Vesmírní opičáci (2008) - Info ze zákulisí

02.10.2008 10:18

Když se ztratí vesmírná sonda za pět miliard dolarů v intergalaktické díře, najme vesmírná agentura Hama Třetí – vnuka prvního šimpanze, který byl ve vesmíru, aby jim pomohl neovladatelnou loď vrátit zpět na Zemi. Ale Ham je volnomyšlenkářský cirkusový opičák, který raději žije svůj přízemní život bez jakýchkoliv ambicí pokračovat ve dědečkových slavných šlépějích. Nakonec se ale stane hrdinou proti své vůli a pozná, co je skutečná odvaha, když on a jeho vesmírní parťáci, statečná seržantka Luna a dokonalý velitel Titan riskují své životy, aby ochránili obyvatele vzdálené planety před krutým diktátorem.

Film režíroval Kirk DeMicco a scénář napsal spolu s Robem Morelandem podle svého námětu.

Ham Třetí (Vojta Kotek, v originále Andy Samberg), vnuk prvního šimpanze ve vesmíru, se protlouká životem jako cvičená opice v druhořadém cirkusu, když přijde nabídka od kosmické agentury, která se neodmítá. Intergalaktická červí díra transportovala jejich průzkumnou sondu do nedosažitelných koutů vesmíru. Ham je najat - spíše ale jako lákadlo pro novináře, aby se připojil k speciálně vycvičenému týmu opičích astronautů, kteří mají za úkol zachránit ztracenou loď.

Jeho efektní akrobatické kousky a bezchybné pohyby ve vzduchu z něj dělají úspěšného letce, ale díky zesměšňujícím šaškovinám a ne vždy vtipnému humoru si z kolegů – astronautů profesionálů – rychle udělá spíše nepřátele. Ham tráví většinu času na palubě utahováním si z nafoukaného velitele Titana (Martin Písařík – v originále Patrick Warburton) nebo flirtováním s okouzlující seržantkou Lunou (Lucie Vondráčková – v originále Cheryl Hines). I přesto je pro misi nepostradatelný.

Když jejich loď ztroskotá na planetě Malgor, je Titan zajat zlým diktátorem Zartogem, který ovládá celý nekonečný vesmír a otročí obyvatele planety Malgor. Výměnou za pomoc najít cestu děsivým Údolím opravdu zlých věcí slíbí Ham a Luna místní zoufalé obyvatelce jménem Kilowatt, že osvobodí její lid.

Titan se má stát jednou ze soch v Zartogově rozrůstající se galerii, kterou tvoří nespolupracující poddaní, namočení v roztavené lávě a vystavení jako připomenutí Zartogovy všemohoucnosti. Ham a Luna Titana zachrání a podaří se jim získat zpět i ztracenou loď. Ham, který si vzpomene na slib, který dal Kilowatt, náhle stojí před rozhodnutím, jestli se vrátí domů nebo učiní velký hrdinský šimpanzí krok, aby dostál dědečkova odkazu.

V originále Hama Třetího, cirkusového opičáka, který se stane cestovatelem ve vesmíru a národním hrdinou, namluvil Andy Samberg , který se proslavil jako komik v sérii jedovatě ostrých scének SNL Digital Shorts .

Jeho vesmírnou kolegyni a objekt jeho touhy Lunu mluví Cheryl Hines , jenž byla nominovaná na cenu Emmy za roli ve seriálu HBO Curb Your Enthusiasm .

Hlas třetímu vesmírnému opičákovi, veliteli Titanovi, propůjčil Patrick Warburton , hvězda sitcomu Rules of Engagement .

Populární hvězda divadelní Broadwaye Kristin Chenoweth namluvila statečnou vetřelkyni Kilowatt a Kenan Thompson , další členka SNL , mluví principálku cirkusu, ve kterém Ham Třetí vystupoval.

HAM - SKUTEČNÝ VESMÍRNÝ OPIČÁK (1957-1983)

Vesmírní opičáci vtipně uctívají památku skutečnému šimpanzovi Hamovi, jednomu z prvních hrdinů amerického vesmírného programu. John Glenn opičího světa, Ham odstartoval z mysu Canaveral 31. ledna 1961 a za 16,5 minuty uletěl 155 mil . Poté bezpečně dopadl na hladiny Atlantiku. A jeho odměna? Lahodné jablko.

Hamova neuvěřitelná cesta začala u afrického kmenu Cameroon. Když mu byly tři roky, opustil nebojácný šimpanz rovníkovou džungli a odjel do hor v Novém Mexicu. S dalšími pěti pečlivě vybranými šimpanzy se zúčastnil tvrdé přípravy na vesmírný let. Jeho jméno je akronymem pro laboratoř, která ho připravila na historickou výpravu - Hollomanské vesmírné lékařské centrum umístěné na letecké základně Holloman.

Kvůli možným nebezpečím číhajícím ve vesmíru se NASA rozhodla, že do míst, kde člověk ještě nebyl, vyšle nejdřív šimpanze. Ham a jeho kolegové byli pro tuto mimořádnou misi vybráni proto, že složení šimpanzího těla a jejich vysoká inteligence jsou podobné lidem. Test měl ověřit bezpečnost kosmické kabiny, systémy zabezpečení a možnost hýbat pákami během přistání, stavu beztíže a znovunalodění.

Trénink uchazečů byl tvrdý. Tým 20 specializovaných lékařů a odborníků na zvířata dohlížel na Hama a jeho kolegy, když se učili ovládat řídící panel lodi Mercury- Redstone. Cílem bylo naučit je hýbat pravou rukou pákou, když začne svítit bílé světlo a levou pákou, když svítí modré světlo. Když operaci provedli správně, dostali za odměnu kousek banánu.

Po ukončení tréninku byli šimpanzi převezeni na mys Canaveral na Floridě. Malí primáti a jiná zvířata byla do vesmíru už dříve vyslána, ale tvor ve skafandru dosud nebyl nikdy víc než jen pasažér.

Pro úvodní let mohl být vybrán jen jeden šimpanz. Hamovi ještě nebyly ani čtyři roky, když získal nejdůležitější práci svého života. Ham byl bystrý, milý šimpanz s veselou povahou a proto byl ta nejlepší volba.

Když nastal den D, start a vstup do vesmíru proběhl hladce, ale palivo se spalovalo rychleji, než se předpokládalo, Ham měl původně letět o 100 mil dále. Jelikož loď Mercury-Redstone letěla příliš rychle a příliš vysoko, došlo jí palivo po pouhých dvou minutách.

I přes vysokou rychlost a nepříjemný tlak zůstal Ham v klidu a všechny úkoly zvládl na jedničku. Jen pohyby pákou byly nepatrně pomalejší než při tréninku. Tlak v kabině částečně klesl, ale skafandr ho ochránil před jakýmkoliv zraněním. Během letu zažil 7 minut ve stavu beztíže, také bez jakýchkoliv následků.

Po patnácti minutách letu přistála kabina i s Hamem v Atlantiku. Loď se kvůli nárazu potopila, ale Ham byl z vody včas vytažen a odvezen připravenou lodí. Jeho jediným zraněním byla modřina na nose.

Po návratu prošel důkladným vyšetřením, kromě únavy byl naprosto zdravý. V očividně dobré náladě pózoval s námořníky ze záchranářské lodi a následně si vychutnal své jablko.

Ham se stal mezinárodní hvězdou, obdržel největší vyznamenání dnešní popkulturní doby - objevil se na titulní stránce časopisu Life .

Informace získané během Hamova letu zužitkoval pouhé 4 měsíce po jeho výpravě astronaut Alan Shepard, když podnikl tu samou vesmírnou cestu.

Po splnění mise žil Ham 17 let v Národním ZOO ve Washingtonu, DC. Byl mimořádně populární u návštěvníků, o poznání méně u svých kolegů šimpanzů. Podobně jako mnohé lidské superstar i Ham měl problémy se svým soukromým životem. Později byl převezen do ZOO v Severní Karolíně, kde našel svoji šimpanzí lásku, se kterou strávil zbytek života.

Ham zemřel přirozenou smrtí 19. ledna 1983. Bylo mu 27 let. Je pohřben na trávníku před Mezinárodní vesmírnou síní slávy v Alamogordu, ve státě Nové Mexico.

Režie se ujal Kirk DeMicco, který napsal scénář k filmům Quest for Camelot a Rychlý Stripes . Scénář napsali Kirk DeMicco a Rob Moreland, podle námětu DeMicca.

Film produkoval John H. Williams (trilogie Shrek ) a Barry Sonnenfeld ( Muži v černém). Koproducenti: Tom Jacomb a Curtis Augspurger. Výkonní producenti: Neil Braun, Eric M. Bennett, John W. Hyde, Jerry Davis, Steve Brown a Morris Berger. Hudba: Chris Bacon a Blue Man Group. Film natočily společnosti “A Vanguard” a “Animation Odyssey Entertainment”.

zdroj: Bontonfilm

Zpět

Vyhledávání

© 2008 Všechna práva vyhrazena.