Malé oslavy (2008) - Info ze zákulisí

03.10.2008 22:46

před oslavou…

Na pozadí rytmů salsy, která je prý lepší než sex, se odvíjí civilní příběh o vztahu mezi matkou a dcerou, dospívání, ztracené nevinnosti a odpouštění. Magdě se právě zbortil jeden životní sen a její dcera Agáta se navíc prochází po křehké hranici mezi dětstvím a dospělostí. Obě dvě musí najít cestu k sobě samým i jedna k druhé.

Klíčový je pro mě příběh, který nepůsobí jen na tvou mysl, ale který PROŽÍVÁŠ. To jsou  Malé oslavy ,“ říká k filmu jeho režisér Zdeněk Tyc.

Do hlavních rolí obsadil Zdeněk Tyc skutečnou matku s dcerou – česko-slovenskou hvězdu Annu Šiškovou a začínající herečku a dokumentaristku Terezu Nvotovou. V dalších rolích se představili Bolek Polívka a Agi Gubíková.

Námět a scénář pochází z pera Slaveny Liptákové (Květ sakury, Zostane to medzi nami), za kameru se postavil zkušený Mira Gábor (Příběhy obyčejného šílenství, Rok ďábla, Oběti a vrazi, Knoflíkáři).

Film vznikl v česko – slovensko – italské koprodukci.

o příběhu…

Osmatřicetiletá Magda (Anna Šišková) je smolařka, má za sebou spoustu životních proher a nesplněných přání. Tím posledním byl vlastní kadeřnický salón, který ale zkrachoval dřív, než vůbec otevřel. A tak má Magda spoustu dluhů, výpověď z pronajatého bytu a strach o sebe a o svoji dceru. Dospívající Agáta (Tereza Nvotová) právě objevuje první lásku a nesmělé doteky, a s matčinou bezradností a prohlubující se depresí se musí vyrovnat sama. Po svém.

Magdina kamarádka Zora (Agi Gubíková) nabídne alespoň Agátě dočasné útočiště. Zora je sebevědomá, zralá žena, která se stojí před biologickou výzvou: chci chlapa a dítě. " Za chvíľu mi spadne zadok, a som v riti ", konstatuje. Seznamuje se s bohatým emigrantem (Boleslav Polívka), který ovšem není čítankovým zachráncem, ale člověkem z masa a kostí. Zora proto začne na provokující mladou dívku s krásným tělem žárlit a Agátu posílá okamžitě pryč. Agátě nezbývá nic jiného, než se odstěhovat za matkou na ubytovnu, m ámu soudí příkře a nekompromisně .

Z bolestné reality utíká Agáta k rebelující partě mladých grázlíků a zlodějíčků, do světa, kde nic není problém.

Ale záblesky štěstí se mohou rodit i z nouze.

zdroj: Bontonfilm

Zpět

Vyhledávání

© 2008 Všechna práva vyhrazena.