ho zneklidňují dvě věci – stres v práci a stále se opakující sen. „Před dvěma týdny,“ říká Penrose. „To byl den, kdy jsem ztratil svoji rovnováhu.“ Dr. Pearl navrhne, aby si Penrose lehnul na pohovku, technika, která dobře fungovala u jeho předchozích klientů. Penrose si lehne, zavře oči a začíná si vybavovat svůj sen. Když tak udělá, vyndá doktor dalekohled a dívá se z okna. Pentose začíná vykládat svůj sen.

3. THE DANGEROUS THREAD OF THINGS

The Dangerous Thread of Things Michelangela Antonioniho sleduje manželský pár, který si už dlouhou dobu nemá co říci. Hledá východisko z této bezvýchodné situace. Muž prožije jedné noci vášnivý románek s bezstarostnou mladou dívkou, ale ani tato zkušenost ho neuspokojí. Později se žena a dívka setkávají…

Řekli o filmu:

  • „Eros je klasický třídílný snímek o filmové erotice od tří vynikajících scénáristů-režisérů… Film dal dohromady proslulé trio, které vytvořilo náročnou, originální antologii mezinárodních sexuálních příběhů a výsledky jsou různé, dráždivé a celkem rozlišné v tónu a náladě.“ (Michael Wilmington, Chicago Tribune)
  • „Je to film plný idejí, takže soudit ho podle jednotlivých částí je irelevantní. Líbily se mi ty vizuály, zvláště v první části… Doporučuji to zvláště těm, jejichž představa dobrého filmu je daleko za hranicemi rychlého požitku z přímého, přesně daného děje.“ (divák)
  • „Ztracen ve smyslech… Tolik barev, tolik tvarů, tolik hudby – neuvěřitelný pocit, který trvá po shlédnutí filmu – nádherné. Musíte to vidět a cítit. Skvělé!“ (divák)

zdroj: SPI

Zpět

Vyhledávání

© 2008 Všechna práva vyhrazena.