27 šatů (2008) - Info ze zákulisí

23.09.2008 21:24

Katherine Heigl, která byla v loňském roce Zbouchnutá v úspěšném filmu režiséra Judda Apatowa a získala cenu Emmy® za roli stážistky v seriálu Chirurgové , je v romantické komedii 27 ŠATŮ vždy jen družička, ale nikdy nevěsta.

Hlavní postavou filmu (od scénáristky snímku Ďábel nosí Pradu ) je idealistická, romantická a nesobecká Jane (K. Heigl), věčně obětavá společnice svých kamarádek – nevěst, jejíž vlastní štěstí je ovšem v nedohlednu. Když mladší sestra Tess uloví srdce jejího šéfa, kterého tajně miluje, Jane se rozhodne svůj životní styl “vždy jen družička…” přehodnotit a změnit.

Jane se vždy skvěle starala o druhé, horší už to bylo s péčí o ni samotnou. Celý život se snaží, aby učinila druhé šťastnými – 27 šatů pro družičku v jejím šatníků to jasně dokazuje.

Jednoho večera Jane zničeně pendluje mezi dvěmi svatebními oslavami na Manhattanu a v Brooklynu, navíc v patách s otravným novinářem Kevinem (James Marsden). Ten cítí, že článek o Jane coby svatebním maniakovi, je výborný materiál do jeho rubriky v časopisu, která je věnovaná právě svatbám.

Kevin se vysmívá tomu, co je pro Jane tak důležité – tedy svatbám, což vede k tomu, že ti dva se pořád hádají. Už tak těžký večer ještě zhorší příchod její mladší sestry Tess (Malin Akerman). Do Tess se okamžitě zamiluje Janin šéf George (Edward Burns). Netrvá dlouho a Tess zaúkoluje svou vždy ochotnou sestru, aby naplánovala další svatbu – její a Georgovu. Ale city Jane k Georgovi vedou k šokujícím odhalením… a možná k začátku nového života.

Film 27 šatů je dalším výrazným úspěchem pro Katherine Heigl, jejíž vzestup mezi superhvězdy začal rolí stážistky Izzie v úspěšném televizním seriálu Chirurgové a pokračoval skvělým výkonem ve filmu Zbouchnutá . Producent 27 šatů Jonathan Glickman byl nadšený, když viděl první filmové zkoušky. Podle jeho slov byla Katherine senzační. Takže když jeho nabídku přijala, Glickman s dalšími producenty společnosti Spyglass Entertainment, Gary Barberem a Rogerem Birnbaumem byli víc než spokojeni.

Katherine Heigl našla na své postavě hodně k prozkoumání. “Stejně jako jiní lidé, Jane si zakládá na tom, že to, co umí, dělá dobře,” poznamenává Katherine. “Je šťastná, když jde někomu za družičku; jen to bere příliš vážně, svůj vlastní život plní touhami ostatních lidí a zapomíná na svá přání a sny. Svým způsobem hraje vedlejší roli ve svém vlastním životě.”

“Moc jsem si užila hrát postavu, která je vtipná a sympatická, ale zároveň trochu vadná – je to přesně to, co chci od komediální role,” pokračuje Katherine. “Miluji tento druh komedií, bylo skvělé, co všechno jsem si na place mohla dovolit. Na takovou roli jsem čekala celou svoji kariéru.”

Scénář k filmu napsala Aline Brosh McKenna. Stojí také za scénářem diváky i kritiky nadšeně přijatého filmu Ďábel nosí Pradu . Aline popisuje příběh Jane jako “příběh o opožděném “dospívání” ženy, která zjistí, co na sobě musí změnit, aby se z pouhé družičky stala nevěstou.”

Aline Brosh McKenna se při psaní scénáře inspirovala svojí kamarádkou, která byla mnohokrát pozvaná na svatbu jako družička. “Byla na asi tuctu svateb, což je podle mne úžasné,” říká Aline. “Říkala jsem si, čím je tak výjimečná, že je tak často zvaná na svatby? Samozřejmě, že má hodně kamarádů a známých, ale zároveň měla v sobě něco, co způsobovalo, že sama neměla žádný partnerský vztah.”

Schopnost Aline vytvářet brilantní dialogy, komické a zároveň opravdové postavy byla zásadní pro získání Katherine Heigl a vlastně celého týmu pro tento film. “Aline dokáže skvěle pracovat s vtipnými, rychlými dialogy, díky kterým postavy působí jako z reálného života,” říká Anne Fletcher, uznávaná choreografka ( 40 let panic , Walk Hard: The Dewey Cox Story ) a režisérka filmu 27 šatů (jejím režisérským debutem byl taneční film Let's dance ). “Moc se mi její scénář líbil, naprosto jsem se s Jane ztotožnila. Jsem taky taková. Moje přezdívka je Máma, protože se ráda o všechno a všechny starám. Ale když pořád myslíte jen na druhé, nakonec zapomenete sami na sebe. To je to, co se stalo Jane a co se podle mne stává mnoha ženám.”

Aline Brosh McKenna spolu s dnes již zemřelým výkonným producentem filmu Boby Newmyerem nabídli příběh společnosti Spyglass Entertainment; již zmiňovaní producenti Barber, Birnbaum a Glickman hned o scénář projevili zájem. “Najednou tu byla dívka, kterou měl každý rád, ale která nikdy neměla přítele a nikdy ani nezkusila získat to, co vlastně nejvíc chtěla,” poznamenává Glickman. “Jane je zábavná a velmi zajímavá postava.”

Práce na scénáři pokračovala a příběh se vyvinul z pohádky o dvou kamarádkách bojujících o jednoho muže v příběh dvou sester, které trpí komplexem sourozeneckého vztahu. Takto postavy i celý příběh nabízí více humoru a emocí.

“Chtěli jsme více udržet pozornost na postavě Jane a její citové cestě než na vlastním způsobu, jak se dva lidé najdou,” říká McKenna. Glickman dodává: „ 27 šatů je realistický film s velkou myšlenkou o ženě, která byla 27x družičkou. Mimo jiné nám to dovolilo pohrát si s bláznivostmi, které se objevují na svatbách. Zároveň to ale je romantická komedie s výraznou postavou a několika velkými překvapeními.”

Když se začalo natáčet, scenáristka i režisérka se rychle staly fanynkami hlavní hvězdy filmu. “Katie (Heigl) má ohromný cit pro opravdovou komedii, hranou tělem, vývoj své postavy a pro to, co je přirozeně vtipné,” říká režisérka Anne Fletcher. “Skvěle hraje jak grotesknost, tak citlivost své postavy.” Aline Brosh McKenna dodává: “Je úžasné, že někdo, kdo je tak krásný a rozvážný, umí zprostředkovat humor a osamělost někoho, kdo je věčně jen družička. Katie je neuvěřitelně vtipná, její tempo je přesné. Perfektně své postavě rozumí a má pro ni hodně pochopení.”

Zatímco postava Heiglové tvoří tělo a duši celého příběhu, ostatní hlavní postavy jsou důležité pro její směřování. Tess, milovanou, ale lehce rozmazlenou mladší sestru hraje Malin Akerman, která nedávno zazářila jako příšerná nevěsta Bena Stillera ve filmu Těsně vedle . Nyní natáčí dlouho očekávaný film Watchmen . “Tess je Janina Achillova pata,” říká Katherine Heigl. “Neumí jí říct ne a vždycky ji ochrání před tím, aby náhodou neudělala chybu. Jane dá pokaždé vše do pořádku, na což si Tess rychle zvykne a využívá toho, aniž by si uvědomovala následky. Obě se mají nesmírně rády, jsou spojeny silným poutem, ale s věkem to mezi nimi občas zaskřípe.”

“Tess je typická mladší sestra, která má cestičku vyšlapanou od své starší sourozenkyně,” říká Malin Akerman. “Ví přesně, jak řešit situace – a jak manipulovat se svojí sestrou. Tahle postava se dobře hraje, je to zábavné, Tess je dost problematická nevěsta a z příprav na svatbu jí trochu hrabe. Ale hluboko uvnitř je to žena, která ví, co je důležité.”

Tvůrci filmu chtěli, aby každá ze sester vypadala jinak. “Jane je hezká, ale ne příliš výrazná,” říká návrhářka kostýmů Catherine Marie Thomas, “ale Tess musela zářit. V první okamžik, kdy jí George uvidí, což je mimojiné chvíle, kdy je Jane úplně na dně, jsme chtěli, aby byla Tess neodolatelná, okouzlující tak, že se za ní všichni ohlédnou. Všechny ostatní postavy jsou oblečené v tmavých barvách, jen Tess má zářivě žluté krátké šaty s odhalenými zády, je prostě úchvatná. Chudák Jane, její milovaný šéf po Tess jen slintá.”

Obě herečky si hned padly do oka, jen Katherine se obávala, jestli je diváci přijmou jako sestry. “Moje první myšlenka byla, že si s Malin vůbec nejsme podobné,” říká Katherine, “začaly jsme se ale stejně chovat a stejně mluvit a když jsme šly v Providence (místo, se točila většina filmu) na večeři, několik lidí se nás zeptalo, jestli nejsme sestry.”

V životě Jane jsou dva muži – cynický novinář Kevin (James Marsden) a samorostlý šéf George (Edward Burns). Kevin je ambiciózní novinář, který má ve fiktivním newyorském časopise svou rubriku Nedělní svatby, která je i přes jeho výsměšný postoj ke svatbám psaná dobře a citlivě.

Anne Fletcher v minulosti spolupracovala s Marsdenem na snímku Hairspray . Prchlivý vztah Jane s Kevinem označuje jako klasickou situaci romantických komedií, kdy se dva lidé spíš odpuzují, než přitahují. “Není těžké pochopit, proč Jane Kevinovi pořád odolává,” říká Fletcher. “Je jízlivý, pořád do Jane rýpe a otravuje ji. Kousavost a vtipy ale používá jako obranu, ve skutečnosti je milý, charismatický a zábavný.”

Aline Brosh McKenna k tomu dodává: “Nicméně Jane a Kevin mají společný charakterový rys, oba jsou v životě spíše pozorovatelé (i když pro Kevina je to náplní práce), oba se rozhodli krčit se při straně”.

Marsden, který je známý hlavně díky roli Kyklopa v trilogii X-Men , se s velkou vervou pustil do hraní hlavní mužské role v romantické komedii. “Většinou hraju chlapíka, kterého někdo propíchne ještě v první polovině filmu, tak bylo moc fajn, když jsem si při čtení scénáře k 27 šatům uvědomil, že bych mohl hrát chlápka, který nakonec tu dívku dostane.”

Ed Burns hraje moderně myslícího “nadsamce” George, který je svým způsobem naprostým opakem cynického Kevina. George je zakladatelem a generálním ředitelem společnosti, která vyrábí oblečení a outdoorové vybavení šetrné k životnímu prostředí. “Je to typický městský muž,” říká Burns. “Ke všemu používá elektroniku, je aktivní v ochraně životního prostředí, samolibý, vždycky je to takový “starší a lepší brácha” – a má velkého psa. Všichni samozřejmě víme, že chlap jako George ve skutečnosti neexistuje.”

Judy Greer hraje Casey, nejlepší kamarádku Jane, která také pracuje v Georgově firmě Urban Everest. “Casey je hlučná a drzá, nedokáže se moc ovládat, řekne, co má zrovna na jazyku,” říká Greer. “Je s ní zábava a snaží se, aby se Jane také někdy odvázala. Vždycky stojí při ní, protože jejich přátelství je jí nade vše.”

Významou “roli” ve filmu “hraje” výstřední svatební garderóba, kterou navrhla Catherine Marie Thomas. Ta je ráda, že ji Anne Fletcher podpořila v extravagantních svatebních modelech. “Anne moc chtěla vyzkoušet něco bláznivého,” říká Thomas. “Když použijete 27 obyčejných šatů, nevypadá to zajímavě. Chtěli jsme ukázat všechny ty nepříjemnosti a podivnosti, které se objeví, když se nevěsta rozhodne pro netypické svatební šaty.”

I taneční minulost Fletcherové ovlivnila vzhled šatů. “Chtěla jsem, aby se šaty proměnily v kostýmy, ve kterých každý vypadá, jakoby právě šel na taneční parket,” popisuje.

Catherine Marie Thomas přirovnává výběr šatů k luštění puzzle. “Na začátku jsme měli 50 šatů, takže některé jsme vyřadili a jiné přikrášlili například krajkou nebo kloboukem, aby vypadaly zajímavěji”. “Poté, co jsme se dostali do fáze, že se nám výběr šatů líbil, překvapivě jsme zjistili, že máme o troje šaty navíc, tak jsme museli vyřadit další.”

Catherine Heigl nazvala své nejoblíbenější šaty Sever proti jihu , podle ní by na ně hlavní postava slavného díla Scarlett O'Hara byla pyšná.

Šaty, které dostaly jméno Svatba na plantáži byly vytvořené ze žlutého hedvábí s oranžovými květy a mašlemi. Byly doplněné kloboučkem ze slámy s oranžovým okrajem, mašlí ze stébel obilí, bíle lemovaným slunečníkem s oranžovými mašlemi a zářivě žlutými lodičkami na vysokém podpatku. “Pro svatbu ve stylu románu Sever proti jihu jsme vytvořili osmery obrovské šaty s krinolínou, každé v jiné barvě,” říká Catherine Marie Thomas.

Šaty Bahama Mama byly jasně růžové se velkým množstvím růžového a žlutého tylu dole na sukni. Šaty pro kovbojku byly doplněné bílým kovbojským kloboukem s ostře růžovou květinou; k Potapěčským šatům patřily křiklavé růžové žabky a vodní brýle. Green Vomit Dress snad ani nepotřebuje překlad... Anebo přeci – Šaty alá zelené zvratky.

Děj se odehrává převážně v New Yorku, většina ale byla natáčena na Rhode Islandu. “Providence (Rhode Island) je dobrá alternativa, protože jsou zde lokace, které velmi přesvědčivě nahrazují Manhattan,” říká producent Jonathan Glickman. “Kromě toho se hodně děje odehrává mimo Manhattan, na pláži nebo v severní “venkovské” části New Yorku a pro tyto lokace byl Rhode Island perfektní.”

Mezi hlavní natáčecí místa na Rhode Island patřily Rosecliff a Marble House Mansions v Newportu, East Greenwich, pláž v Charlestownu, město Providence (nahradilo některé exteriéry NYC, Weehawken a New Jersey) a potápěčský bar v Pawtucketu, kde Jane a Kevin šokovali místní hosty, když podnapile tančili na hit Eltona Johna “Benny and the Jets”.

V komplexu Hope Artiste Village vytvořil designér Shepherd Frankel interiéry pro kanceléře Georgovy firmy Urban Everest a pro hindsko-židovskou svatbu. Podle producenta Glickmana odvedl Shepherd skvělou práci jak při nahrazení New Yorku Rhode Islandem, tak při tvorbě interiérů, především pro Georgovu společnost a nakladatelství, kde pracuje Kevin.

Kvůli jedinečnosti New Yorku se některé scény nemohly přesunout jinam, a tak se natáčelo přímo v centru Velkého jablka. “Točili jsme jak ve známých místech jako Central Park, tak v částech, které se ve filmech téměř neobjevují (East Village, kde bydlí Jane nebo Meatpacking District, kde se nachází Georgova společnost,” dodává Glickman.

Během natáčení i postprodukce byla pro režisérku Anne Fletcher nejdůležitější slova “velké” a “výpravné”. “Když někdo říká o 27 šatech , že je to moderní romantická komedie, říkám ‘Pozor pozor, je to velký film!' Každá svatební scéna je obrovská, od květin přes šaty, lidi, tancování atd. Hlavní výzvou pro mne ale bylo vytvořit silné, čitelné postavy a situace. Nechtěla jsem nic přehrávat, naopak, chtěli jsme, aby se divákům postavy zalíbily hned od začátku, aby se v nich našli.”

Kdo vlastně inspiroval scénáristku Aline Brosh McKennu k vytvoření postavy Jane, která jde tolikrát k oltáři jen jako družička? “Moje kamarádka, která to několikrát zažila na vlastní kůži. Pár měsíců před začátkem natáčení se ale zasnoubila, a než bude mít náš film premiéru, bude vdaná!”

zdroj: Bontonfilm

Zpět

Vyhledávání

© 2008 Všechna práva vyhrazena.