Resident Evil: Apokalypsa (2004) - Info ze zákulisí

23.08.2008 12:47

Série počítačových her firmy Capcom inspirovaly v roce 2002 vznik sci-fi hororu Resident Evil, který byl dějově jejím prequelem. Díky dobrému odhadu režiséra, scenáristy a producenta Paula W. S. Andersona se Resident Evil stal jedním z divácky nejúspěšnějších filmových titulů natočených podle videohry. Během svého vítězného tažení světem vydělal víc než 100 milionů dolarů. Tři roky poté přichází do kin pokračování, pod nímž je jako producent a scenárista opět podepsán Anderson (který má na svém kontě nejnověji i akční sci-fi Vetřelec vs. Predátor/Alien vs. Predator, 2004).

Režie snímku Resident Evil: Apokalypsa, který proniká hlouběji do temného světa videohry a nabízí neohroženou a krásnou hrdinku a strhující akci rámovanou jedinečnými hororovými kulisami, se ujal debutující Alexander Witt, jenž se prosadil především jako druhý kameraman a druhý režisér Ridleyho Scotta (Gladiátor/Gladiator, 2000, Hannibal, 2001, Černý jestřáb sestřelen/Black Hawn Down, 2001).

Hlavní role ve filmu se ujala, stejně jako v prvním díle, populární Milla Jovovich, která má na svém kontě vedle romantického hitu Návrat do Modré laguny (Return to the Blue Lagoon, 1991), dramatu The Million Dollar Hotel (2000) či komedie Zoolander (2001) i divácky úspěšnou sci-fi Luca Bessona Pátý element (The Fifth Element, 1998), kde si zahrála energií nadupanou krásku z vesmíru. Po jejím boku se objeví Sienna Guillory (Stroj času/The Time Machine, 2002, Láska nebeská/Love Actually, 2003), Oded Fehr (Mumie/The Mummy, 1999, Mumie se vrací/The Mummy Returns, 2001), Thomas Kretschmann (Stalingrad, 1993, Blade II, 2002, Pianista/The Pianist, 2002), Jared Harris (Navždy a daleko/Far and Away, 1992, Mrtvý muž/Dead Man, 1995, Dannyho parťáci 2/Ocean‘s Twelve, 2004, Igby/Igby Goes Down, 2002) a Sandrine Holt (Černé roucho/Black Robe, 1991, Rapa Nui, 1994).

 

V roce 1992 založil Jeremy Bolt produkční společnost Impact Pictures. Jedním z prvních filmů, na kterém se tato společnost produkčně podílela, byl režijní debut Boltova britského krajana Paula W. S. Andersona Shopping (1994) s Judem Lawem a Sadie Frost v hlavních rolích. V Anglii měl film potíže s cenzurou, ale vstřícné divácké přijetí jeho autorům otevřelo cestu do Hollywoodu. Bolt a Anderson pak společně uvedli do kin hororovou sci-fi Horizont události (Event Horizon, 1997) s Laurencem Fishburnem a sci-fi thriller Žoldák: Legie zkázy (Soldier, 1998) s Kurtem Russellem a Connie Nielsen. Společně se podíleli i na televizním seriálu The Sight (2000), jehož pilotní díl Anderson režíroval.

Po fenomenálním diváckém úspěchu snímku Resident Evil, který vznikl rovněž pod produkční záštitou společnosti Impact Pictures (a na kterém se podílela i německá nezávislá produkční firma Constantin Film), se Jeremy Bolt a Paul W. S. Anderson sešli znovu – opět i v rolích spoluproducentů – na jeho pokračování nazvaném Resident Evil: Apokalypsa.

Při vzniku filmu Anderson a Bolt úzce spolupracovali se zkušeným producentem Donem Carmodym (mj. Johnny Mnemonic, 1995, Dobrý Will Hunting/Good Will Hunting, 1997, Chicago, 2002, Gothika, 2003, Pach krve/Wrong Turn, 2003).

Na dalších filmových dobrodružstvích odvážné Alice jsou jako výkonní producenti znovu podepsáni i Bernd Eichinger (který má na svém kontě vedle Resident Evil např. i snímky Nekonečný příběh/NeverEnding Story, 1984, Dům duchů/The House of the Spirits, 1993, nebo Nikde v Africe/Nirgendwo in Afrika, 2001), Samuel Hadida (mj. Pravdivá romance/True Romance, 1993, Pavouk/Spider, 2002), Robert Kulzer (Prci, prci, prcičky/American Pie, 1999, Šestý smysl/The Sixth Sense, 1999, Ospalá díra/Sleepy Hollow, 1999) a Victor Hadida.

Na základě daného dějového schématu videohry (která se svými čtyřmi sadami a ziskem více než 24 milionů dolarů patří k nejúspěšnějším počítačovým hrám historie) se Paul W. S. Anderson jako scenárista rozhodl vybudovat nový příběh, který svou svébytností zaručuje, že bude pro diváky zajímavější a napínavější podívanou než jednička. (Využil přitom především dějových prvků z videoher série Resident Evil: Biohazard 1 – 1998 a Biohazard 3: Last Escape – 1999). Nebezpečí, kterému musí hrstka protagonistů čelit, je větší a zákeřnější než kdysi, a úměrně tomu vzrůstají i schopnosti hrdinů. Středobodem vyprávění zůstává hrdinka předchozího filmu, Alice. Dialogy i akční scény psal Anderson tentokrát přímo na tělo Mille Jovovich, bez jejíž účasti by si pokračování ani nedokázal představit.

Jovovich se už před třemi lety, v prvním Resident Evil, ukázala být ideální volbou: právě díky její kráse, fyzickým dispozicím i hereckému nasazení se Alice stala jednou z těch filmových hrdinek, ke kterým se diváci vždy znovu rádi vracejí. Možnost znovu ztělesnit Alici přivítala Jovovich s nadšením. Podle ní nastal v akčním filmu čas silných, na mužích nezávislých žen, a postava Alice je výborným příkladem tohoto nového trendu. Hrdinka série Resident Evil zjišťuje, že i ona byla pokusným morčetem Umbrelly a že je nakažena nebezpečným T-virem. Zatím netuší, jaké to pro ni bude mít konečné důsledky, využívá však svých nových schopností v boji s nepřítelem... Zároveň nepřestává být urputnou bojovnicí, což je vlastnost, již u sebe nachází i sama herečka (která se tentokrát musela podrobit intenzivnímu tréninku brazilského bojového umění capoeira, které vyniká působivými akrobatickými prvky).

Podobně jako v prvním díle (kde si po boku Jovovich zahrála Michelle Rodriguez), i tentokrát má Alice silnou spoluhráčku – vražedně odvážnou, krásnou Jill Valentine, kterou ztělesnila Sienna Guillory. Britskou herečku, která je velkou ctitelkou počítačové hry Resident Evil a která si získala diváckou popularitu televizní minisérií Helena Trójská (Helen of Troy, 2003), známe i ze sci-fi Stroj času (The Time Machine, režie Simon Wells, 2002), kde ztvárnila hlavní ženskou roli po boku Guye Pearce, ale i z romantické komedie Richarda Curtise Láska nebeská (Love Actually, 2003). Guillory se zdála ideální představitelkou Jill i pro producenta hry Resident Evil ze společnosti Capcom, Hiroyukiho Kobayashiho.

Role Carlose Oliveiry se ujal Oded Fehr, který profesionální hereckou průpravu získal v prestižní britské Old Vic Theatre School. Diváci si ho oblíbili jako exotického Ardetha Baye z dvojice dobrodružných hitů režiséra Stephena Sommerse Mumie (The Mummy, 1999) a Mumie se vrací (The Mummy Returns, 2001). Objevil se však i v úspěšné komedii Deuce Bigalow: Dobrej striptér (Deuce Bigalow: Male Gigolo, režie Mike Mitchell, 1999) po boku Roba Schneidera.

Part majora Caina, který proti údajným protivníkům neváhá nasadit i nejtajnější a nejnebezpečnější zbraň Umbrelly – Nemesis, tvůrci svěřili Thomasi Kretschmannovi, původně východoněmeckému profesionálnímu plavci, který se vypracoval na žádaného evropského a posléze hollywoodského herce.

Postavy doktora Ashforda se ujal Jared Harris – syn nedávno zemřelého hereckého veterána Richarda Harrise, význačný britský a americký divadelní herec, kterého známe např. z filmů Navždy a daleko (Far and Away, režie Ron Howard, 1992), Poslední Mohykán (Last of the Mohicans, režie Michael Mann, 1992), Mrtvý muž (Dead Man, režie Jim Jarmusch, 1996), Nadja (režie Michael Almereyda, 1994), Štěstí (Happiness, režie Todd Solondz, 1998), Dannyho parťáci (Ocean‘s Eleven, režie Steven Soderbergh, 2001), nebo Mr. Deeds – Náhodný milionář (Mr. Deeds, režie Steven Brill, 2002).

Mužskou sestavu ve filmu Resident Evil: Apokalypsa vyvažují vedle Jovovich a Guillory ještě Sandrine Holt, a mladičká Sophie Vavasseur , která ztvárnila dcerku doktora Ashforda, Angie.

 

zdroj: Bioscop

Zpět

Vyhledávání

© 2008 Všechna práva vyhrazena.