Absurdistan (2008) - Info ze zákulisí

02.10.2008 22:10

V malé bizarní vesničce je kapání vody víc než proudy lásky …

Legenda říká, že když Bůh rozdělil všechnu půdu, objevila se opožděná skupina lidí, kteří chtěli také část. Jelikož to byli milí lidé, dal jim Bůh zemi, kterou si původně chtěl uchovat pro sebe. Sám se potom odstěhoval do nebe. Ještě teď se tam pravděpodobně směje, protože pustina, kterou jim daroval, je suchá jako troud.

Vítejte v Absurdistánu…

Někde mezi Asií a Evropou leží bohem zapomenutá vesnice Absurdistán, ve které žije 14 rodin. Pro vesnici je největším problémem voda... ale pro místní ženy jsou největším problémem jejich líní muži, kteří nezvednou ani prst, aby situaci a zchátralý vodovod napravili.

Žijí zde i mladí Aya a Temelko, kamarádí od narození, kteří dosáhli věku, kdy se jejich přátelství změnilo v lásku. Naneštěstí nejvhodnější den – podle Ayiny babičky – pro jejich “poprvé” připadá na den za 4 roky. Situace je to o nesnesitelnější, že nejprve musí absolvovat společnou koupel...

Mladí muži jsou posláni do města, aby se naučili, jak prastarý vodovod opravit. Mladíci to vyřešili po svém... nikdy se nevrátili zpět. Kromě Temelka. Během čtyř let, co byl pryč, se vesnice stala špinavějši a ženy nazlobenější na svoje muže.

Přišel čas pro společnou koupel Ayy a Temelka. Když ženy z vesnice vidí, jak urputně Aya trvá na tom, že Temelko musí problém s vodou vyřešit, aby se jí mohl vůbec dotknout, rozhodnou se, že zahájí stejnou taktiku “žádná voda = žádný sex”. Chlapi “budižkničemové” si jen udiveně škrábou své prázdné hlavy. Začíná souboj pohlaví, který ostnatým drátem rozdělí vesnici na dva tábory...

Čas neúprosně proudí a Temelko se pokusí naposledy zachránit situaci a připravit společnou koupel. Možná je ale pozdě, protože Aye i ostatním ženám došla trpělivost a rozhodly se opustit vesnici i lenivé zaprášené muže...

Absurdistán – místo, situace nebo pocit? V každém případě je to neuvěřitelné, romantické, mimořádně poetické a nadčasově magické. Režisér Veit Helmer posadil svůj třetí film na hranici reality, kde se snoubí pohádka a okouzlení s představivostí. Stejně jako v předchozích filmech " Tuvalu " a " Gate to Heaven " i “ Absurdistán ” zasadil Helmer do neexistujícího světa plného výstředního humoru, velkého množství myšlenek a spousty citací a odkazů na filmovou historii.

Kde vlastně Absurdistán leží? Režisér Helmer k tomu říká: “Někde mezi Evropou a Orientem. Ale museli byste ho na mapě hledat hodně dlouho. Na Kavkazu všechny vlády požadují zem sousedních zemí. Jen Absurdistán je místo, které by nikdo nechtěl. Každá země by se ho chtěla zbavit, neboť zdejší obyvatelé jsou tak tvrdohlaví.”

Film se natáčel 50 dní v severozápadním Ázerbájdžánu, padesát kilometrů od hlavního města Baku, daleko od filmů středního proudu a civilizované evropské kinematografie. Vesnice Lahic je kromě internetové kavárny, sedmi mešit a dvou čajoven naprosto odříznutá od civilizace. Helmer tu pravou vesnici hledal čtyři roky. Nakonec zde natočil moderní pohádku, která diváky zasáhne přímo do srdce. “ Absurdistán ” je o neobyčejném milostném příběhu, o ženské síly a mužské slabosti.

Hlavní role hrají česká herečka Kristýna Maléřová a německý herec Maximilian Mauff. Další role vytvořilo více než 30 herců z Litvy, Běloruska, Moldávie, Bulharska, Portugalska, Španělska nebo Francie. Ayinu babičku si zahrála gruzínská filmová ikona Nino Chkeidze.

zdroj: Bontonfilm

Zpět

Vyhledávání

© 2008 Všechna práva vyhrazena.