Zmražená pojistka (2005) - Info ze zákulisí

07.09.2008 12:46

Příběh

Aljaška je domovem losů, pečených sušenek a také Paula Barnella (Robin Williams), který s nevalným výsledkem prodává zájezdy do teplejších krajů. Vlídný Paul má velké dluhy a také manželku Margaret (Holly Hunter), která bez přestání sprostě nadává. Trpí totiž Tourettovým syndromem. Ten způsobuje, že Margaret neovládá to co říká. Paul chce situaci vyřešit s pomocí svého nezvěstného bratra Raymonda (Woody Harrelson). Chce si nechat proplatit Raymondovu životní pojistku, aby zaplatil dluhy a získal prostředky na léčbu své ženy. Je to celý milion dolarů. V pojišťovně však narazí na mladého likvidátora jménem Ted Watters (Giovanni Ribisi). Ambiciózní Ted jeho žádost rychle zamítne s tím, že Raymond není pohřešovaný dostatečně dlouho, aby byl prohlášen za mrtvého. Nedlouho na to ovšem Paul objeví promrzlou mrtvolu v popelnici za svou cestovkou. Prvotní hrůzu vystřídá šílená myšlenka: kdyby vydával mrtvého za svého bratra, mohl by pojistku bez problémů vybrat.

Ted se zoufale snaží o povýšení, aby se z Aljašky dostal do teplejších končin. Čeká na případ, který se stane jeho jízdenkou za sluncem. Odhalit pořádný pojišťovací podvod je těžká fuška. Ted má také přítelkyni Tiffany (Alison Lohman), která doma provozuje telefonní věštírnu. Paul mezitím vymyslí plán. Raymond má zemřít při útoku divoké zvěře. Je nalezeno ohlodané tělo s Raymondovými doklady. Všechno jde jako na drátkách. Nárok na vyplacení pojistné částky se však dostane na Tedův stůl. Ted si vzpomene na nedávný Paulův pokus a zavětří svou šanci. Okamžitě se pouští do vyšetřování s vidinou vytouženého přeložení.

Další komplikace na sebe nenechá dlouho čekat. Na Paulovy dveře zaklepou Gary (Tim Blake Nelson) a Jimbo (W. Earl Brown). Právě oni mají na svědomí dotyčnou mrtvolu. Tělo si odložili v popelnici, teď ho ale potřebují, aby prokázali odvedenou práci. Berou Paulovu ženu jako rukojmí a chtějí zpět tělo a navrch část pojistky.

Zmatený Paul neví, co si počít. Ted jde po něm, tělo je už pohřbené a navrch se objevuje živý a zdravý Raymond, který se o své smrti dočetl v novinách. Raymond je ochoten „zůstat mrtvý“, pokud dostane část pojistky. Má ovšem za to, že se jedná pouze o 100 000 dolarů. Paul má nicméně podezření, že Raymond má zálusk na celou pojistku a že je schopen jít přes další mrtvoly.

Tedova posedlost případem roste a zanedbává ostatní práci i svou přítelkyni. Důkaz však stále nenachází. Právě naopak, Paul dostává své peníze a povýšen je Tedův kolega. Likvidátor je bez sebe vztekem a v zoufalství dokonce Paulovi vyhrožuje. Paul má ale jiné problémy, musí zachránit sebe a svou ženu před nevyzpytatelným Raymondem.

Paul chce vrátit tělo a pak utéct s manželkou a penězi, než si toho Raymond všimne. Výměna těla za manželku je připravena a peníze ukryty. Na místě se ale náhle objevuje Ted, stále odhodlán dopadnout svou šanci na letenku z Aljašky a také Raymond, který chce své peníze. Paulovi zbývá jen doufat, že s toho on a jeho žena vyváznou živí.

Takže popadněte sněžnice a beranici. Černá komedie Zmražená pojistka s sebou ale nese nebezpečí zavraždění, umrznutí a navrch sežrání vlkem nebo dokonce medvědem trpícím nespavostí. Losi lhostejně přihlíží.

O natáčení

Příběh filmu Zmražená pojistka se odehrává ve sněhu, v horách sněhu. Štáb se vydal hledat vhodné lokality k řece Yukon a slavnému průsmyku White Pass. Natáčet se začalo v dubnu 2004. Kromě toho, že je tato oblast pokryta sněhem až do května, nabízí také množství skalních útesů, ze kterých se dá lehce shodit zmrzlé tělo.

Oblast je krajně nehostinná, nemluvě o naprosté absenci ubytování. Štáb přespával ve městě Skagway a vyrážel ke zhruba 100 km vzdálenému průsmyku každý den. V létě je Skagway vyhledávaným cílem turistů, z místního přístavu vyráží vyhlídkové lodě proti proudu Yukonu. V dubnu tu však ještě vládne tuhá zima. Město je v tomto období dosažitelné pouze lodí nebo malým letadlem (během letu ukázala posádka filmovému štábu, kde je v letadle tábornické vybavení pro případ havárie a smrti pilota).

V zimě zůstává ve Skagway jen asi 650 otužilců a adrenalinových maniaků. „Mluvil jsem s několika místními, oni to tam milují“ říká Robin Williams. „Zdaleka ne každý si libuje v teplotách desítky stupňů pod nulou, v létě tam zas mají obrovský hmyz.“

Štáb se zabydlel v salónu U červené cibule. Nezbylo než si zvyknout na místní počasí, které několikrát přerušilo natáčení. Williams k tomu říká: Chtěli jsme začít točit připravenou scénu, ale najednou bylo všude bílo. Museli jsme použít GPS, abychom našli auta, která byla jen 100 metrů daleko.“ Režisér Mark Mylod přiznává, že ho počasí zaskočilo: „Představoval jsem si, že budeme točit scénu podle plánu třeba 4 dny ve stejných podmínkách. Nenapadlo mě, že dva z nich nebude vidět na krok. S tím rozpočet filmu pochopitelně nepočítal. Nefungovaly mobilní telefony. Na spoustu míst jsme se mohli dostat jen na sněžných skútrech. Naučil jsem se je obstojně řídit.“

Tvůrci se shodují, že natáčení na Aljašce bylo nezbytné pro zachycení průkopnického ducha, který je tu stále přítomen. Žít tady, to chce opravdové odhodlání, člověk tu opravdu může umrznout. Na té zmrzlé divočině je zároveň cosi úchvatného, člověk si najednou připadá bezvýznamný. Štáb filmu měl dokonce to štěstí, že při nočním natáčení byl svědkem polární záře.

24. Dubna se produkce přesunula do města White Horse v kanadské části Aljašky, které posloužilo jako lokace pro Raymondovu chatu a dům paní Wherryové. Tou dobou se k natáčení připojil Woody Harrelson a hned prokázal svou kuráž, když v plavkách pózoval pro fotografii na pláži, která byla ve skutečnosti pořízena na zmrzlém jezeře. Palmy byly dodány později digitální technologií. Po pěti dnech natáčení a poté, co se Harrelsonova tělesná teplota vrátila do normálu, se štáb přesunul do Winnipegu, kde byly poslední lokace.

Winnipeg poskytl exteriéry pro Paulovu cestovní kancelář, jeho dům a také pro budovu pojišťovny. Natáčely se tu také scény z interiéru Tedova bytu a místní letiště se objevuje v závěrečné scéně filmu. Sníh vydržel až do konce natáčení, během ledové bouře 12. května dokonce napadlo 30 centimetrů nového sněhu.

Projekt The Big White

Britský režisér Mark Mylod měl za sebou zatím jediný celovečerní film Ali G Indahouse (2002). Na scénář The Big White narazil, když se probíral hordou jiných na svém stole. Zaujala ho zejména charakterizace postav, které byly okouzlujícím způsobem lehce vyšinuté. „Pod touto slupkou jsou postavy velice lidské a právě takovým tématem jsem se chtěl zabývat. Směsice žánrů připomíná filmy bratrů Coenových, tento scénář se má však také svou vlastní identitu, je to skvěle odvedené řemeslo. Nemohl jsem to prostě strčit do šuplíku“ říká Mylod.

Scénárista Collin Friesen napsal The Big White ještě, když navštěvoval filmovou školu ve Winnipegu. Jeho základní myšlenkou byla otázka: Co udělá člověk, který uvízl na místě, odkud se chce zoufale dostat? Prostředky k úniku se nabízí, on jen zatím nebyl schopen složit si věci dohromady. „Zjevná lekce, kterou film dává zní: štěstí můžete najít, ať jste kdekoliv. Ale musíte mít kolem sebe lidi, o které se staráte a kteří se starají o vás“ říká Friesen.

Po rozhodnutí točit začal Mylod dávat dohromady herce. Klíčové bylo obsazení role Paula Barnella. Paul je špatný obchodník, je příliš milý a hrozí mu krach. V podstatě je zoufalý, ale nedá to najevo. Zvláštním způsobem si udržuje klid a důstojnost i když je nucen dělat věci proti své nátuře. Jeho první volbou pro tuto roli byl Robin Williams. Režisér popisuje jejich první setkání: „Bavili jsme se o kanibalských návycích šimpanzů, o kterých jsem shodou okolností něco věděl“. Williams slíbil, že dá vědět hned následující den a skutečně slovo dodržel a přislíbil účast.

Holly Hunter přijala roli Margaret, Paulovy problémové manželky, která dokáže být milá, ale vzápětí kousne. Je to vztah dvou lidí, kteří jsou si souzeni, Paul je schopen udělat cokoliv, aby ji viděl znovu šťastnou. Holly Hunter zvládla dokonale roli ženy postižené vzácným Tourettovým syndromem. Tato poněkud bizarní psychická choroba se projevuje tím, že člověk ztrácí kontrolu nad slovy, které říká. V tomto konkrétním případě neustálým nadáváním. Holly Hunter dodala charakteru Margaret hloubku, nejedná se v žádném případě pouze o vtipnou figurku. Rodinu doplňuje Woody Harrelson jako Paulův nevyzpytatelný bratr, který dokáže potěšit i vystrašit v jednom okamžiku.

Giovanni Ribisi hraje pojišťováka Teda a Allison Lohman (falešná dcera z filmu Švindlíři) jeho trpělivou přítelkyni Tiffany. Ta provozuje věštírnu na telefonu a také chce vztah s Tedem posunout o kousek dál. Ribisi hrál v podstatě nešťastnou postavu, přesto si ale zkušenost s tímto natáčením pochvaloval. Jediným problémem bylo, že se na zmrzlou scénu přesunul z Afriky, kde natáčel film Flight of the Phoenix.

Duo začínajících zabijáků ztvárnili Tim Blake Nelson, známý z filmů Bratříčku, kde jsi? nebo Minority Report a W. Earl Brown, který vytvořil nezapomenutelnou postavu retardovaného bratra Cameron Diazové ve filmu Něco na té Mary je.

Režisér Mark Mylod je s obsazením filmu nakonec více než spokojen. Důležité je to, že to jiskří mezi Paulem a Tedem, který má Paulův pojišťovací případ na starost. „Prostě stačilo nastavit na každého z nich kameru a točit, jak si jdou po krku. Moje nejsmělejší představy o obsazení tohoto filmu se vyplnily. Celou dobu jsem se bál, že se něco pokazí, ale nakonec to klaplo,“ dodává k tomu Mylod.

zdroj: Palace Pictures

Zpět

Vyhledávání

© 2008 Všechna práva vyhrazena.