Seznamte se s Davem (2008) - Info ze zákulisí

02.10.2008 10:23

Dave Ming Chang (Eddie Murphy) právě přijel do New Yorku a připadá si tam jako Alenka v říši divů. Už na první pohled s ním něco není v pořádku, jakoby se necítil dobře ve svém těle, ani ve světě, ve kterém žije. A má k tomu pádný důvod: “Dave” není člověk, ale vesmírná loď složená z miniaturních fotek svého kapitána. Je to malý Eddie ve velké rodinné komedii Seznamte se s Davem (Meet Dave).

Pojďme si o něm říci trochu víc. Je mu něco přes čtyřicet, dobře vypadá, chodí elegantně oblékaný, i ve svém pozemském “úboru”. Obvykle nosí bílý oblek s černou kravatou a v náprsní kapsičce má malý, úhledně složený černý kapesníček, který připomíná diskotéková, sedmdesátá léta. Ale i přes jeho dokonalý zevnějšek na něm něco není v pořádku. Určitě není místní... to ani náhodou. I způsob, jak chodí, je divný. Při každém kroku mu jedna noha vystřelí divoce dopředu, jako kdyby ani nebyla jeho.

Důvodem, proč se “Dave” chová tak podivně je, že v jeho nitru žije posádka vytrénovaných mini lidí, kteří horečně řídí každý jeho pohyb a každé jeho gesto. V každé části Davova “těla” je vycvičený člen posádky (průměrná výška: 4,3 centimetry), který přesně ví, co má právě dělat.

Ale celá posádka pod vedením Kapitána (jehož podobu na sebe Dave převzal) dostává tvrdou školu života. Když se v “lidském” světě Dave poprvé napije vody, všichni uvnitř dostanou pořádnou, nečekanou sprchu. Cokoliv si na sebe Dave oblékne, se stane látkovou bestií, která celou posádku téměř udusí. Když jde na lékařskou prohlídku, svádí kovový Dave s běžnými elektrickými přístroji nezáviděníhodný souboj. A masové trubičky na večírku, ze kterých se vyklubou hot dogy, vedou k napjaté situaci na pánských toaletách.

Vnitřní Dave, tedy všichni uvnitř, navigují vnějšího Dava, aby zvládl nečekané situace, ale zároveň sami začnou zažívat něco mnohem závažnějšího. Začínají na ně působit emoce, které Dave na “lidském” světě prožívá, a které doposud nikdo z posádky ani neznal. Je to tak - Dave se mění skrz naskrz.

Více než dvacet let stojí Eddie Murphy v čele žebříčku komediálních herců a nyní své prvenství upevňuje touto dvojrolí. V komedii Seznamte se s Davem se jeho talent projevuje jako nikdy předtím – hraje dvě rozdílné role, vesmírnou loď v lidské velikosti, kterou řídí stočlenná posádka a kapitána lodi, která byla postavena podle jeho podoby.

Na nápad natočit film, kde existuje malý svět uprostřed většího, vypadajícího jako vesmírná loď, přišli scénáristé Rob Greenberg & Bill Corbett dávno před tím, než se s Davem seznámil Eddie Murphy. Scénář zaujal producenta studia Twentieth Century Fox Davida T. Friendlyho, který má na svém kontě trhák Dr. Dolittle. K němu se přidali další producenti Jon Berg a Todd Komarnicki.

Ve stejné době dokončoval režisér Brian Robbins komedii Norbit s Eddiem Murphym v hlavní roli. Jednou za ním přišel Murphy a ptal se co, co bude dělat potom. Dal mu scénář k “Davovi” a Robbins na nabídku po přečtení okamžitě přistoupil.

Tvůrci chtěli v první řadě udělat zábavný film. Za druhé mu chtěli dodat emoce a vlídnost. Zrealizovat takový projekt nebylo jednoduché, film má složitou vnitřní logiku . Existuje svět a jeho mini lidé v Davově hlavě, dále se Dave objeví ve “skutečném” světě a kromě toho Eddie hraje vesmírnou loď a jejího Kapitána. Zatímco režisér si lámal hlavu, jak se s tím popere, Murphymu trvalo přibližně 45 minut, než se do obou rolí vžil. Producent Komarnicki přirovnává Murphyho miomořádný komediální talent ke klasikům staré komedie Busterovi Keatonovi nebo Charliemu Chaplinovi.

Murphy v tomto filmu intenzivně využil svých mimořádných pohybových schopností. Způsob, jak učí Dava chodit, tancovat nebo hrát baseball obdivovali i jeho herečtí kolegové. Elizabeth Banks, která hraje krásnou a divokou svobodnou matku Ginu Morrison, jež na začátku příběhu doslova vletí do Dava, byla Murphyho hereckým uměním doslova oslněna.

Sama Banks je mimořádný komediální talent. Svoji postavu popisuje jako “milovnici umění, která je ráda středem pozornosti a hrozně ráda tančí”.

První, koho Dave v New Yorku potká, je Ginin jedenáctiletý syn Josh Morrison. Ve škole moc kamarádů nemá, o to raději se hned spřátelí s Davem. Ukáže mu pozemské radosti jako pouliční trh, dříve zmíněné “masové trubičky” neboli hot dogy a nabídne mu možnost vysvětlit páťákům co je Einsteinova teorie relativity. Mladý debutující herec Austyn Lind Myers potvrzuje, že jeho postava Davovi věří od samého počátku.

Zatímco Dave poznává “Velké jablko”, uvnitř vesmírné lodi se dějí velké změny. Druhý velící muž na lodi, příhodně pojmenovaný Číslo 2, se snaží svrhnout Kapitána z velící pozice. Jméno důstojníka Číslo 2, kterého hraje Ed Helms, přesně vystihuje jeho pozici. Je druhý nejvyšší velící na lodi, ale není první. Může velet celé posádce, kromě jednoho muže... Kapitána, ve kterém doprovod Dava po New Yorku vzbuzuje dosud neznámé pocity. Vzbuzuje je i v celé posádce, kromě Čísla 2, který je k nim naprosto imunní. Naopak má pocit, že Kapitán je snadno ovlivnitelný slaboch, kterého je potřeba zastavit.

Mnohem víc sympatií ke Kapitánovi chová Číslo 3, kulturní rada, kterou hraje Gabrielle Union. Její dlouho potlačované city ke Kapitánovi vyjdou najevo, poté co z lodi naváže kontakt s Ginou, Joshem a lidskými vlastnostmi jako jsou štěstí, smutek, žárlivost, alternativní životní styl nebo konzumace podivné hmoty zvané pizza. Co se její pracovní náplně na lodi týče, jejím hlavním úkolem je zjistit, co jsou chipsy a vysvětlit zbytku posádky, kdo je Barack Obama. Hádejte, co jsou její hlavní pracovní nástroje... Google, Yahoo…a bulvární stránky Perez Hilton.

Dalším významným členem posádky je Číslo 17 (hraje ho Kevin Hart), který má na starosti interní záležitosti. Největší prostor dostane ve scéně, ve které vypadne Davovi z ucha do hrnku s kávou policajtovi Dooleymu (Scott Caan), jenž vyšetřuje podivné události související s Davovým pobytem v New Yorku. Naštěstí pro Číslo 17, Dooleyho káva není moc horká a nahoře má pořádnou pěnu. Poté, co je Číslo 27 oddělen od zbytku posádky, razí si svoji cestu velkoměstem v Dooleyho náprsní kapsičce.

Důležitý rys filmu tvoří samotný New York se svým jedinečným chaosem, bláznovstvím a energií. Producent Friendly dokonce říká, že “Velké jablko” je jedním z filmových hrdinů. Je více než symbolické, že některé scény se natáčely na ostrově Svobody, symbolem svobody pro nováčky a nově příchozí. Právě takové jako je Dave.

VZNIK FILMU

Architekt filmu Clay A. Griffith stál před velkou výzvou. Vytvořit vesmírnou loď, jejíž vnitřní uspořádání bude připomínat lidské tělo. Nechal se inspirovat leteckým střediskem na letišti JFK v New Yorku, které připomíná lebku a nemá – stejně jako lidské tělo - téměř žádné pravé úhly.

Dalším vzorem mu bylo Muzeum umění v Milwaukee, ve státě Wisconsin, jež zvenku vypadá jako živé.

Výtahovou šachtu tvoří páteř, můžete vystoupit na libovolném žebru. Chodby vypadají jako cévy krevního oběhu, rozlišené podobně jako tepny a žíly modrou a červenou barvou.

Oscarový mistr přes vizuální efekty Mark Stetson ( Pán prstenů: Společenství prstenu ) vytvořil několik velkých scén filmu. V jedné se Kapitán a Číslo 3 musí zorientovat v ohromném místě, světově prý známém jako Times Square. (Když se tam pes namočí a oklepe pod hydrantem, musí se naši hrdinové schovat před vlnou, která jim velikostí připomíná tsunami).

zdroj: Bontonfilm

Zpět

Vyhledávání

© 2008 Všechna práva vyhrazena.