Než ďábel zjistí, že seš mrtvej (2007) - Info ze zákulisí

23.09.2008 20:44

NEŽ ĎÁBEL ZJISTÍ, ŽE SEŠ MRTVEJ je napínavým thrillerem od legendárního režiséra Sidney Lumeta, který tento žánr kdysi postavil na nohy. Základním stavebním prvkem příběhu je „dokonalý plán”, který se zvrtne v neočekávanou spirálu naschválů, náhod a zůstane úplně mimo kontrolu dvou bratrů, kteří do něj vkládali své poslední naděje.

Důležitou rol také hrají rodinné vztahy. Charles a Nanette jsou klasickým starosvětským párem, který žije spokojený život, těší se z úspěchů svých dětí a vychutnává si zasloužený odpočinek. U jejich nejstaršího syna Andyho je zdánlivě také všechno v pořádku. Má krásnou ženu, dobrou práci a jeden velký problém – drogy a peníze. Andy dochází za luxusním dealerem a v jeho bytě se oddává „relaxaci“. Peníze si „půjčuje“ z práce a tak, když se objeví audit, nezbývá mu než se připravit na pěkný průšvih a přemýšlet, jak svou existenci na rychle zachránit. Jeho mladší bratr Hank příliš pije, nemá práce a zoufale se snaží dostat svou dceru na prestižní soukromou střední školu. K čemuž mu opět chybějí peníze, protože nemá ani na to, aby na dceru normálně přispíval. Navíc má i milostné problémy. Spúí s Andyho ženou.

Lumet zbytečně nemoralizuje, ale postupně rozkrývá kdo se s kým baví, kdo se pohybuje v jakém prostředí a kdo jak svůj život vede. Na povrchu je sice zdánlivě klid, ale jediný pitomý nápad a neskutečná shoda náhod natrvalo změní všechny zúčastněné. Charles touží po pomstě. Andy se pokouší situaci „vyčistit“ a Hank v tom všem dělá ještě větší zmatky.

Na situace toho klíčového dne se ve filmu podíváme hned několikrát a to z různých úhlů pohledu. Není to samoúčelné gesto stárnoucího režiséra, který by se snažil dohonit Tarantinův styl, ale velmi zajímavý pokus, jak diváka ještě více šokovat malicherností celé situace. Navíc nám klíčové situace ukazuje z pohledu hned několika postav a jednoduchý příběh tak dostává patřičnou hloubku. Právě tento výrazový prostředek velmi oživuje film a kritici i diváci se vzácně shodují, že právě tímto filmem dnes již třiaosmdesátiletý Lumet navazuje na to nejlepší, co v uplynulých desetiletých natočil.

zdroj: Bontonfilm

Zpět

Vyhledávání

© 2008 Všechna práva vyhrazena.